avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    24 aug 2022, 16:53    0   

Nu de motorbeurzen op kousenvoeten dichterbij komen, steken enkele hardnekkige geruchten over nieuwe modellen de kop op. Van Yamaha weten we al enkele maanden dat het de naam ‘XSR GP’ heeft geregistreerd, en nu is een veelbelovende rendering opgedoken. Die staat op de cover van het Japanse magazine Young Machine, een doorgaans absurd goed ingelichte bron vlakbij de – eh – bron. Als de vermoedens ook maar een beetje kloppen, mogen we in november een XSR verwachten die in eerste instantie behoorlijk goed afgekeken lijkt van de MV Agusta Superveloce.

De XSR GP zou een neoretro worden die geënt is op de XSR900. Wat meteen betekent dat de nieuwkomer kan bogen op het befaamde 889cc grote CP3 driecilinderblok, dat er standaard 119 pk weet uit te persen bij 10.000 tpm en 93,0 Nm presteert bij 7.000 tpm. Onder het ravissante kuipwerk mogen we ook het alu Deltabox-frame verwachten, evenals een volledig instelbare 41mm UPSD-vork en – zoals op de MT-09 – ook een qua veervoorspanning en uitgaande demping instelbare monoshock.

Het grote verschil met z’n platformgenoten is sowieso de erg knappe, met Yamaha speedblocks en een bijbehorende lakkleur versierde, volle kuip. Die zit enig mooi om de ronde ledkoplamp van de XSR gekruld en reikt tot voorbij het motorblok onderaan. Een pareltje, vinden wij dat.