avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    31 mrt 2022, 15:05    0   

Benelli, dat zoals iedereen weet gelinkt is aan het Chinese QJ Motor, timmert hard aan de weg. Hetgeen zich stilaan vertaalt in de resultaten: zo is de TRK502 inmiddels marktleider in zijn segment, in Italië. Uiteraard is het de bedoeling nieuwe modellen te blijven lanceren om de wereldmarkt te veroveren. Dus, na de TRK 800, schijnt er nog leuks in de pijplijn te zitten…

De toekomstige Tornado 650? Zou zomaar kunnen.

Er circuleren namelijk teasers online voor een viercilinder sportmotor, de Tornado 650, maar ook een Tornado en een TNT op basis van de bekende 550cc-tweecilinder. Niets officieel, ook al omdat de foto’s motorfietsen tonen die duidelijk nog niet erg rijp zijn voor productie.

De toekomst van Benelli

Nu worden de Benelli’s, zoals we weten, in Europa ontworpen, maar bij QJ Motor gebouwd. Zo is de
TRK 800 duidelijk afgeleid van de QJ Motor SRT 750: beide motorfietsen maken gebruik van hetzelfde 754cc blok, frame en andere details. Het uiterlijk is anders, maar de inhoud is hetzelfde. Interessant met ’t oog op de Tornado’s is dat QJmotor ook een 600cc-sportmotor in zijn gamma heeft. Die is op zijn beurt gebaseerd is de oude vier-in-lijn van de vorige generatie Benelli’s – wat de cirkel zowat rond maakt. Dat blok is tegenwoordig opgeboord tot 650cc en is klaar om te worden gelanceerd. De Tornado 650 die je op het gerenderde beeld ziet, lijkt hetzelfde frame en hetzelfde blok te gebruiken.

Als de huidige 600cc-versie van 87 pk presteert, is het gemakkelijk om iets meer te verwachten voor een groter blok. De homologatiedocumenten voor de Benelli TNT 600 GT spreken nochtans van amper 80 pk. Benelli zou het met die nieuwe Tornado opnemen tegen de Yamaha R7 en Aprilia RS660, maar met een interessantere prijs. Kortom, het zou een meer dan slimme zet zijn.

Wat de Tornado 550 en TNT 550 betreft, deze zullen afkomstig zijn van de sportieve QJ Motor, met 554cc-blok. Om de informatie compleet te maken, we hebben het over dezelfde motor waarmee de nieuwe MV Agusta Lucky Explorer 5.5 is uitgerust.