avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    07 mrt 2022, 18:14    0   

Het Sloveense bedrijf Akrapovic doet bij u waarschijnlijk vooral een belletje rinkelen als u aan hoogwaardige uitlaatlijnen en -dempers denkt. Maar aangezien het werken met titanium buizen hun ding wel bleek te zijn, hoeft het niet te verwonderen dat de Slovenen in die richting zoeken om hun portfolio uit te breiden. Zo komt het nu ook met titanium valbeugels op de markt.

De eerste Akrapovic valbeugels – die speciaal voor de BMW R1250GS werden vervaardigd – zijn intussen vanonder het doek getoverd. De bovenste valbeugels beschermen de radiator en de brandstoftank, de onderste set alles in de buurt van de cilinder.

De sets zijn gemaakt van gezandstraalde titaniumbuizen, die ongeveer 40% lichter zijn ten opzichte van stalen buizen met vergelijkbare eigenschappen. Akrapovic noemt een gewicht van 6,26 kg voorde volledige set – een peulenschil. Om de krachten die bij een val ontstaan zo goed mogelijk te verdelen, zijn de valbeugels gedeeltelijk met bouten aan het frame van de motorfiets bevestigd.

De valbeugels zijn voorzien van een gegraveerd Akrapovic-logo, zoals je op de uitlaatdempers ook ziet. Het enige gewichtige aan de zaak zijn de bijbehorende prijskaartjes. Voor een set onderste beugels betaal je omgerekend 1.380 euro, voor de bovenste valbeugelset tel je 1.100 euro neer. Momenteel heeft Akrapovic valbeugels gebouwd voor de BWM R 1250 GS (modeljaren 2019-2022). Voor de Adventure-versie is momenteel enkel de Lower Protection Bar Set voorzien.