Eerste test Kawasaki Ninja 1100SX SE: Minder of meer?

We zien ze graag komen, motoren die geüpdatet zijn om te voldoen aan nieuwe emissie-eisen. Meestal gaat het om kleine motorische aanpassingen en daarmee basta, maar fabrikanten profiteren ervan en voegen nog wat extra technologie toe, een rijkere standaarduitrusting of zoals in het geval met de Kawasaki Ninja 1100SX een nieuwe SE-versie. En die gingen wij rijden.

Te veel sushi gegeten

Uiterlijk kun je de Ninja 1100SX nauwelijks onderscheiden van zijn voorganger, de 1000SX. Hij ziet er namelijk identiek hetzelfde uit, op wat andere stickers en kleuren na. Is dat erg? Niet echt. Kawasaki kon de toer-Ninja wel een facelift geven, maar zijn gezicht is al zo strakgetrokken dat het er alien-esque zou beginnen uitzien. En zoals we wel weten bij facelifts van bekende tv-gezichten, moet je weten wanneer je ermee moet stoppen. Alle nieuwigheden op de Ninja 1100SX zijn dus onderhuids. Hij is met andere woorden naar de sportschool gegaan. Of net niet. Nee, hij heeft in zijn luie zetel gelegen de afgelopen tijd. Zijn cilinderinhoud groeit namelijk van 1.043 naar 1.099cc. Een dikkere buik dus. Vast te veel sushi gegeten. Hij wordt er minder krachtig door en verliest 6 pk (van 142 naar 136 pk), maar wint wel 2 Nm.

Luier blok

Het komt erop neer dat Kawasaki het blok meer slag gegeven heeft en dat nu krachtiger en soepeler is bij lage tot middelhoge toeren. Een luier blok, met andere woorden. Een jammere evolutie? Nee hoor, want het gros van de tijd kom je toch niet hoog in toeren. Om de viercilinder nog extra lui te maken, werd de vijfde en zesde versnelling langer gemaakt, waardoor je nu op hoge (snelweg)snelheden minder toeren maakt en dus zuiniger rijdt. Opnieuw een goede update. De quickshifter is vernieuwd en kan nu gebruikt worden vanaf 1.500 tpm, waarover later meer.

Gekend Kawasaki tft-scherm: voldoende groot en zeer duidelijk.
Hey Kawasaki, ik heb honger

Tot slot nog enkele kleine dingetjes: de remschijf achteraan is groter geworden en de smartphone connectiviteit is verbeterd waardoor je de Rideology app nu kunt bedienen met voice command. Tijdens het rijden kun je dus via je bluetooth helmset vragen om de snelste route naar een benzinestation te berekenen, wat betekent dat je niet moet stoppen, je handschoen moet uitdoen en manueel moet zoeken naar dat benzinestation. Handig als het goed werkt, maar we hebben het niet kunnen testen tijdens de introductie. Een laatste goede toevoeging, zij het niet klein, maar wel GIGANTISCH GROOT, is een standaard usb-C poort. Die massieve unit is niet mooi weggewerkt in of naast het dashboard, maar is nogal barbaars op het stuur gezet. De aanwezige Kawasaki-mensen waren er ook niet bepaald fier op, wat even begrijpelijk is als dat het onbegrijpelijk is dat zoiets in het productiestadium geraakt.

De usb-C oplaadpoort is nogal in your face. Bijna letterlijk…
Meerwaarde van de SE

Naast die updates voor het standaard SX-model, is er nu dus ook een SE-model. Dat volgt ongeveer dezelfde koers als we kennen bij de Z900 SE. In het geval van de Ninja 1100SX SE krijgt die een instelbare Öhlins S46 monoshock achteraan, een Brembo M4.32-voorrem, stalen remleidingen en handvatverwarming. En wat zijn we maar al te blij met dat laatste als we aan onze rit beginnen. We zitten in Catalonië, Spanje, en het kwik stijgt ’s ochtends niet boven 9 graden. Valt best mee, hoor ik je denken, maar er hangt een dichte mist in de streek waardoor de gevoelstemperatuur een stuk lager is.

