avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    27 mrt 2020, 17:57    0   

De corona maatregelen worden verlengd tot minstens 19 april. Fietsen mag, motorrijden op diezelfde route niet. Wat mag dan wel nog met de motorfiets nu de Corona maatregelen verlengd zijn?

6 vragen

Het is verwarrend: Fietsen mag. Recreatief op de motor rijden mag niet. Een wandeling langs de Schelde mag, diezelfde route afleggen op rolschaatsen mag niet. Maar met de fiets dan weer wel. Dit wordt door heel wat mensen ge├»nterpreteerd als een totaalverbod op motorrijden in Belgi├ź. Maar dat is dan ook weer niet waar. We proberen duidelijkheid te scheppen met zes doelgerichte vragen.

Ik wil met de motorfiets naar het werk. Mag dat?
Ja, verplaatsingen die beroepshalve moeten gebeuren, zijn toegestaan; ook met de motorfiets. Van huis naar het werk en omgekeerd mag dus. Wie pakweg van Gent naar Antwerpen moet, mag geen ommetje langs de kust maken, dat spreekt.

Mag ik de route die ik nog steeds vaak met de fiets doe, dit weekend eens met de motor rijden?
Dat mag niet. Recreatieve verplaatsingen met de motor zijn verboden. Je mag wandelen of fietsen. Wandelen met je hond mag. Of je mag wandelen met je paard is niet duidelijk. Als je er niet gaat op zitten wellicht wel.

Mag ik om boodschappen met de motorfiets?
Ja, dat mag. Eten kopen is een levensnoodzakelijke behoefte. Als de dichtstbijzinde winkel te duur is, mag je ook verder rijden naar de dichtstbijzinde winkel(keten) van je keuze.

Mag ik voor mijn zieke moeder om boodschappen met de motor?
Ja, dat mag. Als ze zich niet kan verplaatsen, mag je de boodschappen met de motor (of met de wagen) naar haar toe brengen. Bij het afleveren moet je de voorgeschreven afstand bewaren.

Ik ben single. Ik wil met de motor naar mijn lief rijden. Mag dat?
Nee dat mag niet. Dit is geen verplaatsing om levensnoodzakelijke doelen. Ook niet als het al twee weken geleden is dat je hem of haar gezien hebt.

Ik kan in de buurt van mijn huis niet joggen. Mag ik met de motor naar een park rijden om te gaan joggen?
Nee, dat mag niet. Verplaatsingen met de motor (en zelfs met de auto) voor recreatie – hoe ver of dicht bij huis ook – zijn niet toegestaan. De politie kan hiervoor een proces-verbaal opstellen.