avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    10 jan 2022, 10:46    0   

Waren airbags tot voor enkele jaren vooral een privilege voor automobilisten, dan is die vorm van veiligheid sinds enkele jaren ook doorgesijpeld naar de motormarkt – en gelukkig maar. Aangezien iedereen maar één lijf krijgt, kan je moeilijk besparen op de preservatie daarvan. Maar goed we dwalen af. Nagenoeg elk zich respecterend motorkledingmerk zet tegenwoordig in op de ontwikkeling van een eigen airbagsysteem, of de implementatie van een bestaand systeem in zijn garderobe. Bij Alpinestars heet die tak van de protectie sinds jaar en dag Tech-Air, en die krijgt er nu drie extra broertjes bij.

Tech-Air 10

We beginnen met de Tech-Air 10, die gedurende vijf jaar werd ontwikkeld in de MotoGP. De Tech-Air 10 is het slanke, op zichzelf staande draagbare airbagsysteem dat bescherming biedt op de weg en op het circuit door de schouders, borst, buitenste rug en heupen te bedekken. Je draagt het onder elk Alpinestars Tech-Air Ready pak of lederen pak dat minstens 4 cm ruimte heeft op de borst en 2 cm rond de omtrek van de heupen van de rijder om de airbag te laten opblazen in geval van een crash. De airbagmodule zit ingebed in een rugprotector.

Tech-Air 3

Tech-Air 3 is het Alpinestars Airbag-systeem dat je over je jas draagt en voornamelijk is ontworpen voor alledaags straatgebruik. Dankzij het praktische ontwerp kan de Tech-Air 3 in alle weersomstandigheden worden gedragen. Dankzij de lichte, opvouwbare constructie kan-ie makkelijk in een rugzak of scooterzadel worden opgeborgen wanneer je ‘m niet gebruikt. Het Tech-Air 3 airbagsysteem is verkrijgbaar in een mannen- en een vrouwenversie, dat een specifieke pasvorm heeft.

Tech-Air Off-Road

De Tech-Air Off-Road V2 biedt dan weer optimale bescherming tijdens offroadritten. Het werd ontwikkeld en gebruikt in de meest slopende omstandigheden van de laatste drie edities van de Dakar Rally. De Tech-Air Off-Road V2 verschijnt in de loop van 2022.