avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    13 aug 2021, 14:23    0   

Honda’s CRF250R is een populaire crossmotor bij een zeer breed publiek. Wereldtoppers en amateurcrossers stellen de rode kwartliter ten zeerste op prijs. In 2022 wordt de CRF250R op een aantal belangrijke punten nog verder verbeterd.

2022 HONDA CRF250R

WK winner als voorbeeld

Studies naar de invloed van diverse ontwikkelingen aan de CRF450R lagen aan de basis voor de verbeteringen aan de 2022 CRF250R. Zo lag de focus onder andere op rijdersvermoeidheid, een parameter die zowel voor piloten op het hoogste niveau als amateur-crossers een grote invloed heeft op de prestaties.

Zodoende kon alles dat goed werkte voor de CRF450R alleen maar verbeteren op de CRF250R. Het rijgemak en de prestaties in de bochten gaan erop vooruit dankzij een gewichtsbesparing van drie kg, een nieuwe stijfheidsbalans tussen frame en swingarm, een scherpere geometrie en meer bodemspeling. De Showa-ophanging heeft daarbovenop een nieuwe configuratie die schokdemping, tractie en controle verbetert.

Veel motorrijders waarderen het krachtige vermogen in de hoge toerentallen bij de CRF250R. Om de overgang vanuit het al krachtige middengebied te optimaliseren voerde Honda een uitgebreide revisie door van in- en uitlaatpoorten. Dat leidt tot een nettowinst in de lage toerentallen.

Honda leverde ook veel werk om de nauwkeurigheid van de ontstekingstiming bij hoge snelheid en de duurzaamheid op lange termijn te optimaliseren. Een koppeling met negen platen en geoptimaliseerde, versterkte overbrengingsverhoudingen zorgen ervoor dat er geen vermogen verloren gaat. 

22YM HONDA CRF250R

Lichter, stijver en sneller

Dit zijn de belangrijkste aanpassingen aan het rijwielgedeelte:

 • Drie kg gewichtsverlies
 • HRC-input op vlak van frame, swingarm, stijfheid en geometrie voor eenvoudiger rijkarakter en betere bochtenprestaties
 • Stijvere kroonplaten en 5 mm meer veerweg
 • Geoptimaliseerde ophangingsinstelling voor- en achteraan
 • Nieuw ontwerp van zadel en koetswerk voor eenvoudiger rijden

Waar de CRF450R vooruitgang boekt, volgt de CRF250R. Hoewel het frame niet evolueerde in 2021 gebruikt de 2022 CRF250R hetzelfde platform van het 450-model. Dat is het platform dat Tim Gajser in staat stelde om twee opeenvolgende wereldkampioenschappen te winnen.

Met een gewichtsverlies van drie kg, een krachtigere motor, een aangepaste geometrie en een geoptimaliseerde vering is de 2022 CRF250R uitgerust met een pakket waarmee je nog sneller en gemakkelijker rondetijden neerzet.

De USD Showa ø 49mm spiraalveervoorvork is een versie van de fabriekskit die Showa levert aan de officiële Japanse MXGP-teams.

Ook de achterschokdemper werd aangepast met hetzelfde doel om de vlotheid en wendbaarheid in bochten en over hobbels te verbeteren.

Het zadel is nu korter, lichter en 10 mm lager aan de achterzijde zodat de rijder zich gemakkelijker kan bewegen. Je kan het nu ook gemakkelijker verwijderen.

Het standaard gemonteerde, lichtgewicht Renthal Fatbarstuur optimaliseert het rijcomfort. De bovenste kroonplaat beschikt over twee stuurbevestigingsposities om het stuur 26 mm meer naar achter of naar voren te verplaatsen.

De nieuwe, 100% rode graphics vervolledigen de lijnen van de 2022 CRF250R. 

2022 HONDA CRF250R

Fel verbeterd blok

Dit is waar de CRF250R op motorisch vlak vooruitgang boekte:

 • Grondige revisie van cilinderkop en in- en uitlaatkanalen, wat leidt tot een toename van vermogen en koppel met respectievelijk 10 en 15 procent.
 • Geoptimaliseerde kleptiming bij hoge motortoerentallen
 • Verbeterde smering van de cilinderkop bij hoge motortoerentallen
 • Koppeling met negen platen voor verminderde koppelingsweerstand
 • Aangepaste overbrengingsverhoudingen en nieuwe schakeltrommel voor soepeler schakelen
 • Efficiëntere koelradiatoren

De 249,4 cc eencilinder met dubbele nokkenas van de CRF250R staat bekend als een van de makkelijkst te bedienen motoren op de markt. In 2020 kreeg het maximumvermogen en koppel in het middengebied reeds een aanzienlijke upgrade. Voor 2022 concentreerden de ingenieurs zich op het optimaliseren van het vermogen en het koppel in het middengebied, zonder daarbij de verwezenlijkingen van het 2020-model teniet te doen.

De cijfers die de rollenbank tonen liegen er niet om…

Het verbeterde motorblok levert zijn vermogen soepel en lineair af, wat reeds vroeg in het toerengebied merkbaar is. Het koppel komt al bij heel lage toerentallen op gang. Over het hele toerenbereik is tot 10 procent meer vermogen en 15 procent meer koppel beschikbaar. Een onmiskenbaar voordeel bij het snelle bochtenwerk.

De som van al deze grote en kleine verbeteringen leidt tot deze aanzienlijke prestatieverhoging. Het eindresultaat is een krachtigere motor die nog efficiënter rijdt en optimaal gebruik maakt van de wendbaarheid van het chassis.

22YM HONDA CRF250R

Elektronica met launch control

Ook qua elektronica staat de nieuwste CRF sterker dan ooit.

 • Engine Mode Select Button (EMSB) met drie mappings om motorkarakter aan te passen
 • HRC starthulpsysteem met drie opties

HRC Launch Control geeft elke rijder de beste mogelijkheid tot een sterke start. Je kan drie modi selecteren:

– Level 3 – 8.250 tpm, modderige rijomstandigheden/beginner

– Level 2 – 8.500 tpm, droge rijomstandigheden/standaard

– Level 1 – 9.500 tpm, droge rijomstandigheden/gevorderde

Het HRC Launch Control valt eenvoudig te activeren: trek de koppeling in en druk op de startknop aan de rechterzijde. Een LED zal 1 maal knipperen voor Level 1. Druk nogmaals 0,5 seconden op de startknop en de LED zal 2 maal knipperen voor Level 2. Herhaal dat proces en de LED zal 3 maal knipperen om aan te geven dat Level 3 actief is.

22YM HONDA CRF250R