Eerste test 2025 Moto Guzzi V7 Sport: Tussen twee werelden

We zitten al aan de vijfde generatie van de (moderne) Moto Guzzi V7. Die wordt nu Euro5+-conform, dus Moto Guzzi grijpt dat moment om ook wat andere dingen aan te passen. Die zie je wellicht niet op het eerste oog, maar vooral onderhuids zijn er best wat interessante wijzigingen. We trokken een dagje naar Noale in Italië voor een korte kennismaking met de 2025 V7.

Geen grote wijzigingen

In 2008 maakte de V7 zijn comeback als toen moderne versie van Moto Guzzi’s historische model. Doorheen de jaren kreeg hij technologische updates en nieuwe Euronormen, om nu in 2025 uit te komen als vijfde generatie. Grote veranderingen zijn er niet, want de V7 borduurt voort op een dwarsgeplaatste, luchtgekoelde V-twin met cardanaandrijving. Typisch voor Moto Guzzi, en die combinatie maakt het merk ook uniek. De 853cc-twin is nu 67 pk en 79 Nm sterk, dankzij een herziene kleppentiming, betere zuigerkoeling en een nieuwe in- en uitlaat.

Hiervoor koop je een Guzzi: dwarse V-twin, cardan, 67 pk, 79 Nm.
Sport-versie, met extra’s

Nieuwe elektronica doet ook zijn intrede, met ride-by-wire en exclusief voor de Sport-versie een 6-assige IMU. Daarmee worden de mogelijkheden heel breed, maar Moto Guzzi hield het elektrofeestje beperkt tot bochten-ABS en -tractiecontrole. We concentreren ons ook op die Sport, want dat is het enige model waarmee we vandaag rijden. Die krijgt, meer dan de minder uitgeruste Stone en Special, een upside-down voorvork en dubbele radiaal gemonteerde Brembo-schijfremmen vooraan. Als Sport zijnde heel toepasselijk, net zoals de extra rijmodus ‘Sport’, naast Rain en Road. Ben je nog mee?

Makkelijk tussen de benen

Voor een korte en gevarieerde rit trekken we noordwaarts richting de Italiaanse heuvels. Zoals iedere Moto Guzzi komt de V7 Sport letterlijk levendig tot leven, door zijwaarts te schuddebuiken. Een draai aan het gas bij stilstand en je voelt hem naar rechts trekken. We kennen het ondertussen en het stoort al lang niet meer. Zit je voor de eerste keer op een Moto Guzzi, dan kan het wel licht verrassen. Met zijn zadelhoogte van 780 mm en rijklaargewicht van 220 kg is het een heel toegankelijke machine. Makkelijk opstappen, makkelijk tussen de benen.

Rode stiksels, ook dat is de Sport.
Geen TFT

Naast de knappe afwerking en leuke details van adelaars met gespreide vleugels op het motorblok en als DRL in de koplamp, valt ons meteen op dat er geen TFT-scherm gebruikt wordt. Dat moet wel een eeuwigheid geleden zijn dat we een 2025-model reden zonder TFT. Moto Guzzi gebruikt nog steeds een wat ouderwets LCD-dashboard. Het geeft voldoende en duidelijke info, maar je hebt niet echt het gevoel om op een nieuwe motor te zitten. De zitpositie is trouwens best aangenaam. Niet zo onderuitgezakt als op een cruiser, maar ook minder sportief of rechtop als op een naked bike. Ertussenin. Datzelfde geldt voor je handen aan het stuur. Niet zo breed als op een cruiser, niet zo smal als op een naked. Ertussenin.

Nog steeds een LCD-schermpje. Dat mocht TFT zijn voor 2025.
Gezapige start

Op het eerste stuk over stedelijke wegen en door dorpjes moet de V7 nog niets van zijn ‘Sport’-toevoeging tonen. Rustig rijden op een gezapig tempo, en dat doet de Moto Guzzi prima. Het motorblok is soepel, reageert ook soepel op je gasinput en pikt fijn op van onderuit. Niet zo soepel als een cruiser V-twin, niet zo stoterig als een paralleltwin. Ertussenin. Uit de twee uitlaatpijpen komt een karaktervol, stoer geluid. Niet zo intens als een V-twin, maar zeker voller dan een twee-in-lijn. Bij gas los, knalt hij zelfs af en toe, zonder dat het extreem wordt. Het past helemaal bij de V7.

Verrassende remmen

Qua veercomfort valt er weinig te klagen op deze soms erg slecht onderhouden wegen. Je mag uiteraard geen Stelvio-soepelheid verwachten, maar de UPSD vooraan en stereovering achteraan onderhouden je licht gebogen rug goed. Wanneer een van de vele rode lichten ook daadwerkelijk rood wordt, moeten we stevig in de remmen. Verrassend, die bijten uitstekend. Niet dat we van een Moto Guzzi anders verwachten, maar het is beter dan we voor dit type motor dachten. Dat belooft voor de naderende heuvelwegen…

Drie varianten

Ah, Italiaanse heuvels. Waar fietsers je meestal vriendelijk groeten en een praatje komen slaan, in plaats van stevig gesticulerend je verzoeken om zo snel mogelijk op te rotten. Waar wandelaars netjes aan de kant gaan met een lach en een knik, in plaats van hun wijsvinger op hun voorhoofd te tikken terwijl ze niet-publiceerbare woorden uitbrengen. Dit soort verdraagzame mensen zijn nodig ook, want het is dringend tijd om de ‘Sport’ in V7 Sport te testen. Er is namelijk geen andere reden om voor de Sport te kiezen als je er niet af en toe sportief mee zou rijden. Heb je daar volledig geen interesse in en doe je het liever rustig aan, ga dan voor een leuke andere uitvoering. Moto Guzzi brengt drie varianten uit met een reden.

