avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    16 okt 2020, 17:44    0   

Commuters en scooterfans, zeg maar dag aan de Honda Forza 300 en begroet met de nodige vreugde de 2021 Honda Forza 350. Honda gaf zijn populaire middenklasse scooter een make over die kan tellen.

De Forza 350 is nog steeds een meid voor alle werk.

Sterker en beter

Een toename van 50 cc in de cilinderinhoud resulteert in een piekvermogen van 21,5 kW ofwel 16% meer dan voordien. Maar het motorblok van de Forza 350 won aan kracht over de hele lijn, met een snellere acceleratie en topsnelheid die 6% hoger ligt, op 137 km/u. Het blok is ook EURO5-compatibel.

Ander uiterlijk

Uiterlijke en aerodynamische updates aan de voorkuip, spiegels, achterste zijpanelen en motorblokcover zorgen voor een strakkere look met nog meer premium-gevoel. Het chassis is ongewijzigd maar heeft een lichtere swingarm. Het elektronisch bedienbare scherm krijgt 40 mm meer speling voor nog meer windbescherming.

Modern

Ook het instrumentenpaneel werd opgefrist en dankzij het nieuwe optionele Honda Smartphone Voice Control system, kun je je smartphone via bluetooth verbinden met de Forza 350. In plaats van een ACC-oplader, vind je nu een USB-oplaadpoort terug.

De 2021 Forza 350 komt in volgende kleurstellingen:

Pearl Nightstar Black

Matt Pearl Pacific Blue NIEUW

Pearl Cool White

Matt Cynos Gray Metallic

Pearl Falcon Gray NIEUW

Belangrijkste kenmerken

 • 330 cc motorblok, extra 3 kW piekvermogen op 7.500 tpm en 4,8Nm meer koppel bij 5.250rpm.
 • Topsnelheid 137 km/u, 0,7 seconden snellere acceleratie tot 200 meter
 • ‘enhanced Smart Power+’-technologie en een benzineverbruik van 3,33 l/100 km (of 1L op 30 km) in WMTC-mode, EURO5-compatibel
 • 10% lichtere krukas
 • Grotere gasklephuis (36 mm, was 34 mm)
 • Grotere inlaatklepdiameter (28 mm, was 27 mm)
 • Nieuwe zuigerkoelingssproeier om afkoeling en ontbranding te optimaliseren
 • Gereviseerde inlaat- en uitlaatpoorten voor betere efficiëntie
 • Hertekende demper, met slechts twee kamers
 • Hydraulische nokkenkettingspanner en spoelpomp om interne wrijving te verminderen
 • Het elektronisch bedienbare scherm heeft 180 mm speling, 40 mm extra
 • Uiterlijke updates verbeteren het visuele en de aerodynamische prestaties
 • Lichtgewicht handvatten voor de passagier besparen 1.400 g
 • Ruimte voor twee integraalhelmen onder het zadel
 • USB-oplaadpoort
 • Smart Key bedient de ontsteking en (optionele) 45 liter topkoffer
 • Noodstopsignaal om andere weggebruikers te waarschuwen bij bruusk remmen.
 • Korte wielbasis en scherpe stuurgeometrie
 • Verplaatste radiator voor betere koeling
 • Compacte dimensies en een praktische zadelhoogte
 • Gegoten aluminium wielen: 15 inch vooraan, 14 inch achteraan

50 cc extra

De nieuwe ‘enhanced Smart Power+’-motor is minder belastend voor het milieu en is een krachtige aandrijfbron dankzij verregaande technologieën om wrijving te reduceren

Dankzij de extra 50 cc (van 179 cc naar 330 cc, zonder toenemend rijklaar gewicht) produceert de vloeistofgekoelde, SOHC-motor met vier kleppen een piekvermogen van 21,5 kW @ 7.500 tpm, ten opzichte van 18,5 kW bij het vorige model. Maximaal koppel is 31,5Nm bij 5.250 tpm. De grafiek van de rollenbank schetst het volledige plaatje en toont dat zowel vermogen als koppel aanzienlijk stijgen vanaf 3.500 tpm.

In het dagelijkse leven vertaalt zich dat in een hogere topsnelheid, 137 km/u (8 km/u meer) en in een snellere acceleratie. Vanuit stilstand legt de Forza 350 de eerste 200 m af in 10,4 seconden, 0,7 seconden sneller.

Plaats voor 2

De handvatten voor de passagier zijn plastiek in plaats van aluminium, wat 1.407 gram gewicht bespaart en de massacentralisatie en beweegbaarheid ten goede komt. Een groter luchtkanaal vooraan beïnvloedt de negatieve druk voor de rijder en vermindert de natuurlijke winddruk op de rijder voor meer comfort op hoge snelheid.

Onder het zadel kan je twee integraalhelmen kwijt, maar je kan de opbergruimte ook opdelen in een ruimte voor je helm en/of regenkledij, schoolrugzakken of aktetassen. De binnenkuip links vooraan huisvest een kleine vergrendelbare opbergruimte om bijvoorbeeld je smartphone en een flesje water in op te bergen. Een USB-oplaadpoort vervangt het 12V ACC-oplaadpunt. Alle verlichting is LED

Geconnecteerd

Om volledig verbonden te blijven, beschikt de Forza 350 over het nieuwe Honda Smartphone Voice Control system. Daarmee connecteert de bestuurder zijn of haar smartphone met de interface en kan zo via stembediening toegang krijgen tot telefoonoproepen, e-mail, muziek en navigatie. Een interne headset in de valhelm is daarvoor een vereiste. De smartphone verbindt met het dashboard via bluetooth en de bediening gaat ook via knoppen op de linkse stuurhelft en het dashboard.

De Smart Key van de Forza 350 bedient zowel de ontstekingsschakelaar als de opbergruimtes aan de scooter, maar kan ook de optionele Smart topkoffer van 45 liter openen en vergrendelen. De Smart Key blijft eenvoudigweg in je zak zitten wanneer je de topkoffer opent en wanneer je wegwandelt vergrendelt de topkoffer automatisch. Je kan ook de reguliere sleutel gebruiken om de topkoffer te vergrendelen. Het interne volume van de topkoffer blijft behouden want het werkingsmechanisme is in de achterkant van de machine weggestopt.

21YM HONDA FORZA 350