avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    28 dec 2021, 17:00    0   

Zaterdag 1 januari staat Walter Roelants aan de start van zijn tweede Dakar. In 2021 werd hij met zijn 60 jaar de oudste Belg die het Dakar avontuur op twee wielen tot een goed einde bracht. Dit jaar kan hij dat record scherper stellen. Maar dat is helemaal niet zijn hoofddoel…

To Walk Again

Net als vorig jaar wil Roelants geld inzamelen voor To Walk Again, de stichting die in 2004 door Marc Herremans in het leven geroepen werd om personen met een handicap niet alleen een kans te geven op een beter leven, maar ook hoop en mentale sterkte. Roelants zoon Joël kwam in 2014 ten val tijdens de Grand Prix van Italië op het circuit van Maggiora en is sindsdien verlamd. In de directe nasleep van het accident, kwam Walter Roelants in contact met To Walk Again en hij zag hoe de organisatie belangrijke maar ook hartverwarmende acties ondernam. Die wil hij ook in zijn tweede Dakar steunen.

Vorig jaar verzamelde de Grobbendonknaar 50.000 euro. Een succes en iedereen hoopt dat dit ook dit bedrag ook dit jaar bereikt of zelfs verbeterd wordt. Daarom neemt Roelants zaterdag voor de tweede keer de start in de Dakar. Hij kent de uitdagingen.

MotorNieuws: Wordt het dit jaar gemakkelijker dan vorig jaar?

Walter Roelants: Ik hoop in ieder geval dat ik meer kan genieten. Vorig jaar was het echt afzien, maar ook dat levert mooie herinneringen op. Maar ik voel me dit jaar fysiek veel beter voorbereid. Vorig jaar moest ik eerst zes maanden trainen om in staat te zijn echte trainingen te beginnen. Dit jaar had ik de basisconditie al en ik ben het ganse jaar blijven trainen. Dat moet een verschil maken.

MotorNieuws: Was je verrast dat je vorig jaar bij je eerst deelname de finish haalde?

Roelants: (denkt na) Het was zwaar. De eerste dag had ik, net zoals vele anderen trouwens, al problemen in de hoge duinen. Eerst een paar keer moeten proberen om tot boven te geraken en eens ik boven was, zakte de motor gewoon weg. Drijfzand. Ik heb dan met de handen de motor uitgegraven en probeerde verder te geraken. Maar na bijna twee uur was ik nog meer een paar meter opgeschoten. Heel wat deelnemers hebben daar de handdoek in de ring geworpen. Ik bleef verder wroeten. Zolang je kunt bewegen, ademen en praten, moet je niet opgeven. Ik ben uiteindelijk verder kunnen rijden. Maar wel stik kapot natuurlijk. En dat was nog maar het begin.

MotorNieuws: Is de uitdaging dan vooral fysiek?

Roelants: Neen, ook het navigeren is heel moeilijk. Daar heb ik heel wat leergeld betaald. Dit jaar ben ik nog gaan trainen in de Wim Motors Academy in Portugal. Daar heb ik heel wat bijgeleerd. Maar Portugal is de woestijn niet, he. Navigeren is en blijft daar een uitdaging. Maar ook daar kom ik nu beter voorbereid aan de start.

MotorNieuws: Hoeveel voorbereiding kruipt hierin?

Roelants: Ik ben er het ganse jaar mee bezig geweest, maar alleen kan je dit niet. Ik neem deel via het HT Rally team in Nederland. Die zorgen voor alles; het transport van de motoren, de ondersteuning ter plaatse, alle papierwerk, de inschrijving en ga zo maar door. Dat kost wel wat, maar je krijgt er ook veel voor terug en alleen is dit gewoon niet meer haalbaar. Mijn zoon Axel doet mijn PR werk. Ik kom dus vrij van externe zorgen aan de start.

Motornieuws: Wanneer beschouw je dit nieuwe avontuur als geslaagd?

Roelants: Ik heb een paar doelen. Geld inzamelen voor To Walk Again is het belangrijkste. Ik wil natuurlijk ook graag de finish halen en liefst ook nog wat meer genieten. Mijn ervaring van vorig jaar en de betere voorbereiding die ik had moeten dit mogelijk maken.

Zelf een handje helpen?

Wie via het Dakar avontuur van Walter Roelants de vzw To Walk Again wil steunen, kan dit doen door de onderstaande barcode in te scannen. Je kunt ook surfen naar To Walk Again. Giften vanaf 100 euro zijn voor 45 procent op jaarbasis aftrekbaar en voor al wie 250 euro of meer stort, heeft Walter Roelants een exclusieve Dakar cap klaar liggen. Is er nog wat plaats bij je goede voornemens voor volgend jaar?

Foto’s: (c) Facebook Walter Roelants The Dakar Dream