Eerste test 2024 Honda NX500: geen Dominator, wel van vele markten thuis

Tot spijt van wie het benijdt: bij de reïncarnatie van de NX blijft het Dominator-addendum in de naam helaas achterwege. In plaats daarvan doopt Honda in wezen z’n CB500X om, voorziet het die van een nieuwe styling, een verbeterde ophanging en een brede waaier aan technologische snufjes. Wat dat knutselwerk oplevert, mochten wij ondervinden tijdens een testrit op en naast het asfalt! 

Foto’s: Manu De Soomer (MotorSportsPics)

De letters ‘NX’ hebben best een flinke geschiedenis bij Honda. De ééncilinder NX650 Dominator, die op het einde van de jaren 80 debuteerde met een opvallende mix van straat- en offroadstijl, wist over heel Europa de nodige zieltjes te winnen. NX staat overigens voor ‘New X-over’ – lees: ‘new crossover’ – en dat omschrijft de nieuwe NX500 sprekend: van slingerende asfaltwegen, over gravel – de NX zou ‘t ook in z’n nieuwe plunje allemaal moeten lusten. En dat straalt hij ook uit, met het extra laagje adventure-styling dat over z’n voorganger werd gedrapeerd. Daarenboven zijn de nieuwe vijfspaaks gietwielen lichter uitgevoerd (-1,5 kg), is de gasrespons bijgespijkerd, en werd de Showa-ophanging zowel voor- als achteraan grondig aangepakt voor een meer allround inzetbaarheid. 

CB500X-genen

Puristen zullen het vermoedelijk jammer vinden dat Honda z’n NX500 niet opluistert met een stampende ééncilinder tussen de stalen ribben, zoals dat op z’n illustere naamgenoot het geval was. In plaats daarvan grijpen de Japanners naar een beproefde krachtbron in hun gamma: het 471cc achtkleps tweecilinderblok van de CB500X. Dat is ook in deze opstelling goed voor 47 pk (35 kW en dus A2-rijp) en 43 Nm. Uitschakelbare HSTC-tractiecontrole is op de nieuwkomer standaard, net zoals het 5-inch TFT-kleurenscherm (met connectiviteit via RoadSync), een slipperassistkoppeling en een ruime 17,5 litertank. Het blok is overigens niet het enige element dat komt overwaaien van de CB500X: zowel het frame en subframe, het zadel, het kuipwerk van de hele staartsectie, de uitlaatdemper, tot het voorspatbord zijn identiek.

Kleine trans

De bijgetimmerde snuit leunt dan weer verdacht dicht aan bij de vorig jaar herboren Transalp – en dat is allerminst een belediging. De ‘kleine Trans’ pronkt met een gelijkaardig silhouet van het windscherm, over de bekleding van de koplampunit met immer opgelichte richtingaanwijzers, het kuipwerk op de flanken, tot het zadel en de manier waarop het hitteschild op de uitlaatdemper zit gebout. Een soort uniformiteit die voor herkenbaarheid door het gamma moet zorgen, en in het beste geval doorgroeiers naar de ‘grote broers’ moet leiden. Niet het soort lijnenspel dat bij ondergetekende voor een verhoogde hartslag zorgt, maar wel strak, verzorgd en – zoals ‘t een Honda betaamt – heel netjes afgewerkt.

Voor elke lichaamsbouw

Ik zwaai m’n Alpinestars Toucan GTX over de zit en maak meteen kennis met het grote voordeel van deze middenklasse crossover: z’n absolute toegankelijkheid. De combinatie van een vrij bescheiden zithoogte van 830 mm, het smalle zadel en de naar aanvoelen vrij zacht afgeveerde achterhand zorgt er immers meteen voor dat ik beide voeten perfect plat op het asfalt kan planten. Dat terwijl ik zowel naar beide zijden als naar achter toe een ruime bewegingsvrijheid behoud en een grondspeling van 180 mm overeind blijft. Het brede stuur duwt me meteen mooi rechtop in het zadel, met de armen onder een luie hoek, de knieën onder ruwweg 90 graden en de voetsteuntjes die op de hoogte van de achteras gemonteerd staan. Het windschermpje is niet verstelbaar, maar tilt – met behulp van de ‘schoudertjes’ op het kuipwerk – het gros van de rijwind mooi rond m’n torso en over m’n helm. 

