avatar MotornieuwsMotornieuws    13 dec 2022, 10:03    0   

Op 1 september 2022 stelde Parijs een nieuw parkeertarief in voor motoren en scooters. Voorheen konden alle tweewielers gratis parkeren in de Lichtstad. De ambtenaren hebben echter een parkeertarief van 3 euro/uur ingevoerd om vervuiling en lawaai in de stad tegen te gaan. Om nog meer opschudding te veroorzaken, gold het nieuwe tarief alleen voor motorfietsen en scooters met een verbrandingsmotor.

Meer dan 5 miljoen euro

Slechts drie maanden na het bevel heeft de Parijse politie al meer dan 200.000 parkeerboetes uitgeschreven. Met boetes tussen 25 en 37,5 euro bedraagt het duizelingwekkende totaal meer dan 5 miljoen euro aan boetes. In dezelfde periode hebben de autoriteiten 5.000 motoren en scooters verwijderd en in beslag genomen wegens illegaal parkeren. Veel Parijzenaars en lokale pendelaars zijn woedend over de dure boetes, maar de Parijse burgemeester David Belliard vindt het “een zeer positieve beoordeling” van de nieuwe maatregel. Volgens de Franse media Le Parisien rechtvaardigde Belliard de maatregel met de woorden: “We zijn bezig de motoren te transformeren.”

Te luid mag ook niet meer

Dit is niet het enige optreden van Parijs tegen tweewielers met een benzinemotor. In januari 2022 breidde de stad het testen van haar geluidsradarsystemen uit. Belliard merkte op dat de geautomatiseerde apparatuur voor het afgeven van kaartjes de “gezondheid en levenskwaliteit” van de Parijzenaars zou verbeteren. Als het systeem eind 2022 wordt goedgekeurd, zal het in 2023 beginnen met het uitschrijven van bekeuringen. Met andere woorden: niet meer revven in Parijs!