Eerste test Ducati Desmo450 MX: Anders dan de anderen
Wie Ducati zegt, denkt meteen aan een sportieve – vaak rode -wegmotor. Het Italiaanse merk kent inderdaad een rijke geschiedenis op het asfalt. Maar sinds kort is Ducati erop gebrand om ook geschiedenis te schrijven in het off-road segment. Onze Man reisde af naar Italië om te zien of het merk uit Bologna kans op slagen heeft.
Ducati Desmo450 MX met Tony Touch
Ducati brengt na een bijna 100-jarig bestaan zijn eerste crossmotor op de markt. Het merk uit Borgo Panigale knalt meteen de deur eruit en stapt in op het hoogste niveau in de motocrosswereld. Ze brengen meteen een 450cc crosser – wat niet zo vanzelfsprekend is. Maar met 9-voudig wereldkampioen Tony Cairoli als testrijder gaan ze resoluut voor het hoogste niveau. TC222 hing 4 jaar geleden de helm aan de haak. Nu brengt hij samen met Alessandro Lupino en 5-voudig enduro-wereldkampioen Antoine Meo de Ducati 450 op niveau. Hoe hoog dat niveau is, moest blijken op het Grand Prix circuit van Faenza.

Nonna’s keuken
We werden uitgenodigd in Bologna om de Desmo naar waarde te schatten. Daar aangekomen werden we ondergedompeld in een bad van Italiaanse passie en nostalgie. Eén wandeling door het oudste gedeelte van de fabriek bracht ons via gele lijnen op een oude tegelvloer naar de ruimte waar men de Desmo 450 MX tot leven brengt. Een ingenieur van R&D vertelde ons dat men tot vier jaar geleden in deze ruimte enkel dozen met stof en rondkruipende spinnen aantrof. Na veel werk met een klein team toverde men de ruimte om tot een state of the art motor-keuken. Wat we in die ‘keuken’ aantreffen is pasta noch pizza – al zou dat eigenlijk wel kunnen, alles is er zo proper dat je letterlijk van de vloer zouden kunnen eten. De verschillende test-opstellingen en het testwerk dat er aan de gang is, doen ons alvast uitkijken naar de toekomst van Ducati’s nieuw gevonden liefde voor het onverharde. En net zoals de pasta van elke Italiaanse Nonna heeft Ducati ook een familierecept. Het befaamde Desmodromisch kleppen systeem!
Desmo
De MX-motor die ze gebouwd hebben word aangedreven door een desmodromische klepaandrijving die Ducati al sinds 1956 toepast. Voor diegene die zich afvragen waar Desmo juist voor staat; het Desmodromisch systeem sluit de in-en uitlaatkleppen, tot daar niks bijzonder. Bij conventionele motoren gebeurt dit door een combinatie van nokken en klepveren. Bij het Desmo systeem zijn er zowel voor de in- als uitlaat-bewegingen nokken die de kleppen sturen.
“Een kleine controle bevestigt: Ducati is qua vermogen en kracht koploper van de huidige 450cc motoren.”
Het voordeel van deze techniek is dat de kleppen bij hogere toerentallen niet gaan beginnen zweven zoals dat het geval is bij klepveren. Dit resulteert in hogere toerentallen en meer vermogen. Om dit in cijfers duidelijk te maken: de Ducati produceert 63,5 pk bij 9300 tpm en 53,5Nm bij 7500 tpm. Een kleine controle bevestigt: Ducati is qua vermogen en kracht koploper van de huidige 450cc motoren.
Eindelijk rijden
Genoeg over de techniek en geschiedenis, de kernvraag blijft: hoe rijdt ie? Wel, de kracht van de Desmo450 MX is, voelden we al snel op het Faenza circuit. Maar het gaat om meer dan pure kracht of vermogen. De manier waarop dat vermogen vrijgegeven wordt, is zo mogelijk nog opvallender. De vermogensafgifte is bijzonder egaal. Je voelt de kracht niet wegzakken naarmate de toerentallen oplopen. Er is evenmin een brute reactie bij het opkomen van die kracht. De motor, en meer bepaald de bewegende delen van de cilinder, hebben door het Desmo-systeem veel minder frictie. Hierdoor draait het Ducati blok ook vrijer. Dit geeft een duidelijk ander gevoel tijdens het rijden.
“Het motorremsysteem (…) is ontworpen om rijders te helpen de stabiliteit te optimaliseren in situaties waarbij een stuiterend achterwiel zo handig is als Parkinson voor een nitroglycerine verkoper.”
Deze motor voelt veel lichter aan dan eender welke 450cc. Maar hij is tegelijk sterker. We hadden de indruk met een 350 op pad te zijn met het vermogen van een 450…of meer. Dat vraagt natuurlijk enige gewenning, maar eens je die aanpassing achter de rug hebt, is de Desmo 450 MX een motor die zich vooral heel gemakkelijk laat benutten. De ranke bouw en de juiste balans van het rijwielgedeelte zit daar ook voor veel tussen. Het vertrouwen bij grote sprongen is er onmiddellijk. Door de reactie van de motor bij het landen, maar ook door het gemak waarmee je hem in volle vlucht nog kunt corrigeren.
