avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    11 mei 2022, 17:05    2   

Op 22 mei organiseren motornieuws.be en motor.nl ‘69 km voor Nicky Hayden’. Het initiatief voor het goede doel en ter nagedachtenis van de betreurde Amerikaanse ex-wereldkampioen, bracht de voorbije jaren veel volk op de been in de VS. Dit jaar kun je in een grensoverschrijdende rit voor het eerst ook in België en Nederland hulde brengen aan Nicky Hayden én tegelijkertijd The Nicky Hayden Memorial Foundation steunen. Wie wil kan de route ook rijden met één van de Honda testmotoren die ter plaatse ter beschikking zullen staan.

Fatale dag

Op 22 mei 2017 overleed de 2006 wereldkampioen in Cesena, nabij Rimini, nadat hij aangereden werd door een auto. Vijf slopende dagen na het ongeval, overleed Hayden uiteindelijk aan zijn verwondingen. De klap was enorm. Voor zijn familie, fans en de ganse motorgemeenschap. Hayden was larger than life. Hij had een bijzonder spectaculaire stijl en een lach om nooit te vergeten. Wat een kerel.

69 kilometer

Niet lang na die fatale dag werd The Nicky Hayden Memorial Foundation opgericht door zijn familie en naasten. In de Verenigde Staten werd in 2021 massaal deelgenomen aan de 69 miles for Nicky Hayden. Hier in de lage landen wordt het eerbetoon voor het goede doel, iets korter. Er wordt 69 km gereden in plaats van de 69 miles. Dat rijden kun je doen op twee manieren: met de motor of via de (nog) sportievere optie op de fiets. Voorlopig lijkt het er op dat zo goed als alle aanwezigen de trip met de motor zullen maken. Al was er eentje die vroeg of ie een triatlon kon doen: motorrijden, fietsen en dan lopen…

Hayden liep de verwondingen die uiteindelijk tot zijn dood leidden, op toen hij met de fiets aangereden werd. Fietsen is dus één optie, motorrijden een tweede. Er is ook nog een derde manier om The Kentucky Kid te eren: een route van 6,9 km wandelen of lopen.

Een Honda testen?

Voor wie om één of andere reden niet zelf met de motor kan komen, is er ook de mogelijkheid om met Honda motorfietsen een testrit te doen over de volledige afstand van de route. Honda Benelux stelt 7 motoren ter beschikking voor wie interesse heeft. Wie wil kan dus niet alleen de route ontdekken, maar ook een nieuwe Honda! Een MotorNieuws redacteur zal de Honda testrijders begeleiden op de route!

Honda brengt zeven motoren naar de startplek. Wie wil kan een Honda testen én de route rijden.

Praktisch

Timing: tussen 10 u en 15 u is er de vrije keuze voor de timing van je start voor de 69 km voor Nicky Hayden. Vertrek op de bewegwijzerde route vanaf het domein MotorPark, Grote Heideweg 2491 Balen. De route loopt vanuit Balen-Olmen naar de Nederlandse grens, neemt een duik over de grens om terug te eindigen op het beginpunt.

Prijs: Iedereen is vrij om een bedrag naar keuze te geven. Alle winst gaat naar The Nicky Hayden Foundation. Bij de inschrijving zit een klein aandenken aan deze eerste 69 km voor Nicky Hayden. Betalingen gebeuren ter plaatse en kunnen cash of via PayConic op de rekening van de organiserende VZW gestort worden.

Ter plaatse is er mogelijkheid om een T-shirt ’69 km voor Nicky’ aan te kopen. Ook hier gaat alle winst naar de Nicky Hayden foundation.

Er kan ook geboden worden op een uniek Tissot Nicky Hayden Limited Edition uurwerk. Het uurwerk is nieuw en zit in de originele verpakking. Het bijgeleverde garantiebewijs start op de dag van het event: 22 mei 2022. 22 mei is ook de sterfdag van Hayden. Het geeft een bijzondere meerwaarde aan dit op zich al unieke uurwerk. Bieden op het uurwerk kan ter plaatse en de startprijs voor de bieding bedraagt 750 euro.

  • Kan of moet er ergens van voordien ingeschreven worden om de 69 km te rijden op één van de Honda testmotoren? Mvg Dominic