Eerste test CFMoto 675SR-R: Level 2 met 3 cilinders

Zelden kregen we zoveel vragen, berichtjes en telefoons van vrienden en collega’s na een test van een motor. Dat de CFMoto 675SR-R veel nieuwsgierigheid opwekt, is dan ook niet vreemd. Het merk pakte vorig seizoen de wereldtitel in de Moto3, dus er wordt nu een stuk serieuzer naar gekeken, en de 450SR-sportmotor werd zeer goed onthaald in 2023. Deze 675SR-R is een gloednieuwe machine en krijgt daarbij een fonkelnieuwe driecilinder. Afijn, voldoende materiaal om het – zelfs op papier – nu al een interessante motor te noemen.

Nu is het menens

CFMoto heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. Al helemaal niet op sportief gebied. Het merk heeft een 250cc-eencilinder, 450cc-tweecilinder, 500cc-viercilinder (die helaas niet voor de EU is), later dit jaar komt een nieuwe V4 en vandaag zijn we hier op het circuit van Portimao in Portugal voor de 675SR-R met 675cc-driecilinder. Het wordt nu menens dus, met die dikkere motoren. Je ziet het ook aan het design van de SR-R. Een knappe verschijning, dat is zeker. Hij krijgt een eigen gezicht, in de typische CFMoto-stijl, onvermijdbare winglets die gelukkig niet te veel opvallen, een lage, compacte bouw en drie moderne kleurvarianten.

De driecilinder ligt verborgen achter dit paneel, maar mag gerust gezien (en gehoord) worden.
Speciaal achterlicht

De driecilinder zit verscholen achter het bodywerk en de uitlaat onder de swingarm. Zijn we fan van, van die verdoken uitlaten. Ook opvallend is het achterlicht. Dat is een horizontale ledstrip die op het spatbord lijkt geplakt en waarin ook de richtingaanwijzers zitten. Ziet er fragiel uit, maar is na wat voelen en prullen tot stevig bevonden. Zeer stevig. Andere opvallende details zijn de voorremkoelers, de USB-A en USB-C-aansluiting en het zadel dat vervangen kan worden door een hoger of lager exemplaar.

Mechanische gaskabel

Waar je tegenwoordig verschillende bladzijden nodig hebt om alle elektronicasystemen van sportmotoren op te sommen, heeft CFMoto het bij de 675SR-R simpel gehouden. Hij heeft tractiecontrole, instelbaar in twee standen en uit, en een quickshifter waarmee je enkel kan opschakelen. Dat komt omdat de SR-R een mechanische gaskabel heeft, wat ook meteen verklaart waarom er zo weinig elektronica is. Het is een kostenbesparende keuze, dat is duidelijk, maar het is toch wat vreemd dat een nieuw motorblok bedoeld voor de serieuzere motoren niet met elektronische gasbediening komt. Mja.

Geen mechanische sympathie

Het Autodromo van de Algarve is vandaag voor ons en we krijgen drie sessies voorgeschoteld met de driecilinder. Die komt lekker tot leven bij het indrukken van de startknop. Hij klinkt agressief en rauw, wat niet onbegrijpelijk is met slechts 130 km op de teller. Voor een keertje gaan we eens geen mechanische sympathie hebben, want het circuit van Portimao is snel en laat geen fouten toe met haar vele blinde bochten. Gas erop, en laat die 90 pk en 68 Nm maar werken.

Handig voor circuitgebruik: bandendruk én -temperatuur. Er is ook een laptimer.
Voelt nieuw, maar ook weer niet

Het eerste dat je doet op een circuit: vertrouwen zoeken en hopelijk vinden. Het voordeel van Portimao is dat we de baan knal vanbuiten kennen, dus we moeten niet meer zoeken naar de ideale rijlijn. De 675SR-R is wel helemaal nieuw, maar zo voelt die niet. Dat klinkt wellicht negatief, maar bedoelen we eerder als dat die vertrouwd aanvoelt. Door het stijve frame houdt hij mooi zijn koers en blijft hij stabiel onder volle acceleratie of afremmen. Die J. Juans doen het trouwens prima. We kunnen niet zeggen of de extra koeling van de voorremmen effect heeft, maar dat ze stevig vertragen, is klaar.