Verademing

Nog voor het vertrek valt m’n oog op de linkerhelft van het stuur, waar ik een soort joystick aantref zoals op de Transalp. Die is verlicht en laat zich heel makkelijk bedienen om je weg te vinden in het heel intuïtief aanvoelende menustructuur op het TFT-scherm – een absolute verademing na het kluwen op de Africa Twin en de afgeslankte versie daarvan op de Transalp. Dankzij Honda RoadSync kan je je mobieltje makkelijk koppelen met je NX500, waarna je muziek en telefoongesprekken kan bedienen, maar ook in een wip turn-by-turnnavigatie op je scherm kan projecteren. De meest interessante knop van de dag zit evenwel links van de joystick gemonteerd: de ‘T’-knop, waarmee je met één por de tractiecontrole kan uitschakelen als er zich een portie onverhard aanbiedt. Dat biedt perspectieven…

Prima gegeared

De twin borrelt in alle discretie tot leven, en jaagt enkel bij het sluiten van het gas enkele plofjes door de demper. Bij het vieren van het niet-verstelbare koppelingshendel komt de nog geen 200 kg wegende Honda NX500 met sprekend gemak van de plaats, en laat zich opvallend eenvoudig wiegen. De CB500X konden we bezwaarlijk een dikkerdje noemen, maar de lichter uitgevoerde wielen van de NX zorgen ervoor dat hij nog net een tikkeltje lichter dartelt.

Sweet spot

Neen, op vlak van vermogen en koppel verbluft de 471cc twin niet, maar ik kan me perfect inbeelden dat een jonge of beginnende rijder net geniet van het vertrouwen dat dit blok uitstraalt. Het dreigt – ondanks wat het lichte gedokker van de 180°-ontstekingsvolgorde zou laten vermoeden – nooit stil te vallen, laat zich makkelijk bedienen via het licht aanvoelende koppelingshendel en lijkt prima gegeared voor dagelijks gebruik: 30 in z’n twee, 50 in z’n drie, 70 in z’n vier, en autosnelweg mooi halfweg in z’n zes, steevast bij toerentallen tussen de 3.000 en 5.000 tpm. Mooi zo. Al merk je snel dat die geruststellende factor er ook voor zorgt dat een en ander nogal vlak aanvoelt: onder de 2.500-3.000 tpm valt weinig te beleven, en boven de 6.500 tpm vibreert het blok meer dan er snelheid wordt opgebouwd. De sweet spot ligt halfweg de toerenschaal, mooi tussen 3.500 en 6.500 tpm in. Hou ‘m daar en je zit gebakken voor een fijne rit.

Neutraliteit troef

De herziene ophanging lijkt vooral het gevoel voort te zetten dat ook op de CB500X als een troef werd bestempeld: een erg neutraal, heel voorspelbaar stuurgedrag en een comfortabele setting voor korte én lange ritten. Je stuurt ‘m heel makkelijk in, het rijwielgedeelte laat zich ook bij correcties bijsturen zonder aan het jojo’en te slaan en ook onder remdruk breng je de Showa-spullen niet van de wijs. Zo soepel als je ‘t zou willen vooraan, een stukje steviger aan de achterhand. Voor één rijder dan: op het moment dat onze fotograaf even achterop springt voor een shot over m’n schouder, zakt de achterzijde opvallend diep door. Wil je dus met duo én bagage op weg, dan moet je minimaal even met de veervoorspanning (5-traps instelbaar) in de weer.

Met gevoel

Ook de remmerij ligt volledig in lijn met het blok en rijwielgedeelte: vertrouwen voorop. Het remhendel is verstelbaar, en op de bijtkracht van de Nissins vooraan valt niks af te dingen: de tweezuigers bijten met gevoel in de bijbehorende waveremschijven. Het achteranker is prima voor gemanoeuvreer bij lagere snelheden – exact waarvoor ik ‘m primair inzet. Prima, al had een uitschakelknop voor het ABS achteraan een extra troef geweest voor de kilometers naast het wegdek. Daarover gesproken…

Onverhard

Gezien de ‘crossover’-insteek en z’n meug voor zowel asfalt als onverhard, loodsen we onze NX ook even over een tiental kilometer onverhard. Geen gekkigheden, evenwel: een veerweg voor- en achteraan van ‘amper’ 135mm, de ietwat ruwer geprofileerde maar bezwaarlijk als modderrubber te bestempelen Dunlop Trailmax Mixtours om de gietwielen, en de complete afwezigheid van een beschermplaat rond het blok (en oliefilter) laten meteen verstaan dat zware offroad op deze knaap niet van toepassing is.

