avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    01 dec 2022, 17:12    0   

Net als de 790 Duke is ook KTM de 790 Adventure terug in 2023. Hij overbrugt het gat tussen de 390 en de 890 en is gesneden koek voor rijders met een A2-rijbewijs. Voor 2023 krijgt de KTM 790 Adventure een nieuwe styling, inclusief herzien kuipwerk en twee kleurstellingen (wit/oranje of zwart). En dat zonder stickers: de logo’s worden in de mal meegegoten. Pluspunten voor offroaders, denken wij dan!

Belangrijk om meegeven: deze 790 Adventure is dan wel ontworpen bij KISKA in Oostenrijk, maar de productie wordt uitgevoerd door productiepartner CFMoto in China. Dat hoeft geen verrassing te heten, aangezien het het gevolg is van een jarenlange samenwerking tussen beide partijen. En een unieke kans voor het oranje merk om z’n motoren ook aan dat uiteinde van de Zijderoute aan de man te brengen.

Motorisch (quasi) onveranderd…

… en dus blijft de gekende, vloeistofgekoelde 799cc paralleltwin trots op post, en als vanouds is die gekoppeld aan een zesversnellingsbak. KTM levert ‘m wel af met een herziene koppeling, een nieuwe airbox en een lichtere krukas. Daardoor is de nieuwe – ondanks de Euro5-stempel in z’n paspoort – goed voor 95 pk bij 8.000 tpm en 87 Nm piekkoppel bij 6.500 tpm. Ruim voldoende voor een geïnspireerde rit, én goed voor een halvering tot A2-goedgekeurde prestatiecijfers.

Standaard behoudt de 790 Adventure z’n hellingshoekgevoelige tractiecontrole en ABS, motorslipregeling en verschillende rijmodi. Ook op deze 2023-telg heeft KTM de Demo Modus voorzien, waarmee je gedurende de eerste 1.500 kilometer elke elektronisch activeerbare optie (inclusief de up/down quickshifter) kan testen, alvorens ze definitief aan te kopen via je dealer. Clever.

Totaalplaatje

Zoals ’t een 790 Adventure betaamt, steunt ook deze ‘Chinese’ versie op een 43mm WP APEX-voorvork en een monoshock met instelbare veervoorspanning. Met een veerweg van 200 mm voor en achter en een grondspeling van 233 mm, zit je klaar voor elk terrein. Droog tikt de 790 Adventure af op 199 kg. In dat gewicht zijn de volledige ledverlichting en het 5-inch TFT-scherm met Bluetooth (via de KTMConnect App) uiteraard inbegrepen. Die connectiviteitsmodule biedt toegang tot gesprekken, muziek en turn-by-turn navigatie.

De 2023 KTM 790 Adventure zou in april 2023 bij ons beschikbaar moeten zijn voor een nog niet vrijgegeven prijs.