Elektronica
Geen moderne crossmotor zonder state of the art elektronica. De Ducati tractie controle (DTC) meet het doorspinnen van het achterwiel en zal ingrijpen naargelang het gekozen niveau. Tijdens de test merkten we duidelijk wanneer de DTC zich engageerde. Dit bleek vooral handig nadat men tijdens de lunchpauze het harde circuit voorzag van het nodige water. Faenza leek plots meer op een glijbaan dan op een crossomloop. Perfect om de verschillende niveau’s van tractiecontrole te testen.
Naast de DTC is er ook nog de Launch Control en een Quickshifter aanwezig. De LC helpt om optimaal uit de startblokken te schieten. Onze Man moest daar nog duidelijk zijn meerdere erkennen in Tony Cairoli en we hebben de foto’s om dat te bewijzen (zie hogerop). Geen schande op zich, maar het neemt niet weg dat ie nu drie weken de redactievloer mag zwabberen.
En dan is er nog het motorremsysteem. Dat is ontworpen om rijders te helpen de stabiliteit van de Desmo450 mx te optimaliseren in situaties waarbij een stuiterend achterwiel zo handig is als Parkinson voor een nitroglycerine verkoper. Dit is geen slipperkoppeling, zoals we ze wel vaker terugvinden op wegmotoren.
“Onze Man moest bij het starten nog duidelijk zijn meerdere erkennen in Tony Cairoli. Geen schande op zich, maar het neemt niet weg dat ie nu drie weken de redactievloer mag zwabberen.”
De motorrem wordt geregeld door in te grijpen op de stand van de gasklep, de geselecteerde versnelling en de vertraging van de krukas tijdens agressief remmen. Op basis daarvan wordt de ontsteking aangepast. De EB (Engine Brake) kan op twee niveaus worden ingesteld. Waardoor je ofwel een typisch viertakt karakter krijgt, of iets wat een vleugje tweetakt in zich lijkt te hebben.
Alsof dat niet volstaat, is er ook nog een applicatie. de X-Link app kan je het Desmo-blok helemaal aanpassen naar eigen wensen.
Binnen langs de grote poort
Na dat we Desmo450 MX testten in Faenza is duidelijk dat ook deze Ducati het DNA van Borgo Panigale draagt. Alles aan de machine is ontworpen om de ontwikkelingen die ze gebruiken in het wegsegment over te brengen naar het off-road gebeuren. De motor die sinds 26 Mei van de productielijn loopt, is te beschrijven als krachtig, wendbaar en innovatief.
De combinatie van vermogen en wendbaarheid lijkt alvast zijn gelijke niet te kennen. Vergelijkende testen zullen moeten uitwijzen of deze indrukken kloppen. Los van de kracht van de desmo, is er ook nog een pluim voor het rijwielgedeelte.
De Ducati Desmo450X is de tweede nieuwkomer die de gevestigde waarden het vuur aan de schenen kan leggen. Om dat helemaal een succes te laten worden, moet je niet alleen de motor hebben, maar ook de juiste rijders. Héél benieuwd wie daar volgend jaar zijn opwachting zal maken…Ducati komt in elk geval binnen langs de grote poort!
Tekst: Nicky Kenis
Foto’s: Ducati
Technische fiche en prijs Ducati Desmo450 MX
MOTOR
Type: Viertakt mono met desmodromische klepbediening
Cilinderinhoud: 449,6 cc
Boring x slag: 96 x 62,1 mm
Compressieverh.: 13.5:1
Koppeling: Natte meerplaatskoppeling, hydraulisch bediend
Transmissie: vijfbak
Eindoverbrenging: ketting
PRESTATIES
Maximaal vermogen: 63,5 pk (46,7kW) @ 9400 tpm
Maximaal koppel: 53,5 Nm @ 7500 tpm
ELEKTRONICA
Motor: Instelbare Tractiecontrole, Launch Control, Quickshifter up
RIJWIELGEDEELTE
Frame: aluminium balkenframe
Vering voor: 49 mm Showa UPSD voorvork
Stelmogelijkheden: Volledig instelbaar
Vering achter: Showa Monoshock
Stelmogelijkheden: Volledig instelbaar
Rem voor: 310 mm enkele schijf met tweezuigerklauw
Rem achter: enkele 300 mm schijf met enkelzuigerklauw
AFMETINGEN
Rijklaar gewicht zonder benzine: 104,8 kg
Tankinhoud: 7,2 l
Wielbasis: 1494 mm
Zithoogte: 970 mm
PRIJS
België: vanaf 12.690 euro
Nederland: 12.790 euro