Tepels en billen

Het instelbare windscherm gaat meteen in de hoogste van vier standen waardoor we redelijk uit de wind zitten. Laten we zeggen tot aan de tepelgrens, alles daarboven krijgt nog steeds de volle laag. Beter dan niets dus, maar verwacht geen wonderen van het sportieve scherm. Qua comfort valt er verder weinig te klagen op de Ninja 1100SX. De zitpositie is aangenaam sportief, waardoor je het makkelijk een hele dag kunt uithouden. Ook het zadel is goed gevoerd en spaart je billen. Het is altijd de magie geweest van de Ninja-sport touring: het uiterlijk van een supersport met het comfort van een toermotor. Hij heeft het nog steeds. Daarbij kun je optioneel harde zijkoffers monteren die niet eens misstaan op de Kawasaki.

Beperkte windbescherming, maar wel een goed systeem.
Te scherp sturen

Na een uur rijden zien we een rode aanduiding op ons dashboard. Oei, een probleem? De temperatuurmeter geeft 2 graden aan. Voorzichtig zijn dus, want het ligt gevaarlijk glad in de bergen. Het goede nieuws? De zon breekt door, terwijl mist en wolken verdwijnen. Eindelijk! We zijn ondertussen al wat gewoon aan de machine, maar nu zien we ook degelijk meer dan 3 meter voor ons en kan er iets minder op eieren gereden worden. De Ninja 1100SX SE voelt zich hier goed op deze wegen. Hij stuurt vrij direct en op het sportieve af, waardoor je hem soms wat moet temperen om een bocht niet té scherp in te sturen. Ligt dat aan de sportieve Bridgestone S23-banden? Of aan de Öhlins-achtervering? Moeilijk te zeggen, beide topcomponenten doen hun werk uitstekend.

Voorzichtig aanhappen

Hoe de standaardvering van de SX presteert in vergelijking met de Öhlins van de SE kunnen we niet beoordelen, omdat we niet met de SX gereden hebben. Maar over de S46 hebben we in ieder geval geen klachten. En als dat toch zo is, kun je eenvoudig de veervoorspanning bijdraaien. De kracht van de Brembo-remklauw is bijzonder goed. Hij hapt voorzichtig aan, maar bijt dan keihard en zonder drukverlies. Ook als het tempo er gedurende vele kilometers stevig in zit. Wel merken we dat, van al dat gasgeven en remmen, de gasslag wat lang is. Regelmatig moesten we dan ook even herpakken om alles uit de viercilinder te halen.

Rijden als met een V4

6 pk minder en 2 Nm meer. Merk je daar iets van? Nee, tenzij je continu volgas geeft, maar dat is onmogelijk op openbare wegen. Wel voelen we dat de viercilinder nu nog soepeler reageert op het gas. Het wat bokkige karakter van de voorganger is eruit. De Kawasaki-1099cc is in ieder geval een geniaal motorblok. Het is geen typische vier-in-lijn die veel toeren nodig heeft om ervandoor te gaan, want hij heeft onderin al zoveel soepel koppel dat je er als een V4 mee rijdt. Trouwens, hoog in toeren heb je helemaal niets te zoeken, want de rode zone treedt al in bij 10.500 tpm, wat voor dit type motorblok erg laag is. Je kunt hem dus niet ‘oneindig’ doortrekken, maar dat hebben we geen één keer gemist.

Altijd quickshiften

Het volle middengebied en de soepele loop van de vier-in-lijn is een geweldige combinatie, al helemaal met de fijn werkende quickshifter. Die is nu actief vanaf 1.500 tpm, wat er in de praktijk op neerkomt dat je altijd kunt quickshiften. Niemand op aarde die normaal met de motor rijdt, doet dan aan minder dan 1.500 tpm. De quickshifter is nog wat soepeler geworden en schakelt nog duidelijker. Jammer is dat je niet kunt terugschakelen als het gas open is. Iets dat je niet zoveel gebruikt, maar wel doet als je een trager voertuig inhaalt. Een luxeprobleem, zoveel is duidelijk, maar we worden dan ook rotverwend met de huidige generatie quickshifters.

