Eerste test 2025 Ducati XDiavel V4
Voor wie trop niet te veel is, kan de 2025 Ducati XDiavel V4 in aanmerking komen. Ducati vernieuwde zijn powercruiser grondig; wij gingen hem testen aan de altijd (toch?) zonnige Franse Rivièra.
Extreme motor, extreme omstandigheden
Bij een test met een extreme motor, passen extreme omstandigheden. Dàt moet plaatselijke weerverantwoordelijke gedacht hebben toen het bekend werd dat Ducati zijn nieuwste brok testosteron in Zuid-Frankrijk wou voorstellen. Het traditionele warme lenteweer in le midi moest plaats maken voor een weertype dat we eerder in België verwachten: een droge voormiddag met in de namiddag winterse omstandigheden: 8 graden met regen en hagel. Al goed dat de fotografie voor de middag plaats vond…
Indrukwekkend sympathiek
De 2025 XDiavel V4 is de cruiser variant van de alom bekende Diavel. Nu, Ducati mag die benaming wel gebruiken, maar zeggen dat dit “een cruiser” is, staat gelijk aan het stellen dat Red Sebastian lichtjes verwijfd is: een understatement van jewelste. De XDiavel is op zijn minst een powercruiser en vooral een indrukwekkende motorfiets. Zo heeft ie een monocoque frame en krijgt hij in zijn 2025 uitvoering volledige LED verlichting, 50 mm instelbare vorkpoten, de nu al mythische Ducati V4 met aangepaste mappings en elektronica, een 6.9 TFT scherm, instelbare vooruit geplaatste voetsteunen en een knoert van een 240 achterband.
Media Markt?
De elektronica winkel is groot genoeg om een doorsnee MediaMarkt jaloers te maken. Cruise control, ABS, bochten ABS, vier rij-modi, drie vermogens-opties, … Dat alles om 168 pk en 126 Nm op een beheersbare manier aan het asfalt kwijt te kunnen. Indrukwekkend? Absoluut. Maar het wordt nog impressionanter als je ermee gaat rijden. Want Ducati heeft er een paar extra’s tegenaan gegooid, die de rijervaring naast opwindend ook nog onderhoudend maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een G-kracht meter die je op het einde van de rit aantoont hoeveel G je bij de acceleratie, het remmen en in de bochten op het – in ons geval – prachtige lichaam gegooid kreeg. Kijk, dat maakt de nieuwste Duc naast impressionant ook nog sympathiek.
Sterke bochtenpikker
De XDiavel behoort wat ons betreft tot de meest verrassende motoren van het jaar. En dat komt zo: je verwacht dat deze motor een echte powerbike is, maar dat blijkt uiteindelijk slechts een deel van zijn kenmerken te omschrijven. Voor we de bergen achter de Franse Riviera indoken, meenden we dat dit de perfecte motor moest zijn om in pakweg Dubai mee te flaneren. Een lust voor het oog, indrukwekkend op vele vlakken en héél geschikt om op een lange woestijnweg een stevige sprint mee te trekken. Niet gehinderd door al te veel rijtechniek. Het is geleden van die keer dat we dachten dat Conner Rousseau een links politicus was, dat we het zò bij het verkeerde eind hadden.
Want de XDiavel V4 ontpopte zich zowaar tot een echte bochtenpikker. Ok, dit ding weegt volgetankt net geen 250 kg maar het zwaartepunt bevindt zich laag. Om één of andere reden slaagt Ducati er is in om deze spurtbom met dàt gewicht en een wielbasis van 1620 mm toch vlot te laten sturen. En ook al is grondspeling altijd het probleem van de rijder, in dit geval raakten we geen enkele keer het asfalt met de voeten of de voetsteunen.
V4
Los van de stuurkwaliteiten, blijft de kern van het geheel dat V4 blok. Het volgende is voer voor discussie, maar het zou wel eens kunnen dat een V4 de meest aangename motorconfiguratie ter wereld is. Boxer-fans mogen zich die stelling ook toe-eigenen, maar enkel als ze met een Porsche rijden…
Dat blok dus. Heerlijk karakter, al zit er een kanttekening aan vast. Ducati heeft ervoor gekozen om, behalve in zijn één, bij toerentallen onder de 3800 tpm de achterste cilinders uit te schakelen. Goed voor de zuinigheid, de uitstoot en dus misschien wel voor de Euro5+ metingen. In elk geval rij je dan even met een paralleltwin en het blok geeft tot die kaap een opvallende trilling door. Terwijl het aan de kaap van 4.000 opm zelfs opvallend trillingvrij loopt. Het resultaat is dat sommigen ervoor zullen kiezen om steeds iets hoger in de toeren te rijden. Anderen zullen het misschien niet merken of er helemaal niet aan tillen. Maar opvallend, is het wel.
