avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    18 nov 2022, 16:11    0   

Geen groot nieuws, maar desalniettemin nieuws. KTM heeft voor 2023 z’n 690 Enduro R en 690 SMC R van een nieuw laagje voorzien. Dat mag u haast letterlijk nemen, aangezien één van de meest opvallende veranderingen een nieuwe stickerset betreft.

Motor en vermogen

Geen verrassingen op motorisch vlak: de vertrouwde LC4-motor, momenteel de krachtigste productie-eencilinder (75 pk), blijft voor de aandrijving zorgen. De motor heeft inmiddels 30 jaar ontwikkeling achter de rug, wat vrij opmerkelijk is. Hij begon in 1987 met 553 cc en heeft nu 693 cc bereikt.

Wijzigingen voor 2023

In 2023 krijgen de 690 Enduro R en de 690 SMC R een vernieuwd LCD-display. Daarop zal op de nieuwe niet enkel de snelheid maar ook het toerental weergegeven worden, en ook de belangrijkste waarschuwingslampjes zijn geïntegreerd. Nieuwe graphics en een nieuw zadel maken hun opwachting op de modellen van 2023.

Beide machines kunnen ook bogen op bochten-ABS. De Enduro heeft daarenboven ook offroad ABS dat het ABS-effect op het voorwiel kan verminderen en zelfs uitschakelt op het achterwiel. In plaats van een offroad ABS krijgt de SMC R het Supermoto ABS, dat in principe precies hetzelfde doet als op het zustermodel – zij het toegespitst op weggebruik. Beide modellen zijn uitgerust met een Euro5-conform uitlaatsysteem van roestvrij staal.