avatar Gijs GilisGijs Gilis    14 jan 2022, 11:21    0   

Na een jaar vol herhaaldelijke sluitingen van dealers, werden er toch 3,5% meer gemotoriseerde tweewielers ingeschreven. Tussen 1 januari en 31 december 2021 werden in België 25.422 voertuigen ingeschreven onder de generieke benaming ‘motorfiets’. Wanneer voertuigen zoals trikes, quads en landbouwtractoren buiten beschouwing worden gelaten, werden er het afgelopen jaar in België 23.972 gemotoriseerde tweewielers ingeschreven.

Het kon nóg beter

De voornaamste redenen voor die groei? De wens om zich efficiënt te verplaatsen zonder in contact te komen met anderen, de voorkeur voor individuele ten opzichte van collectieve mobiliteit, geen last meer van files en extra budget door alle activiteiten die als gevolg van de pandemie niet konden plaatsvinden. Ook mag niet uit het oog worden verloren dat deze resultaten nog beter hadden kunnen zijn zonder het wereldwijde tekort aan halfgeleiders waarmee ook de tweewielerindustrie, net als andere marktsegmenten, te kampen heeft.

125cc blijft razend populair

Goed voor meer dan een op de vier nieuwe inschrijvingen zijn de motorfietsen en scooters met een cilinderinhoud van maximaal 125cc. Ze zijn zeer wendbaar en vaak de eerste stap tot het gemotoriseerde tweewielerverkeer omdat ze onmiddellijk toegankelijk zijn voor houders van een rijbewijs B – voor auto’s – dat vóór 2011 werd behaald. Met een marktaandeel van 27,7% laten zij niettemin een lichte daling zien ten opzichte van 2020 (29,8%), voornamelijk als gevolg van de inkrimping van het max. 125cc-scootersegment.

Naked bikes verkopen het meest

Met een marktaandeel van bijna 23,4% is het segment Basic/Roadster het segment dat in absolute cijfers het grootste aantal motorrijders weet te overtuigen (+0,35%). Het is echter het Trail-segment dat dit jaar de grootste vooruitgang heeft geboekt, met een marktaandeel van 20,7% (+3,4%). Dit ten koste van de scooters tot 125cc (-1,9%) en enduro’s (-2,1%). Motorfietsen met een cilinderinhoud tussen 500cc en 750cc zien hun resultaten verbeteren (groter aanbod, prijs, rijgemak). Er zijn minder inschrijvingen in de grote agglomeraties, maar wel een algemene groei in Limburg, West-Vlaanderen en Wallonië.

Benzine vs elektrisch

Benzinemotoren blijven de inschrijvingen van nieuwe motorfietsen en scooters domineren. Met een marktaandeel van 98,7% dit jaar, is het zelfs met 0,2% gestegen ten opzichte van 2020. Het aanbod van elektrische motorfietsen en scooters blijft echter groeien: in 2021 zijn er 53 elektrische modellen op de markt, tegen 35 in 2020.

BMW nummer één

Bijna een op de vijf nieuwe motorfietsen die dit jaar in België worden geregistreerd, staat op naam van een bedrijf. Particuliere klanten zijn goed voor 76,4% van de registraties, waarvan 8,9% vrouwen (een lichte stijging). BMW blijft het nummer één merk op de Belgische markt. De Duitse fabrikant neemt ook 3 plaatsen in de Top 5 in van de meest ingeschreven modellen in 2021. Het Italiaanse Piaggio neemt de twee andere posities in aan de top van de hiërarchie.