avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    18 feb 2021, 11:16    0   

Het eerste lenteweekend staat voor de deur. Heel wat motorrijders halen voor het eerst de motor weer uit de garage. Hier is een checklist met 10 tips voor de heropstart.

1. Check de bandendruk

De voorgeschreven druk door de constructeur is meestal terug te vinden in de handleiding of op de swingarm. Maar met minimum 2.2 bar vooraan en 2.5 bar achteraan ben je (bijna) altijd goed.

2. Reinig en smeer je ketting.

Tijdens de winter kan er zich heel wat stof op de ketting vast gezet hebben en de ketting kan roest zijn. Reinig ze en controleer of de spanning juist is. Pas daarna smeer je de ketting.

3. Nog genoeg benzine?

Echt. Het zou niet voor het eerst zijn dat een motor met een erg lage benzinestand op stal gaat. Bekijk hoe dan ook tip 5!

4. Controleer de batterijspanning.

 Ook als je motor nog vlot start, kan de batterij geleden hebben onder het koude weer. Batterijen die niet aan de lader gelegen hebben, kunnen hun oplaadcapaciteit verliezen. Als je onderweg een stop maakt, heb je liever dat je daarna ook nog kunt starten. Batterijen die twijfelachtig presteren, worden beter vervangen na een lange winter. Nu al even aan de batterijlader, kan je zaterdag een hoop problemen besparen.

5. Gebruik verse benzine

Benzine die een ganse winter stil gestaan heeft, kan van minder kwaliteit zijn. De additieven kunnen gereageerd hebben of er kunnen kleine vernisdeeltjes uit de tank los gekomen zijn. Ideaal is om de tank leeg te laten en er verse benzine in te gooien. Kan dat om één of andere reden niet, vul je tank dat met verse benzine bij het eerste tankstation.

6. Geef je motor een wasbeurt

Resten van strooizout, stof, oud vuil… het hoort niet thuis op je motor en al zeker niet tijdens je eerste rit na de winter.

7. Controleer!

Ga na of alles nog ok is met de spanning van je spaken (als die er zijn), de werking van je rem- en koppelingshendel, het rempedaal én je gashendel.

8. Take it easy!

Niet alleen je motor heeft in maanden niet meer gereden. Jij ook niet. Ga er niet van uit dat je reflexen nog dezelfde zijn. Bouw op. Geniet. Maar blijf binnen je limieten

9. Kijk uit!

Automobilisten hebben een hele tijd minder motoren op de weg gezien. Ook hun reflexen moeten weer opgebouwd worden. Al weten we uit ervaring dat dit bij sommigen nooit gebeurt. Defensief rijden is nu meer dan ooit aan de orde.

10. Bekijk je outfit

Paar winterkilo’s erbij? Past je motorbroek nog? Is het leder van je handschoenen nog goed? Hebben muizen aan je motorlaarzen geknaagd? Kijk het nu al na en zorg ervoor dat je uitrusting net zo goed in orde is als je motor voor je vertrekt.

Niet genoeg aan deze 10 tips voor de heropstart? Nog meer tips? Laat het ons weten. Plaats hieronder je reactie!

Lees ook: wat te doen bij heet weer

Gerelateerd: alles wat je moet weten over motorbanden (ENG)

Foto’s: Shutterstock