Eerste test Morbidelli T1002VX: Nieuw merk, nieuw segment

Het legendarische Italiaanse racemerk Morbidelli maakt een comeback. Niet met lichte racemotoren zoals in de jaren 70 – stel je voor – maar wel met een avontuurlijke toermotor in de vorm van de T1002VX. Een behoorlijk verschil met hoe het vroeger was, maar daarom niet minder interessant. We gaan een blokje om in het thuisland van Morbidelli: Italië.

Morbidelli?

We kunnen ons perfect voorstellen dat de wat jongere generatie lezers nog nooit van Morbidelli heeft gehoord. Giancarlo Morbidelli, de oprichter en het technisch brein achter het merk, kende vooral in de jaren 70 heel wat racesuccessen in de 50, 125 en 250cc-klasse. Over de historie en innovatieve ideeën van Morbidelli kun je een boek vol schrijven, maar we gaan ons hier concentreren op het nieuwe Morbidelli, de herrijzenis.

Sergio Grassini, Franco Ringhini en Eugenio Lazzarini vormden samen met Giancarlo Morbidelli het eerste Morbidelli 50cc-team.
V-twin

MBP Moto heet de Italiaanse groep die onder de vleugels van Keeway Group de merknaam Morbidelli heeft gekocht. Hun eerste wapenfeit is de T1002VX, een avontuurlijke toermotor die er niet meteen heel spannend uitziet, maar wel interessante features en techniek heeft. Zo wordt de T1002VX aangedreven door niet weeral een paralleltwin, maar wel een V-twin. Daarbij heeft dat 1.000cc-blok geen exorbitant vermogen, zoals we tegenwoordig veel zien, maar een voorzichtige 87 pk en 89 Nm. Hij levert dat vermogen trouwens niet altijd, maar daar komen we later op terug.

De 1.000cc V-twin levert een voorzichtige 87 pk en 89 Nm.
Lange, ruime motorfiets

De reden voor die tweecijferige pk’s is dat het motorblok ontwikkeld is voor een cruiser – de Morbidelli C1002V – maar wel met een toermotor in het achterhoofd. De tuning is, gelukkig, helemaal anders. Door die 80 graden V-twin krijg je een lange motorfiets met bijgevolg een ruime zitpositie. De zit is erg comfortabel, met een ruime kniehoek op het 820 mm hoge zadel en een flinke afstand tot het stuur. Het windscherm is voldoende groot en breed, en kan ingesteld worden met twee klemmen aan iedere zijde. Niet het makkelijkste systeem, al helemaal niet rijdend, maar in ieder geval beter dan een vast scherm.

J.Juan-remmen, knappe spaakwielen en Pirelli Scorpion Rally-banden.
Vreemde wending

De Morbidelli T1002VX heeft verder een standaarduitrusting om U tegen te zeggen: aluminium zijkoffers en topkoffer, cruisecontrol, handvat- en zadelverwarming voor de rijder, middenstandaard, usb-C, usb-A en 12V-aansluiting, en verlichte schakelaars. Dat is meer dan bijzonder compleet. Rijtechnisch gaat het lijstje verder met bochten-ABS, tractiecontrole en vier rijmodi. Maar daar krijgt het verhaal plots een vreemde wending.

Aparte logica

Volg even goed mee, want de logica is zeer apart. Er zijn dus vier rijmodi: Standard, Sport, Rain en Offroad. Tot hier niets gek. Die rijmodi kunnen enkel gewisseld worden als je volledig stilstaat. Dus niet gewoon het gas dicht en switchen, nee, 0 km/u. Sta je eenmaal stil, is het niet gewoon even op de Mode-knop drukken, maar moet je met nog een aparte knop bevestigen. Heb je de rijmodus gekozen die je wil rijden, moet je nog eens bevestigen. Ontzettend omslachtig dus.

De DRL’s hebben een X-vorm, wat er leuk en eigen uitziet.
Voor experten?

