Eerste test: 2021 Kawasaki Z900 (70 kW)
Om het A2-rijbewijshouders wat makkelijker te maken, heeft Kawasaki een interessante deal. Als je de Z900 met 70 kW koopt, kun je diens power makkelijk laten halveren (letterlijk) tot 35 kW zodat je met je rijbewijs A2 de weg op mag. Als je dan eenmaal je A-rijbewijs hebt en dus met alle motoren mag rijden, moet de Kawasaki-dealer gewoon even ‘de sluizen openzetten’ en kun je genieten van 70 kW ofte 95 pk aan Kawa power. Klinkt slim.
30 pk verschil
We gaan hier niet te diep in op alle regeltjes van de verschillende rijbewijzen. Het gaat om de test van de geknepen Z900, want voor alle duidelijkheid: de normale Z900 beschikt over een motorblok van 92 kW (125 pk). Deze 70 kW-versie onderscheidt zich voornamelijk door een andere ECU die de viercilinder wat tempert en knijpt qua vermogen. Dat verschil van 30 pk voel je in de praktijk, daar moeten we niet flauw over doen. Maar dan moet je al wel stevig aan het gassen zijn.
Geen Z900 Light
Aan een normaal, dagelijks rijtempo merk je helemaal niets. Het motorblok reageert perfect op het gas, pikt voor een vier-in-lijn geweldig goed op bij lage toeren en klinkt alsof hij die ECU de baas is. Enkel in hoge toeren is er een verschil met de full power Z900. Je hebt er niet zozeer dat geknepen gevoel, maar de 125 pk-versie trekt gewoon nóg sterker door. En da’s een hele belangrijke. Het voelt niet alsof je met een Z900 Light aan het rijden bent.
1+1=2
De reden waarom het 70 kW-blok zo goed werkt, is omdat de rest van de motorfiets ook op punt staat. Éen plus één is twee. Dat begint al bij de moderne, agressieve look. Hij zal nooit een prijs winnen voor ’s werelds mooiste motorfiets, maar het is overduidelijk een Kawasaki en hij ziet er gewoon cool uit. Ook zijn afwerking is prima voor elkaar, met nergens dingen die er niet moeten zijn of niet op hun plaats horen.
Feest!
De zitpositie proberen we in twee woordcombinaties samen te vatten: aangenaam sportief en natuurlijk comfortabel. Ieder van die vier woorden is trouwens perfect combineerbaar voor de Z900.
Veel belangrijker nog zijn de stuureigenschappen van de Kawasaki. Die verschillen helemaal niet met de normale Z900. We spreken dus over dezelfde veren, remmen, banden,… Om dat sturen te omschrijven gebruiken we deze keer geen woordcombinatie, maar gewoon één woord: feest!
Veel controle
De Z900 stuurt messcherp, remt als de beste en is stabiel als een huis. Ben je op zoek naar een motor die je vanaf de eerste meters een berg vertrouwen geeft? Zoek niet verder. De machine maakt geen gekke bewegingen als je bijvoorbeeld door een put rijdt op hellingshoek. Hij reageert ontzettend goed op het gas waardoor je geen zenuwachtig reagerende motorfiets krijgt.
Bruuske tractiecontrole
De tractiecontrole mag wel wat fijner worden afgestemd, want die grijpt nogal bruusk in. Wil je eens stevig doortrekken in eerste of tweede versnelling, dan schiet het systeem te snel ter hulp. Ook al weet je dat het eigenlijk nog niet nodig was omdat de band nog grip genoeg had of omdat je voorwiel nog veilig contact had met het asfalt. Veranderen naar een sportieve (of andere) rijmodus zit er helaas niet in, want die functie is niet beschikbaar op de 70 kW. Wil je alles hebben, dan moet je ook de volle pot betalen voor de ‘echte’ Z900. Dat prijsverschil van 200 euro is trouwens verwaarloosbaar, met 9.699 euro voor de 70 kW en 9.899 euro voor de 92 kW. Het mag duidelijk zijn dat je als A2-rijder dat extra geld beter in je portemonnee houdt, of het uitgeeft aan het examen van je A-rijbewijs. Dan ben je helemaal slim bezig.
Foto’s: MotoMedia
Klik hier om nog meer te weten over de 2021 Kawasaki Z900 70 kW.
Technische gegevens en prijzen
Motor
Type: vloeistofgekoelde vier-in-lijn, DOHC
Cilinderinhoud: 948cc
Maximaal vermogen: 95 pk bij 8.000 tpm
Maximaal koppel: 91 Nm bij 6.500 tpm
Transmissie: 6 versnellingen
Eindoverbrenging: ketting
Rijwielgedeelte
Frame: stalen trellisframe
Voorvork: 41mm UPSD, volledig instelbaar
Achterschokbreker: monoshock, instelbaar qua veervoorspanning en uitgaande demping
Remmen voor: 300mm dubbele schijf met vierzuigerklauw
Remmen achter: 250mm schijf met enkelzuigerklauw
Afmetingen
Wielbasis: 1.455 mm
Rijklaargewicht: 210 kg
Zithoogte: 820 mm
Tankinhoud: 17 liter
Prijs
België: 9.699 euro