Maar een reep gravel? Die lust de NX500 wel. Rechtstaand rijden gaat prima, dankzij de potige stuurrisers, de ranke, gladde flanken en de smalle zit. De (niet-instelbare) 41mm Showa SFF-BP slikt het gros van de oneffenheden met de glimlach, terwijl de achterhand het gravelbraille iets minder verbloemd doorseint naar ruggengraat en ledematen. Het windschermpje blijft ook bij ruwere ondergrond uit de buurt van je helm, en – zolang je geen plassen doorwaadt – blijven je laarzen grip houden op de met rubber ingelegde voetsteuntjes. Om ‘m als volbloed allroad te kunnen gebruiken, zou deze NX nog wat extra protectoren, spaakwielen met toegewijd rubber en uitschakelbaar ABS kunnen gebruiken. Ingrepen die Honda misschien wel kan voorzien, op termijn. Of als optie beschikbaar stellen; werkt ook altijd.

Conclusie

Na onze rit blijkt dat we net een tikkeltje meer dan 5 liter door de injectoren van ons Hondaatje hebben gejaagd – goed voor een verbruik van omgerekend 3,9 liter op 100 kilometer. Peanuts. En dat maakt het verhaal wat mij betreft helemaal af: de NX500 is betaalbaar – zowel naar aanschaf als verbruik, voorspelbaar – zowel qua motor-, stuur- als remgedrag, comfortabel én relatief breed inzetbaar. We kunnen ons moeilijk inbeelden dat een aspirant-rijder een poster van de NX500 boven z’n bed heeft hangen, en ook de rijervaring is niet van het soort waar je je stoutste dromen mee vult. Maar het is wél de motor waarmee je zonder zorgen en in alle vertrouwen de wereld verkent, zelfs met een bescheiden beurs of ervaring. Onbetaalbare ervaringen op het asfalt en ernaast, die op hun beurt wél weer dromenvoer zijn voor een nieuwe generatie motorrijders. Daar kunnen we moeilijk iets op tegen hebben. Toch?

Pluspunten

+ Gebruiksgemak
+ Soepel blok
+ Laag verbruik

Minpunten

– Zachte achterveer
– Standaard USB-laadpunt?

Technische gegevens 2024 Honda NX500

MOTOR
Type vloeistofgekoelde DOHC paralleltwin
Cilinderinhoud 471 cc
Boring x slag 67 x 66,8 mm
Kleppen/cilinder 4
Compressieverh. 10,7:1
Carburatie PGM-FI elektronische injectie
Koppeling natte multiplaat
Transmissie zesbak, slipperassistkoppeling
Eindoverbrenging ketting
PRESTATIES
Maximaal vermogen 47 pk @ 8.600 tpm
Maximaal koppel 43 Nm @ 6.500 tpm
ELEKTRONICA
Motor Ride-by-wire, TFT-display, connectiviteit, HISS
Rijwielgedeelte Tractiecontrole (HSTC, uitschakelbaar), ABS
RIJWIELGEDEELTE
Frame stalen diamantframe
Vering voor 41mm Showa SFF-BP UPSD-vork
Stelmogelijkheden niet-instelbaar
Vering achter Prolink monoshock
Stelmogelijkheden veervoorspanning instelbaar (5-traps)
Veerweg v/a 135/135 mm
Rem voor Dubbele 296 mm remschijven met axiaal gemonteerde tweezuigerremklauwen
Rem achter Enkele 240 mm remschijf met enkelzuigerremklauw
Banden v/a 110/80R19, 160/60R17
MATEN & GEWICHTEN
Wielbasis 1.445 mm
Balhoofdhoek 27,5°
Naloop 108 mm
Zithoogte 830 mm
Gewicht 196 kg (rijklaar)
Tankinhoud 17,5 liter
PRIJS & INFO
Prijs v.a. € 8.849
Prijs België v.a. € 7.649

Motornieuwsbrief

Wil je gratis op de hoogte gehouden worden van alle motornieuws? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis elke week nieuws, tests, de leukste routes en nog veel meer!
Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.
Schrijf je in en ontvang de laatste motorupdates

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.