Oldskool gaat ook

De eerste haarspeldbocht duikt op en onmiddellijk komt de innerlijke racer in ons naar boven. Al quickshiftend proberen we af te remm… Oh, wacht even. De V7 Sport heeft geen quickshifter. Ook niet optioneel. Ook dat is al een hele tijd geleden dat we nog een 2025-model reden zonder quickshifter. Je zou bijna vergeten hoe het ook alweer werkte met die koppeling en dat aangrijppuntgedoe. Afijn, oldskool dan maar, en dat werkt ook prima. De versnellingsbak van de V7 Sport schakelt rustig, maar trefzeker. Je weet heel goed als je in een versnelling zit.

Hoeveel adelaars spot jij?
Duidelijk thema

Schakelen gebeurt niet zo traag als op een cruiser, maar ook niet zo snel en soepel als op een moderne naked bike. Ertussenin. Maar dat woord kon je wellicht zelf al invullen. En toch is het zo. We gebruiken het niet om deze tekst een duidelijk thema te geven, maar in ongeveer alles zit de V7 er steeds tussenin. Neem nu het sportief sturen. Dat gaat vlot en met voldoende speelsheid, maar niet zo scherp als een naked bike. Wel beter dan een cruiser. Ertussenin. Zelfs voor de rijmodus verkiezen we de middle-of-the-road ‘Road’-setting boven de exclusief voor de V7 Sport ‘Sport’-modus. Die laatste is te agressief, waardoor je meer aan het corrigeren bent dan iets anders. Het past helemaal niet bij een motor als de V7.

Verdorie veel pret

Kun je dan echt een stevig tempo rijden met zo’n V7 Sport? Alles hangt natuurlijk af van de rijder die in het zadel zit, maar ondanks 67 pk en een machine die niet meteen race-ambities heeft, kun je er verdorie veel pret mee hebben. Dat begint bij die eerder vernoemde Brembo-remmen. Die liggen niet tussen een cruiser en naked bike, maar zijn gewoon erg goed. En goede remmen geven onmiddellijk veel vertrouwen in wat een motor kan.

Bewegen, spelen, schuren en kwispelen

Daarbij is het koppelrijke motorblok een zegen om van bocht tot bocht te knallen, zonder (al te veel) te schakelen. Soms moet het wel, omdat de V-twin al stopt met ademen bij 8.000 tpm. Ook de vering kan best goed om met het sportievere werk. Verwacht geen Tuono-dynamiek, om maar iets uit dezelfde Piaggio-stal te noemen, en ook op circuit zijn er concurrenten die wellicht stijver en strakker rijden. Maar hier zo op deze heuvels? Heerlijk! Hij beweegt en speelt, zonder dat het gevaarlijk wordt. Hij schuurt en kwispelt, zonder je langs de weg te doen belanden. Het is Sport. Geen RS of Race. Ertussenin, je weet wel.

Het dubbel uitlaatsysteem is nieuw voor 2025.
Conclusie

De Moto Guzzi V7 Sport is een motor die drie type rijders aanspreekt. Ten eerste heb je de liefhebbers van het merk en van de aandrijflijn. Zoals een collega die een oudere generatie V7 heeft en er maar geen afstand van kan doen, ook al gebruikt hij de machine voor hoofdzakelijk snelwegritten. Maar de liefde voor de Guzzi is te groot. Ten tweede heb je rijders die iets anders willen. Niet de zoveelste paralleltwin Kayamahonduki, maar een motor met een geheel eigen karakter. Tot slot zijn er ook nog cruiserrijders die de overstap willen maken naar een naked bike. Voor dat type mensen is deze Moto Guzzi V7 (Sport) dé ideale machine. Hij zweeft zowel qua stijl, rij-eigenschappen, comfort en mogelijkheden tussen twee werelden. Het siert hem, zo ertussenin.

Foto’s: Milagro

Pluspunten

Uniek in zijn segment

Leuk motorblok

Goede remmen

Minpunten

Weinig verrassend uiterlijk

Geen quickshifter op een Sport-versie

Geen uitgesproken karakter

Technische gegevens

 

MOTOR

Type: luchtgekoelde dwarsgeplaatste V-twin

Cilinderinhoud: 853cc

Boring x slag: 84 x 77 mm

Compressieverh.: n.n.b.

Koppeling: droog

Transmissie: zesbak

Eindoverbrenging: cardan

 

PRESTATIES

Maximaal vermogen: 67 pk @ 6.900 tpm

Maximaal koppel: 79 Nm @ 4.400 tpm

 

ELEKTRONICA

Motor: rijmodi, cruisecontrol

Rijwielgedeelte: tractiecontrole, bochten-ABS

 

RIJWIELGEDEELTE

Frame: stalen dubbel wiegframe

Vering voor: 41 mm UPSD

Stelmogelijkheden: veervoorspanning

Vering achter: stereovering

Stelmogelijkheden: veervoorspanning

Veerweg v/a: 138/120 mm

Rem voor: dubbele 320mm schijf met radiale vierzuigerklauw

Rem achter: enkele 260mm schijf met tweezuigerklauw

Banden v/a: 100/90-R18, 150/70-R17

 

AFMETINGEN

Rijklaargewicht: 220 kg

Tankinhoud: 21 l

Wielbasis: 1.450 mm

Zithoogte: 780 mm

Balhoofdhoek: 28°

Naloop: 104 mm

 

PRIJS

België: € 10.999

Kledij Gijs

Motornieuwsbrief

Wil je gratis op de hoogte gehouden worden van alle motornieuws? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis elke week nieuws, tests, de leukste routes en nog veel meer!
Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.
Schrijf je in en ontvang de laatste motorupdates

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.