Eerste test 2025 Ducati Panigale V4 S: Klasse apart

Met de volledig vernieuwde Panigale zijn we toe aan de zevende generatie superbikes uit Bologna. Wat in 1988 begon met de 851-tweecilinder groeide uit tot een verhaal vol successen. Om dat verhaal te bestendigen, bouwde Ducati een nieuwe Panigale die voor maar liefst 94% bestaat uit nieuwe onderdelen. We werden uitgenodigd voor een exclusieve eerste test.

Andere look

In de MotoGP is de heerschappij van Ducati verpletterend. Onder leiding van ingenieur Gigi Dall’Igna evolueerde de Desmosedici tot een amper te kloppen machine. Het mag dan ook niet verbazen dat Ducati voor de ontwikkeling van de nieuwe Panigale heel gretig gebruikmaakte van de technologie die door Ducati Corse zo succesvol wordt toegepast. Vooral op het vlak van aerodynamica was er werk aan de winkel. De vorige generatie van de Panigale werd in de loop van z’n bestaan voorzien van aerodynamische hulpmiddeltjes, maar bij de ontwikkeling van deze nieuwste versie werd de aerodynamica al van bij de eerste potloodlijnen meegenomen in het ontwerp. Daardoor veranderde de look van de Panigale behoorlijk.

De lijnen van de 30 jaar oude 916 zijn duidelijk herkenbaar.
Lijnen van 916

Ducati gebruikt het principe ‘form follows function’, maar ging gelukkig opnieuw voor een combinatie van technisch (aerodynamisch) vernuft en Italiaans design. Zo herken je aan de voorzijde duidelijk de lijnen van de ondertussen 30 jaar oude 916. Die worden gecombineerd met een state-of-the-art aeropakket en een wat vlakkere vormgeving, waardoor de nieuwe Panigale er iets minder gedrongen uitziet dan het uitgaande model. Heel andere koek is het aan de achterzijde, waar de prachtige en zo typerende enkelzijdige achterbrug werd vervangen door een ‘normaal’ dubbel exemplaar. Hier ging functie duidelijk boven vorm. Meer specifiek zorgt die nieuwe achterbrug voor een lager onafgeveerd gewicht, minder laterale stijfheid (-37%), meer tractie bij het uitaccelereren van bochten en vooral meer grip van de achterband bij extreme hellingshoeken.

60-graden hellingshoek

De bandentechnologie is de laatste jaren zo sterk veranderd dat hellingshoeken van 60 graden en meer mogelijk worden. Bij zulke hellingshoeken komt de werking van de vering ernstig in het gedrang en is de stijfheid (of flex) van de achterbrug cruciaal voor een goed contact tussen band en wegdek. Ducati ging echter niet over één nacht ijs want de enkelzijdige achterbrug is samen met desmodromische klepbediening heel kenmerkend voor de Ducati superbikes. Bij de talrijke testen op meer dan 10 verschillende circuits en met veel verschillende testrijders kwam de dubbelzijdige achterbrug echter steeds als een grote stap vooruit uit de bus. Zelfs een ‘oude’ Panigale met deze nieuwe achterbrug bleek gemiddeld een seconde sneller.

Even wennen, maar de nieuwe dubbelzijdige achterbrug zorgt voor snellere rondetijden.
Sterker, maar minder koppel

Dat er ook onderhuids serieus werk werd geleverd, kon je wel verwachten. Want ook deze pk-brakende racemotoren moeten immers voldoen aan de nieuwe Euro5+-norm. Dat is voor een fabrikant best een hele uitdaging. De basis van het blok blijft uiteraard de ondertussen bekende 90° V4 Desmosedici Stradale, die onder een hoek van 42° naar achteren gekanteld de verbinding vormt tussen de nieuwe achterbrug en het eveneens nieuwe en nog steeds piepkleine frame (-700 gram). De motor levert met z’n 1.103cc nu 216 pk bij 13.500 tpm, een half paardje sterker dan z’n voorganger dus. Het maximale koppel bedraagt 120,9 Nm bij 11.250 tpm. Dat 2,7 Nm minder dan bij het uitgaande model. Bovendien moet de nieuwe ook 1.750 toeren meer draaien en dat is toch wel een behoorlijk verschil.

