Herhaaldelijk onder invloed of te snel: binnenkort kom je niet meer weg met een boete...
Recidivisten in het verkeer zullen in de toekomst strenger gestraft worden, zo kondigden federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet en minister van Justitie Paul Van Tigchelt aan via verschillende media. Rijd je meermaals onder invloed, of herhaaldelijk veel te snel in de bebouwde kom of op de snelweg? Dan kom je daar niet langer met een boete van af – dergelijke veelovertreders worden binnenkort zonder pardon doorverwezen naar de politierechtbank.
Stroomversnelling
In navolging van het dodelijke ongeval afgelopen zondag, waarbij twee fietsers door een (recidiverend) dronken chauffeur van de weg werden gemaaid, lijkt een en ander in een stroomversnelling te komen op vlak van verkeersveiligheid. Zowel federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) als minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) kondigden via verschillende media aan dat er maatregelen zullen getroffen worden om recidivisme harder aan te pakken. Een puntenrijbewijs komt er door politieke onenigheid (voorlopig) niet, maar de ministers willen herhaaldelijke overtredingen binnen een bepaalde periode niet langer met een eenvoudige boete bestraffen, maar de overtreder in kwestie wel voor de politierechtbank dagen.
En dat is broodnodig. Want wie vandaag maximaal 40 kilometer per uur te snel rijdt, of tussen de 0,5 en 0,8 promille laat optekenen bij een alcoholcontrole, komt daar tot op heden steevast met een boete van af. Wie die netjes op tijd betaalt, kan dergelijk gedrag in principe tot in den treure blijven herhalen. Maar daar zal binnenkort verandering in komen – een omzendbrief van ministers Gilkinet en Van Tigchelt daaromtrent is inmiddels uitgestuurd naar de openbare aanklagers.
8 dagen tot 5 jaar
Afhankelijk van de ernst van de overtredingen en de mate van herhaling, zal de rechter de overtreder niet enkel kunnen veroordelen tot een zwaardere boete, maar indien nodig ook zijn of haar rijbewijs intrekken voor een periode van minimaal 8 dagen en maximaal 5 jaar. Naast deze straffen kan de roekeloze bestuurder in kwestie ook verplicht worden om een rijopleiding te volgen.
Bij de collega’s van Het Laatste Nieuws wordt gemeld dat “10 keer per jaar 75 km/u in de bebouwde kom” sowieso tot een doorverwijzing naar de politierechtbank leidt. En hoewel die kans vrij reëel is, wordt op heden nog over het aantal overtredingen en de periode waarin die ‘opgeteld’ worden nog onderhandeld met de openbare aanklagers. Van zodra daar meer duidelijkheid over is, hoort u het van ons.