Maar daar stopt het verhaal niet. In de Sport-stand heb je geen tractiecontrole, hoewel je dat net wél nodig zou hebben door de giftigere gasreactie. In de Offroad-modus heb je geen tractiecontrole en ABS-achteraan – logisch – maar ook geen ABS vooraan. Een modus voor experten? Dat valt te bezien, want je bent onderweg met een machine die rijklaar 265 kg weegt. Een voorwiel dat even grip verliest bij het remmen, vang je dus niet even op door je voet uit te steken.

Meer X-vormen in het knappe achterlicht.
Finale

Denk je door de vreemde wending uit te zijn? Nee hoor, er komt nog een finale. Want enkel in de Sport-modus levert de motor zijn beloofde 87 pk. In alle andere modi perst die er maar 74 paarden uit. Nu is 87 pk voor zo’n grote, zware motor al geen overschot, maar dan wordt het ook nog eens beperkt in de wellicht meest gekozen Standard-modus. Vreemde keuzes…

Ouderwetse veerinstelling

Het hoge gewicht van de Morbidelli T1002VX wordt verklaard door de rijkelijke standaarduitrusting (inclusief koffers), de afmetingen van de machine, de 20 liter grote brandstoftank en ook het stalen dubbel wiegframe. Voor de swingarm wordt een aluminium exemplaar gebruikt. De mooie spaakwielen zijn omringd met Pirelli Scorpion Rally-banden, terwijl J.Juan-remmen en instelbare KYB-vering zorgen voor veiligheid en comfort. Opmerkelijk daarbij is dat de veervoorspanning achteraan enkel kan ingesteld worden met een ouderwetse haaksleutel. Jammer, want op dit type reismotor wordt er wellicht veel gewisseld tussen één persoon, één persoon met bagage, twee personen en twee personen met bagage.

Cruisecontrol, handvat- en zadelverwarming, verlichte schakelaars,… Allemaal standaard.
Prima te pruimen

Voor onze testrit in de streek rond Bologna houden wij het vandaag op een zo naakt mogelijke Morbidelli, dus zonder koffers en koffersteunen. Het windscherm gaat onmiddellijk de hoogste stand in, terwijl de handvat- en zadelverwarming op volle kracht draaien. Het is hier een frisse 10 graden en we weten dat we zeiknat gaan worden… Onze T1002VX schiet enthousiast in gang en laat daarbij een krachtig geluid horen. De V-twin klinkt helemaal niet als een cruiserblok, wat mede te danken is aan de forse uitlaatpijp. Eenmaal aan het rijden, hoor je het blok aanwezig in de achtergrond, maar onder volle belasting krijg je een diep basgeluid, wat prima te pruimen is.

Flinke uitlaatpijp met een krachtig, diep motorgeluid.
Echo

Waar cruiserversnellingsbakken die typische zware klik maken, hoor je daar op deze Morbidelli een echo van. Absoluut niet storend, maar ook zeker geen fijne Japanse versnellingsbak. Het schakelen zelf gaat trouwens helemaal prima, al is dat wel zonder quickshifter. Het is al even geleden dat we nog zonder quickshifter gereden hebben op een nieuwe motor, maar het samenspel tussen linkerhand- en voet lukt gelukkig nog steeds.

Soepel als een paling

Voel je bij stilstaand manoeuvreren dat er heel wat gewicht in deze T1002VX verscholen zit, valt dat bij het rijden goed mee. Ja, je bent onderweg met een grote, zware motor, maar hij stuurt mooi neutraal zonder in de bocht te vallen. De 265 kilo’s duwen wel door als je naar onder aan het rijden bent en stevig moet remmen. Problematisch wordt het echter nooit. Ook het motorblok weet goed om te gaan met de massa aan motorfiets. Het is bijzonder soepel, met een breed uitsmeerbaar koppel. Je voelt nauwelijks of je nu laag of hoog in toeren zit. Verwacht echter geen trekkracht waar je van in het zadel geduwd wordt. Daarvoor is de V-twin niet krachtig genoeg. Voor comfortabel motorrijden zonder haast, zowel qua zitpositie, motortrillingen als souplesse, doet de Morbidelli prima zijn werk.

Na regen komt…?