Geen idee of het veel effect heeft, maar het ziet er wel cool uit.
Prima CST-rubber

Het ABS-systeem schiet wel wat snel in bij circuitgebruik, maar door de fiche eenvoudig onder het zadel te verwijderen, heb je daar geen last meer van. Ook de CST S3N dual compound-banden verrassen met positiviteit. We kenden de banden eerlijk gezegd niet, maar ze presteren erg goed. Geen tractiecontrole die aan het werk moet bij plots accelereren uit een bocht in tweede versnelling en geen voorband die wegglijdt bij hard remmen op hellingshoek. Gelukkig.

Echte sportmotor

Na de eerste stint van 15 minuten onder begeleiding van een gids, krijgen we meer vrijheid in de tweede sessie. Enkele dingen die ons opvallen: de driecilinder is best een lekker blokje. ‘Ondanks’ zijn 90 pk zit er veel gang in. Zo haalden we op het einde van het rechte stuk vlot 230 km/u, wat echt niet verkeerd is. Hij klinkt ook goed en hangt bovendien fijn aan het (mechanische) gas. De CFMoto rijdt makkelijk en makkelijk snel. Het is geen motorfiets waarop je aan het zweten bent na twee rondjes, ondanks de zeer agressieve zithouding. Voor de twijfelaars; dit is een echte circuitmotor. Dus geen type Honda CBR650R of Ninja 650, waar je relatief recht op zit. Hou er rekening mee als je enkel op de openbare weg rijdt. Zo belde een vriend ons na de test met de vraag of hij zijn CFMoto 650GT moet inwisselen voor deze SR-R. Hij rijdt nooit op circuit en heeft twee hernia’s, dus we hebben hem dat ten stelligste afgeraden.

De quickshifter werkt enkel bij het opschakelen door het gebruik van een gaskabel.
Tractiecontrolemysterie

Tijdens de 25 minuten durende derde sessie, gaan we verder op zoek naar de limieten van de 675SR-R en vinden die ook. Zij het op ietwat aparte wijze. Bij het uitkomen van de laatste bocht voor het rechte stuk, waarbij je bijna volgas op serieuze hellingshoek hangt, hield de motor steeds in. Alsof een elektronisch systeem belemmerde dat er verder geaccelereerd kon worden. Vermits de CFMoto enkel tractiecontrole heeft en die bocht in vijfde versnelling genomen wordt, leek het ons bijzonder onwaarschijnlijk dat daar de tractiecontrole in werking zou treden. Te weinig benzine misschien? Het brandstofpeil stond vrij laag, en iets anders konden we niet bedenken. Richting de pits dus, en laten bijtanken. De volgende ronde: opnieuw dat inhouden. Dus het was niet het gebrek aan benzine. Spelen met de tractiecontrole dan maar. Van stand 2 naar stand 1, en weer opnieuw die storing. Tractiecontrole uit, en het probleem was opgelost. Vreemd, want de tractiecontrole kan daar nooit in werking treden aan die snelheid. Een foutje in de callibratie van de TCS, zo lijkt ons.

Verplicht shortshiften

Ga je echt pushen met de 675SR-R, mis je wel het comfort van elektronica. We worden momenteel rotverwend met allerlei systemen die het circuitrijden makkelijker en vooral veiliger maken. Op Portimao zijn er een aantal remzones die net na een steile afdaling liggen, en daar mis je wel zoiets als slide control, wat het achterwiel belemmert om zwiepers te maken. De CFMoto heeft wel een slipperkoppeling, wat al een beetje helpt, maar echt op de limiet wordt het gebruik van de achterrem belangrijk. Dit hoeft zeker geen negatieve kritiek te zijn, want de grenzen van de motor zijn de grenzen van de motor, met veel elektronica of niet. Het is gewoonweg een opmerking waar rekening mee gehouden moet worden en waar de rijder zich dus op moet aanpassen. Ook een soft limiter misten we op circuit. De driecilinder levert zijn maximale vermogen bij 11.000 tpm, maar daar schiet hij ook vol in de begrenzer. Geen zachte overgang of een onderbreking in de acceleratie, maar gewoon los naar niets meer. Dat is niet zo aangenaam als je net op hellingshoek ligt en het niet verwacht. Shortshiften voor het ingaan van bepaalde bochten was dus de beste oplossing.

