avatar Gijs GilisGijs Gilis    24 feb 2021, 12:04    0   

Na de KTM 1290 Super Adventure S, met de S van Street/Sport, presenteert het Oostenrijkse merk nu de R-variant. Die letter staat voor Rally/Race, dus dat wil heel concreet zeggen dat je nu in alle comfort meer dan 200 km/u kunt rijden door de woestijn. Moet een makkie zijn met de Euro 5-LC8 die 160 paarden en 138 Nm koppel levert. Hoe extreem wil je het hebben?

Scherper sturen in zwaar terrein

De 1290 Super Adventure R is naast zijn broertje ‘S’ ontworpen om zo goed mogelijk te presteren in zwaar terrein. Hij krijgt geoptimaliseerd plaatwerk voor een betere ergonomie, een uit drie delen bestaande brandstoftank met een inhoud van 23 liter die lager is gemonteerd wat voor meer evenwicht zorgt en een balhoofd dat 15 mm naar achteren verhuisd is voor scherper sturen. Verder is het voorste deel van de motor verplaatst en krijgt de R een iets langere swingarm. De zithoogte bedraagt een flinke 880 mm.

Elektronicacatalogus

KTM heeft de WP-vering, met WP Xplor-technologie, opnieuw geconfigureerd. De volledig instelbare voorvork van 48 mm heeft een veerweg van 220 mm en beschikt over een splitfunctie voor demping die snel kan worden afgesteld. Maar met veel pk’s en topvering alleen geraak je nog niet aan de andere kant van Marokko, dus krijgt de 1290 Super Adventure R een hele catalogus aan elektronica: een nieuwe zesassige hellingshoeksensor stuurt de tractiecontrole, Motor Slip Regulation, stabiliteitscontrole en offroad-ABS aan. Alle hulpsystemen kunnen worden aangepast of uitgeschakeld. Een quickshifter is optioneel beschikbaar.

Rally-modus

Naast de standaard rijmodi Rain, Street, Sport en Offroad kun je optioneel ook voor de Rally-modus kiezen. En die wil je natuurlijk op een ‘R’. In ‘Rally’ staat de gashendelrespons op agressief en kun je kiezen uit negen verschillende niveaus van wielspin. Als het daarmee nog niet lukt, weten wij het ook niet meer. Om je verder te helpen met al die instellingen, krijgt de KTM een tft-scherm van 7 inch dat aan de nieuwe Connectivity Unit is gekoppeld. Het scherm kun je zelfs gebruiken als gps in samenwerking met de KTM My Ride-app.

Brembo

De 1290 Super Adventure R krijgt nieuwe Adventure-banden van Bridgestone met aluminium Alpina-velgen. Het TPS-bandenspanningbewakingssysteem met gescheiden sensoren houdt steeds een oogje in het zeil en radiaal gemonteerde Brembo-vierzuigerremklauwen zorgen ervoor dat je snel genoeg tot stilstand komt net voor een steile duinafgrond. Moest je in dat geval stilvallen, dan kun je met de KTM Race On-technologie eenvoudig sleutelloos starten en weer verderrijden. Voel je het al kriebelen? Vanaf maart staat de nieuwe KTM 1290 Super Adventure R bij de KTM-dealers.

Klik hier voor meer info over de 2021 KTM 1290 Super Adventure R.