We trekken ons niets aan van die verschillende rijmodi en laten de T1002VX zijn ding doen in Standard. We kunnen ook moeilijk anders, want we zouden de ganse groep ophouden als we willen switchen… Het windscherm houdt de regen zo goed als mogelijk tegen, onze handen en billen zijn warm, en we rijden in een prachtige streek met af en toe een straaltje zonnesch… Oh nee, het is het grootlicht van een vrachtwagen die van een bergpas komt en niets ziet door de dichte mist.

Meer modellen in de pijplijn

Morbidelli zal in de Benelux verdeeld worden door Moteo, naast merken als Benelli en Suzuki. Naast de T1002VX staan ook op het programma de komende maanden: de T1002V, met gietwielen, touringbanden en zonder koffers; de C1002V-cruiser, de T502X lichte adventure bike en F352 naked bike. Internationaal heeft Morbidelli een bijzonder uitgebreid gamma met alle type motoren en scooters in alle type cilinderinhouden, dus het is afwachten welke filtering daarvan uiteindelijk naar ons komt. Om helemaal mee te zijn met de tijd, heeft Morbidelli ook een app waarmee je een gps-kaart op je TFT-dashboard kunt toveren, ritgegevens kunt bekijken, andere rijders kunt ontmoeten,… We konden die gps-functie even kort testen en dat werkte vlot. Hetzelfde TFT-scherm en dezelfde functies komen ook op de andere modellen.

Groot en duidelijk TFT-scherm. Let op de vroege rode zone bij 8.000 tpm.
Conclusie

Hoewel er met de rijmodi softwarematig vreemde keuzes zijn gemaakt en je met een grote, zware motor onderweg bent, heeft Morbidelli haar wedergeboorte met de T1002VX niet gemist. Je krijgt een bijzonder compleet uitgeruste motorfiets die dan ook nog eens kan vertrouwen op topmateriaal van Bosch, Pirelli, KYB en J.Juan. Exacte prijzen zijn op het moment van schrijven nog niet bekend, maar de richtprijs moet ergens onder de 10.000 euro zijn. Dat is zeer scherp, wetende dat je een 1.000cc V-twin onder je hoort draaien. Die levert niet de meeste kracht in zijn segment, maar doet dat wel op een heel soepele en comfortabele manier. Geen adventure touring, geen touring cruiser, maar wel een adventure cruiser. En zo heeft Morbidelli meteen al een nieuw motorsegment in het leven geroepen. Die Italianen toch…

Foto’s: Morbidelli

Pluspunten

Rijkelijke standaarduitrusting

Soepel motorblok

Prijs

Minpunten

Vreemde rijmodi en software

Gewicht

Geen quickshifter

Technische gegevens

 

MOTOR

Type: vloeistofgekoelde V-twin

Cilinderinhoud: 997cc

Boring x slag: 92 x 75 mm

Compressieverh.: 10,3:1

Koppeling: natte multiplaat, slipperkoppeling

Transmissie: zesbak

Eindoverbrenging: ketting

 

PRESTATIES

Maximaal vermogen: 87 pk @ 7.750 tpm

Maximaal koppel: 89 Nm @ 5.250 tpm

 

ELEKTRONICA

Motor: rijmodi, cruisecontrol

Rijwielgedeelte: tractiecontrole, bochten-ABS

 

RIJWIELGEDEELTE

Frame: stalen dubbel wiegframe

Vering voor: 43 mm UPSD

Stelmogelijkheden: veervoorspanning en uitgaande demping

Vering achter: monoshock

Stelmogelijkheden: veervoorspanning en uitgaande demping

Veerweg v/a: 184/177 mm

Rem voor: dubbele 320mm schijf met radiale vierzuigerklauw

Rem achter: enkele 260mm schijf met éénzuigerklauw

Banden v/a: 120/70-R19, 170/60-R17

 

AFMETINGEN

Rijklaargewicht: 265 kg

Tankinhoud: 20 l

Wielbasis: 1.581 mm

Zithoogte: 820 mm

Balhoofdhoek: n.n.b.

Naloop: n.n.b.

 

PRIJS

België: € 9.999 (richtprijs)

Kledij Gijs

Motornieuwsbrief

Wil je gratis op de hoogte gehouden worden van alle motornieuws? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis elke week nieuws, tests, de leukste routes en nog veel meer!
Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.
Schrijf je in en ontvang de laatste motorupdates

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.