avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    10 mei 2022, 17:59    0   

We hadden enkele weken geleden al een sterk vermoeden dat er een nieuwe Benelli Tornado zat aan te komen. Nu lijken die geruchten bevestigd te worden door een ontdekking van Bennets. Die Britse motorverzekeraar/motormedium ontdekte immers dat Benelli een nieuw octrooi heeft aangevraagd voor een Tornado 402R. Die zal kunnen rekenen op een paralleltwin van 399cc. In het octrooi heeft het merk ook enkele 3D-tekeningen opgenomen, die alvast wat van de styling weggeven.

Zo doet het uiterlijk sterk denken aan die van de 302R-sportmotor uit 2021, en veel elementen lijken overeen te komen met het 400RR-sportmodel dat QJ Motor onlangs in China presenteerde. Dat merk behoort zoals geweten tot dezelfde Qianjiang Group waaronder ook Benelli valt. Elementen zoals de overlappende koplampen en DRL’s aan beide zijden, de achteruitkijkspiegels en meer in het algemeen de stylinglijnen springen in het oog. 

Het motorblok is echter niet hetzelfde: dat van de Chinese motor is al gebruikt op andere modellen van het bedrijf, terwijl het exemplaar op de Benelli nagelnieuw moet zijn. De paralleltwin die vorig jaar gepatenteerd werd, lijkt sterk op die van de Kawasaki Ninja 400. We hebben het over een vergelijkbaar vermogen, zo’n 45 pk bij 10.000 tpm. En da’s genoeg om op straat plezier te beleven aan een wendbare en lichte sportmotor.

Het is natuurlijk verbazingwekkend dat een bedrijf twee verschillende projecten heeft ontwikkeld om hetzelfde resultaat te bereiken. Reden daarvoor zou de strengere emissie-norm in Europa kunnen zijn, waar het merendeel van de Benelli-verkoop zal plaatsvinden.

Natuurlijk zijn er nog geen prijzen bekend, maar kijkend naar de onderdelen kunnen we uitgaan van een prijs die hangt tussen laag en middelhoog: buizenframe, vooraan slechts één remschijf met een conventionele remklauw in plaats van radiale montage. Het enige echt bijdetijdse element is de enkelzijdige achterbrug. Voorlopig niet gespot: de ventilator onder het zadel…