Slechts 20 journalisten

Benieuwd hoe dat zich gaat vertalen tijdens deze eerste test op de Autodromo Vallelunga Piero Taruffi, vlakbij Rome. Een in motormiddens wat minder bekend circuit maar door z’n combinatie van uiterst technische stukken en snelle doorlopers ideaal voor deze test. Een exclusieve bedoening, want er zijn slechts 20 journalisten van over heel de wereld uitgenodigd, verdeeld over twee testdagen. De spanning en de temperatuur lopen samen op in aanloop naar de eerste van zes te rijden sessies. Want een onbekend circuit, een nieuwe topklasse superbike en bovendien een dubbele wereldpremière. De nieuwe Panigale is immers als eerste uitgerust met de nieuwe Hypure-remklauwen van Brembo. Die zijn per set liefst 60 gram lichter (onafgeveerd gewicht, dus extra belangrijk), ze zijn stijver en hebben een betere warmteafvoer. Bovendien hebben ze 15% minder residuele wrijving. Dat is de wrijving tussen de blokken en schijven wanneer er niet geremd wordt. Het gaat er dus redelijk detaillistisch aan toe in deze topklasse van sportmotoren.

De Panigale beschikt als eerste ter wereld over de nieuwe Brembo Hypure-remklauwen.
Regerend wereldkampioen

De Panigale is de regerend wereldkampioen bij de Superbikes en hoewel Ducati graag verwijst naar de MotoGP, is het toch het WSBK waar het hier allemaal om draait. De Panigale gaat dus als een gehomologeerde machine door het leven en hoewel de meeste Panigales gebruikt worden op circuit, besteedde Ducati toch ook wat aandacht aan bijvoorbeeld een ‘comfortabele’ zitpositie. Dat is ook het eerste wat je merkt als je plaatsneemt op de machine. De zit werd wat langer, waardoor je meer ruimte hebt om te verzitten. Ook de nieuwe vorm van de tank merk je meteen. Die moet vooral tijdens hard remmen meer steun bieden. Je kan ook beter wegduiken achter de kuip. Met name voor je voorarmen is er door de nieuwe tank meer plaats. Niet geheel onlogisch is dat de Panigale als éénzitter wordt geleverd. Om je wederhelft tevreden te houden, wordt er bij elke Panigale een set geleverd waarmee je in enkele minuten tijd de machine kan ombouwen naar een tweezitter.

Schakelen wordt noodzakelijke bijkomstigheid

Het geluid van de beresterke vierpitter is sterk vergelijkbaar met dat van z’n voorganger, terwijl we hier toch te maken hebben met een totaal nieuw ontworpen uitlaatdemper. Die kreeg opnieuw een plaatsje onder het blok. Opteer je voor de volledig titanium race-uitlaat (à rato van 8.812 euro) dan komen de dempers onder het zadel. Je krijgt dan de look van de fabrieksracers en meteen ook 228 pk ter beschikking. De licht te bedienen hydraulische koppeling draait in de olie en laat zich perfect doseren. Eens je in beweging bent, kan je perfect zonder, want de nieuwe quickshifter is ronduit verbluffend. Ducati werkt niet langer met een druksensor op de schakelstang, maar meet nu de verdraaiing van de schakelwals in de versnellingsbak. Daardoor is er een veel directere link tussen de bak en het schakelpedaal, en dat resulteert dan weer in een uitermate accurate bediening. De quickshifter werkt onder alle omstandigheden perfect. Dus ook wanneer je met geopende gaskleppen terugschakelt. Vreemd, maar het schakelen krijgt daardoor bijna de status van een noodzakelijke bijkomstigheid. Temeer omdat het nieuwe elektronicapakket nieuwe standaarden zet.

Die 60-graden hellingshoek haalden we op deze manier ook.
Meer driveability

De rijhulpsystemen zijn zo uitgebreid dat hier de ruimte ontbreekt om ze allemaal te bespreken. Maar belangrijk om weten is dat Ducati bij de ontwikkeling van de nieuwe Panigale heel veel aandacht besteedde aan wat je de ‘driveability’ zou kunnen noemen. Voor ervaren racepiloten maar ook voor wie maar af en toe een circuitdagje meepikt, moet de nieuwe Panigale een soort van ‘skillbooster’ zijn. Helemaal nieuw is DVO (Ducati Vehicle Observer). Dit nieuwe systeem werd ontwikkeld door Ducati Corse in de MotoGP en is als het ware een soort van tweede brein dat je helpt nog beter te presteren op circuit. Aan de hand van data van tientallen sensoren maakt het systeem een inschatting van de krachten en belasting die op dat ogenblik werken op de motorfiets en deelt die inschatting met de gegevens van de 6-assige IMU. Samen sturen ze dan de optimale setting door naar de verschillende rijhulpsystemen.