Beast mode
Het blok is niet alleen krachtig, het is ook toegankelijk. Zelfs al rijdend kun je vlot kiezen tussen de vier modi en als je stilstaand iets meer tijd hebt, kun je ook goochelen met het vermogen, de tractiecontrole en het ABS. Toen de hemelsluizen open gingen, schakelden we over van onze geprefereerde Touring-modus naar de Rain-setting. Echter, die bleek net iets te veel in te grijpen. In die zin dat de voorrijder er ondanks de apocalyptische omstandigheden stevig tegenaan bleef gaan en we dus dat volle vermogen goed konden gebruiken.
Wie het rustig aan doet in de regen – en dat zijn er nogal wat – zullen de Rain-modus wél op prijs stellen. Op een droge ondergrond en met weinig verkeer, kozen wij de Touring setting over Sport. Omdat de XDiavel V4 in zijn sportplunje echt wel een beest wordt. En onze eigen beast-mode hadden we thuis gelaten ten voordele van een regenpak. De juiste keuze, zo bleek…
Conclusie
Voor het overige waren we onder de indruk van het gemak waarmee de elektronica zich laat bedienen. Maar ook van leuke details als die G-kracht meter of het scherm dat de balans tussen vermogen en koppel weergeeft of ook nog de kinderlijke eenvoud waarmee de cruise control zich laat bedienen. In de bergkou wensten we dat er ook handvatverwarming op zat, maar tegelijk kwam het besef dat Ducati een dermate groot accessoire-aanbod heeft, dat iedereen de XDiavel wel helemaal op zijn of haar eigen wensen kan afstemmen. Wie kiest voor het pakket met zijkoffers en een touring ruit, krijgt er wat ons betreft meteen de Trofee voor Slechte Smaak bij, maar de andere uitvoeringen en opties zijn goed uitgekiend. Eentje heeft een Akrapovic uitlaatlijn die – hou je vast – 11 pk meer geeft en 11 kg minder weegt. Kijk wat er in geluids- en emissienormen kruipt… Nu zal die Akra ook wel de sokken van de voetgangers op het trottoir wegblazen, dus het hoeft geen betoog dat die niet voor de openbare weg gehomologeerd is. Los van alle accessoires, biedt Ducati met de 2025 XDiavel een motor die ons niet alleen verraste, maar ook bekoorde. Het is een sterk totaalpakket en een benadering van de cruiser-gedachte die net zo origineel als hoogwaardig is. Nog van dat!
Pluspunten
- V4
- Bochtengedrag
- Afwerkingsgraad
- Gebruiksgemak van elektronica
Minpunten
- Trillingen onder de 3800 opm.
Technische kenmerken en prijs 2025 Ducati XDiavel V4
MOTOR
Type: Vloeistofgekoelde V4
Cilinderinhoud: 1158 cc
Boring x slag: 83 x 53,5 mm
Compressieverh.: 14:1
Koppeling: Hydraulisch bediende natte meerplaatskoppeling
Transmissie: zesbak
Eindoverbrenging: ketting
PRESTATIES
Maximaal vermogen: 168 pk (123 kW) @ 10750 tpm
Maximaal koppel: 126 Nm @ 7500 tpm
ELEKTRONICA
Motor: uitschakelbare Tractiecontrole, 4 rij-modi, cruisecontrol, quickshifter, 3 vermogensopties
Rijwielgedeelte: ABS voor en achter, instelbaar
RIJWIELGEDEELTE
Frame: aluminium monocoque frame
Vering voor: 50 mm UPSD voorvork
Stelmogelijkheden: Volledig instelbaar
Vering achter: Monoschok op enkelzijdige swingarm
Stelmogelijkheden: Volledig instelbaar
Veerweg v/a: 120/145 mm
Rem voor: 330 mm dubbele schijf met radiaal gemonteerde Brembo Stylema vierzuigerklauw
Rem achter: enkele 265 mm schijf met Brembo tweezuigerklauw
Banden v/a: 120/70-17, 240/45-17
AFMETINGEN
Rijklaar gewicht zonder benzine: 229 kg
Tankinhoud: 20 l
Wielbasis: 1620 mm
Zithoogte: 770 mm
Balhoofdhoek: 29°
Naloop: 124 mm
PRIJS
België: vanaf 29.990 euro
Nederland: 34.990 euro