Speelterrein in zicht

Na het middaguur hebben we nog twee uur om tijdig in het hotel terug te geraken. Het wordt al snel donker eens na 16u00, en we moeten aan dat hotel onze videopresentatie nog opnemen. De gps-aankomsttijd is 30 minuten te laat, waardoor we die tijd moeten goedmaken op een afstand van 100 km aan bergachtige, bochtige wegen. En dan komt de Kawasaki Ninja 1100SX SE helemaal tot zijn recht. Dit is exact waarvoor deze machine gemaakt is. Snel afstanden overbruggen zonder limieten op te moeten zoeken. Het is zondag in Spanje, dus gelukkig is het niet te druk op de wegen, en dus kan de Kawasaki zich eens goed uitleven. En wijzelf natuurlijk ook…

Race… euh… rit tegen de klok

Of je nu aan 100 km/u (*ahum*) door de bergen jaagt, of rustig aan 50 km/u door een dorpje rijdt, de Ninja doet het graag. Een versnelling te hoog of te laag? Wat maakt het allemaal uit. Heel de rit in tweede versnelling? Als je dat wil, het kan. Het soepele karakter, het moeiteloze vermogen, het sportieve sturen, het comfort in het zadel,… Dit is het speelterrein van de Kawasaki Ninja 1100SX SE. Een rit tegen de klok, hij doet niets liever. Op erg bochtige wegen voel je natuurlijk wel het rijklaargewicht van 234 kg onder je werken bij het overgooien. Maar hij blijft mooi stabiel en weet die kilo’s al rijdend goed te verstoppen. Ondertussen zien we de aankomsttijd krimpen en krimpen. We gaan het nog halen ook! En zo geschiedde. Netjes op tijd weer in het hotel. De Kawasaki heeft waargemaakt wat hij belooft had.

Knap staaltje design, want je hebt de looks én het comfort.
Conclusie

De Kawasaki Ninja 1000SX was een goede motorfiets en de 1100SX is dat nog steeds. De update die hij krijgt heeft vooral te maken met emissie-eisen, en daar profiteert de klant alleen maar van. Het motorblok mag dan wat pk’s verliezen, het is nu wel nog soepeler en bruikbaarder. De SE-versie is echter de grote nieuwigheid. Met topmateriaal van Öhlins en Brembo moet je al moeite doen om de motorfiets te bedotten, dus ook op de Ninja 1100SX SE zijn het goede toevoegingen voor rijders die wat meer prestaties willen hebben. Al dat lekkers heb je voor een interessante meerprijs van 1.750 euro. Wel blijft Kawasaki een sterke vuist maken tegen alle sportieve hoogpoters en wegafgeleiden van adventure bikes. En dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Foto’s: Kawasaki

Pluspunten

Soepeler motorblok

Betere quickshifter

Interessant SE-model

Minpunten

Beperkte windbescherming

Uiterlijk identiek aan voorganger

Usb-C monster

Technische gegevens

 

MOTOR

Type: vloeistofgekoelde vier-in-lijn

Cilinderinhoud: 1.099cc

Boring x slag: 77 x 59 mm

Compressieverh.: 11,8:1

Koppeling: natte multiplaat, A&S-koppeling

Transmissie: zesbak

Eindoverbrenging: ketting

 

PRESTATIES

Maximaal vermogen: 136 pk @ 9.000 tpm

Maximaal koppel: 113 Nm @ 7.600 tpm

 

ELEKTRONICA

Motor: rijmodi, cruisecontrol

Rijwielgedeelte: tractiecontrole, quickshifter

 

RIJWIELGEDEELTE

Frame: aluminium twin tube

Vering voor: 41 mm UPSD

Stelmogelijkheden: volledig instelbaar

Vering achter: Öhlins S46 monoshock

Stelmogelijkheden: veervoorspanning en uitgaande demping

Veerweg v/a: 120/141 mm

Rem voor: dubbele 300mm schijf met Brembo M4.32 vierzuigerklauw

Rem achter: enkele 260mm schijf met éénzuigerklauw

Banden v/a: 120/70-R17, 190/50-R17

 

AFMETINGEN

Rijklaargewicht: 234 kg

Tankinhoud: 19 l

Wielbasis: 1.440 mm

Zithoogte: 835 mm

Balhoofdhoek: 24°

Naloop: 98 mm

 

PRIJS

België: SX: € 15.349; SE: € 17.099

Kledij Gijs

Motornieuwsbrief

Wil je gratis op de hoogte gehouden worden van alle motornieuws? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis elke week nieuws, tests, de leukste routes en nog veel meer!
Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.
Schrijf je in en ontvang de laatste motorupdates

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.