"Kijk, dit is de geheime turboknop. Maar tegen niemand zeggen."
Autonoom achteraan remmen

Een daarvan is het volledig nieuwe Race eCBS. Het is een gecombineerd remsysteem dat de gegevens van de IMU (nu met 4 in plaats van 1 druksensoren) gebruikt om het rijden van bochten te optimaliseren. Bij gebruik van de voorrem geeft het systeem autonoom ook druk aan de achterrem. Op zich niets bijzonders, want ook bijvoorbeeld de Ducati Multistrada beschikt over een dergelijk systeem. Het verschilt zit ’m in de manier waarop het systeem wordt gebruikt. Net als de toppers uit de MotoGP dat doen, zal het systeem autonoom de achterrem gebruiken om tijdens het rijden van bochten de bochtenlijn te optimaliseren. Daarmee komt een stuk stuurmanskunst van het allerhoogste niveau voor iedereen ter beschikking. Zelfs na het lossen van de voorrem zal het systeem druk leveren aan de achterrem. Deze manier van remmen in bochten vraagt normaal een berg talent, maar dit nieuwe eCBS maakt het toegankelijk voor ‘iedereen’. Het eCBS heeft zeven instelniveau’s, waarvan de eerste vijf bedoeld zijn voor circuitgebruik en de laatste twee voor op de openbare weg. In niveau 5 kan ook ‘Slide by Brake’ geactiveerd worden.

Bubbel van rustige lucht

We rijden vandaag met de meest exclusieve versie van de nieuwe Panigale, de V4 S. Die verschilt van de gewone V4 door z’n elektronisch gestuurde Öhlins-vering, lichtere wielen en mede daardoor een 4 kg lager gewicht (187 kg in plaats van 191 kg). Tijdens de eerste sessie gebruiken we onze tijd om de baan te verkennen en middels de handige op-en-neerknoppen op de linkerstuurhelft door de verschillende niveaus van de gekozen setting te scrollen. Daarbij geholpen door het nieuwe en extreem duidelijke dashboard. Meteen valt op dat de nieuwe Panigale wel degelijk anders aanvoelt dan het uitgaande model. De voetsteunen staan een stukje dichter naar binnen en dat zorgt samen met de nieuwe vorm van de tank voor een nog groter eenheidsgevoel met de machine. Ook de wat langere zit is een duidelijke verbetering. Gecombineerd met de betere stroomlijn kan je op de snelle stukken echt goed wegduiken achter de ruit en zit je in een soort bubbel van rustige lucht.

Veeleisend circuit

De motorprestaties zijn (nog steeds) overweldigend. Over het hele toerenbereik is de Panigale beresterk en zijn de acceleraties zonder meer indrukwekkend. Dat de motor nu voldoet aan Euro 5+ merk je echt niet. Nog meer worden we van onze sokken geblazen door het gemak waarmee de Panigale zich laat sturen. Vallelunga is een heel veeleisend circuit, zowel voor machine als rijder. Maar ik kan me geen betere strijdmakker indenken dan deze nieuwe Panigale. Het gemak waarmee de machine zich laat sturen is verbluffend. Hetzelfde geldt voor de stabiliteit bij hoge snelheden. Maar het vertrouwen dat de machine schenkt bij het uitaccelereren van bochten of het extreem laat remmen, is van een andere wereld. De nieuwe Hypure Brembo’s doen het uitstekend, met heel veel en perfect te doseren remvermogen.

"Op het rechte stuk rem je in plaats van gas te geven. Da's nogal apart."
Persoonlijke data-analist

Dat het nieuwe elektronicapakket nieuwe standaarden zet is duidelijk, al merk je daar aan de machine zelf weinig van. Het is pas in de pitbox dat onze persoonlijke data-analist laat zien wat er allemaal gebeurt tijdens het rijden. Onze machine is immers voorzien van de optionele datalogger die samen met telemetriespecialist en marktleider in deze materie 2D werd ontwikkeld. Overweeg je de aankoop van een Panigale, voorzie dan zeker 1.210 euro extra voor dit systeem, want de informatie die draadloos van je machine naar je laptop wordt verstuurd, is bijna te mooi om waar te zijn. Via de ingebouwde gps zie je op je scherm de gereden lijnen en ontelbaar veel andere gegevens die de 70 sensoren van de Panigale genereren. Denk daarbij aan… zowat alles!