Conclusie

Moest het nog niet duidelijk zijn; we zijn bijzonder positief verrast van de CFMoto 675SR-R. Het is een fijne, karaktervolle, makkelijke motor om rondjes mee op circuit te draaien. Op de openbare weg hebben we voor alle duidelijkheid niet gereden. Zie hem zeker niet als een beginnersmotor, maar wel als de tweede machine die je zou kunnen kopen als je het beginnersstadium ontgroend bent. Hij biedt voldoende power, ook voor grote circuits zoals Portimao, om je jaren op bezig te houden. Bovendien krijg je 5 jaar garantie zonder kilometerbeperking, waardoor de techniek heel zou moeten blijven, zelfs bij intensief circuitgebruik. CFMoto is overtuigd van haar producten en probeert jou ook te overtuigen met een knalprijs van 8.999 euro. Dat is bijna crimineel weinig voor zo’n machine met zulke prestaties. En je bent het gebrek aan elektronica ook zo weer vergeten.

We reden ook kort met de 675NK naked bike

Kort, omdat we maar één sessie van 10 minuten op een kartcircuit konden voltooien alvorens de hemelsluizen opengingen. En het lag tijdens die 10 minuten al helemaal nat en bijgevolg spekglad van al het kartrubber. Geen ideale omstandigheden voor een test dus, maar we kunnen wel zeggen dat de 675NK ook zeker de moeite is om eens te bekijken. Het is in theorie een naakte versie van de SR-R, met dus een ander, al even geslaagd, design en een comfortabelere rechtopzitpositie. Voor de rest is die identiek: dezelfde driecilinder, hetzelfde frame, dezelfde remmen, dezelfde elektronica en ga zo maar verder. Door de andere zitpositie is het een motor die makkelijker stuurt en eenvoudiger te manoeuvreren is aan lage snelheid. De pit van de driecilinder blijft en de lage prijs ook: 7.999 euro.

Foto’s: CFMoto

Pluspunten

Echte sportmotor met scherp stuurgedrag

Fijne driecilinder

Prijs

Minpunten

Beperkte elektronica

Tractiecontrole met kuren

Geen soft limiter

Technische kenmerken

 

MOTOR

Type: vloeistofgekoelde drie-in-lijn

Cilinderinhoud: 675cc

Boring x slag: 72 x 55,2 mm

Compressieverh.: 11,5:1

Koppeling: natte multiplaat, slipperkoppeling

Transmissie: zesbak

Eindoverbrenging: ketting

 

PRESTATIES

Maximaal vermogen: 90 pk @ 11.000 tpm

Maximaal koppel: 68 Nm @ 8.250 tpm

 

ELEKTRONICA

Motor: /

Rijwielgedeelte: tractiecontrole, quickshifter

 

RIJWIELGEDEELTE

Frame: stalen buizenframe

Vering voor: 41 mm UPSD

Stelmogelijkheden: volledig instelbaar

Vering achter: monoshock

Stelmogelijkheden: veervoorspanning en uitgaande demping

Veerweg v/a: 130/130 mm

Rem voor: dubbele 300mm schijf met radiale vierzuigerklauw

Rem achter: enkele 240mm schijf met eenzuigerklauw

Banden v/a: 120/70-R17, 180/55-R17

 

AFMETINGEN

Rijklaargewicht: 189 kg

Tankinhoud: 15 l

Wielbasis: 1.400 mm

Zithoogte: 810 mm

Balhoofdhoek: 26°

Naloop: 106 mm

 

PRIJS

België: € 7.999

Kledij Gijs

Motornieuwsbrief

Wil je gratis op de hoogte gehouden worden van alle motornieuws? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis elke week nieuws, tests, de leukste routes en nog veel meer!
Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.
Schrijf je in en ontvang de laatste motorupdates

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.