Het nieuwe dashboard is erg duidelijk én geïnspireerd op dat van de MotoGP-machines.
Betrapt!

Met een waanzinnig aantal grafieken kan je tot op een honderdste van een seconde zien wat er gebeurt tijdens het rijden. Het vergt natuurlijk een zekere kennis van zaken. Onze data-analist toont me na elke sessie waar het fout gaat, waar het beter kan, welke interventies van de elektronica er hebben plaatsgevonden en nog veel meer. Hij toont me dat het gas opendraaien in je hoofd niet hetzelfde is als in de realiteit. Hij betrapt me zelfs enkele malen op het lossen van het gas om te schakelen en laat meteen zien hoeveel tijd dat soort fouten je per ronde kosten. Door deze info ga je met een ander gevoel de baan op, want uit de grafieken blijkt dat de capaciteiten van de nieuwe Panigale zoveel groter zijn en dat het allemaal nog heel veel harder kan. Compleet leeg parkeer ik de nieuwe Panigale na zes sessies in de pitbox. Wat een machine!

Een dubbele duim! Dat zien we zelden van Onze Man ter plaatse.
Conclusie

Tijdens de voorbije Race of Champions in Misano reden alle deelnemers met deze nieuwe Panigale V4 S. Ze reden er voor het eerst mee tijdens de vrije trainingen. Pecco Bagnaia verpulverde tijdens de race z’n eigen ronderecord van 2022 met liefst een volle seconde (1.35”051) en was daarmee slechts 4 seconden trager dan tijdens de MotoGP-race op datzelfde Misano. En daarmee is zowat alles gezegd. De nieuwe Panigale V4 kost 27.990 euro. Voor de hier geteste V4 S betaal je 34.990 euro. Dat is een behoorlijke smak geld, maar wat je ervoor krijgt is ronduit indrukwekkend. Een gehomologeerde racemachine die zo geraffineerd, zo sterk en zo mooi is dat we zonder te overdrijven kunnen spreken van een klasse apart.

Foto’s: Ducati

Pluspunten

Fantastisch sturen en remmen

Gemakkelijk te rijden

Eenvoudige bediening elektronica

Sterk blok

Minpunten

Wennen aan looks dubbelzijdige achterbrug

Geen excuses meer om nog harder te gaan

Technische gegevens

 

MOTOR

Type: vloeistofgekoelde V4

Cilinderinhoud: 1.103cc

Boring x slag: 81 x 53,5 mm

Compressieverh.: 14:1

Koppeling: natte multiplaat, slipperfunctie

Transmissie: zesbak

Eindoverbrenging: ketting

 

PRESTATIES

Maximaal vermogen: 216 pk @ 13.500 tpm

Maximaal koppel: 120,9 Nm @ 11.250 tpm

 

ELEKTRONICA

Motor: rijmodi, Power Launch, Engine Brake Control

Rijwielgedeelte: tractiecontrole, Slide Control

 

RIJWIELGEDEELTE

Frame: gegoten aluminium front frame

Vering voor: 43mm Öhlins NPX 25/30

Stelmogelijkheden: elektronisch instelbaar

Vering achter: Öhlins TTX 36 (SV)

Stelmogelijkheden: elektronisch instelbaar

Veerweg v/a: 125/130 mm

Rem voor: dubbele 330mm-schijf met Brembo Hypure-remklauwen

Rem achter: 245mm-schijf met tweezuigerklauw

Banden v/a: 120/70 R17, 200/60 R17

 

AFMETINGEN

Rijklaargewicht: 191 kg

Tankinhoud: 17 liter

Wielbasis: 1.485 mm

Zithoogte: 850 mm

Balhoofdhoek: 24°

Naloop: 98 mm

 

PRIJS

België: € 34.990

Motornieuwsbrief

Wil je gratis op de hoogte gehouden worden van alle motornieuws? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis elke week nieuws, tests, de leukste routes en nog veel meer!
Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.
Schrijf je in en ontvang de laatste motorupdates

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.