Eerste test 2022 Honda NT1100
Honda heeft een rijke geschiedenis in het sport-touring segment, maar de voorbije jaren was er geen enkel model in het gamma waarmee ’s werelds grootse motorfabrikant zich kon meten met de concurrentie. Nu, die concurrentie is te tellen op de vingers van één hand van een arbeider uit de houtzagerij. Misschien is de komst van de NT1100 dus niet alleen goed voor Honda, maar ook voor de klasse op zich?

Antwoord
De vraag die Honda de voorbije jaren wellicht het meest moest beantwoorden: wanneer komt nu die nieuwe Pan European? Wel, daar is nu dus een antwoord op: hij komt er niet, maar wel deze Honda NT1100. Een tweeclinder, met het hart en het frame van de Africa Twin en een focus op touren en aandacht voor sportiviteit. Een Gran Tursimo dus. En een motor die onze tijdens deze test verraste door zijn stuurkwaliteiten. Indrukwekkend hoe goed deze NT1100 stuurt. Precies en verrassend licht. Het past helemaal in het plaatje van de gebruiksvriendelijkheid die Honda wil meegeven aan deze motor.

DCT 2.0
Nu, gebruiksvriendelijk is één ding, het mag nooit uitmonden in saaiheid. Dat is hier gelukkig niet het geval. Het blok wordt met exact hetzelfde vermogen (104 pk) overgenomen uit de Africa Twin, maar er zit wel wat variatie op de rij-modi en ook het DCT is verder ontwikkeld, noem het met wat goede wil DCT 2.0. De schakelacties verlopen nog soepeler, een passagier zal niet eens merken dat er geschakeld wordt. Tenminste als er geopteerd wordt voor dit optionele systeem, klassiek schakelen is natuurlijk ook nog een optie. Eentje die 1200 euro goedkoper is dan de versie met DCT.

Méér
De NT1100 mag dan wel de honger stillen van wie wachtte op een nieuwe Pan, hij is meer dan dat. En bijgevolg ook meer dan een opvolger van de VFR1200, Crossrunner, Crosstourer of beide Deauville varianten. Gewoon omdat dit een motor is die helemaal biedt wat een sport-tourer anno 2022 moet bieden. Een bijzonder compleet elektronica pakket met daarin vijf rij-modi, instelbare motorrem en tractiecontrole en in het geval van onze testmotor ook een DCT met keuze uit vier verschillende schakelkarakters. Standaard gooit Honda daar ook nog handvatverwarming, een middenbok, USB contactpunten en compatibiliteit met CarPlay of Android bij. De NT is geen evolutie van één van de al dan niet illustere voorgangers, maar een motor die voldoet aan de hoge eisen die je aan een moderne sport-tourer mag stellen. Met comfort en rijgemak hoog in het vaandel, maar net zo goed sportieve kwaliteiten die ervoor zorgen dat rijden met de NT niet alleen gemakkelijk is, maar ook gewoon fun.

Wennen
Met het frame en het blok dat nagenoeg identiek zijn aan wat we op de CRF1100L Africa Twin terugvinden, kun je de motor natuurlijk niet compleet nieuw noemen. Hoeft ook niet, want alles heeft zijn deugdelijkheid al bewezen op Honda’s adventure troef en werken vanop een gedeeld platform helpt ook de prijs drukken. Zo is de NT zelfs iets goedkoper dan de AT en toch heb je standaard meer.
Honda nam ook de bediening over van de Africa Twin en uit ervaring weten we dat het altijd even wennen is. Op de linker stuurhelft zitten maar liefst dertien knoppen (als je voor DCT kiest) en daar moet je wel even wegwijs in geraken. Het voelt initieel als een nadeel aan, maar het is een kwestie van gewenning. Net zoals we al jaren tijdens de eerste uren met een Africa Twin steevast op de claxon duwen om de richtingaanwijzers te activeren. Ook dat gebeurde op de NT, maar na een halve dag in het zadel duw je automatisch wél op de richtingaanwijzers. Je wordt het gewoon en ook toekomstige eigenaars van een NT1100 zullen dat vaststellen. Je raakt snel vertrouwd met de bediening op de NT en daarna is er geen vuiltje meer aan de lucht.

Instant vertrouwen
Rijdend, wekt de Honda NT1100 instant vertrouwen op. Het blok kennen we ondertussen, maar het is goed vast te stellen dat het net zo goed past in dit sport touring concept als in een adventure. Heerlijk romige kracht onderin, sportieve punch in het middengebied en een vermogen dat nog aardig lang doorloopt. Wie sportief wil rijden, zal vaststellen dat dit op de NT1100 beter lukt dan op de Africa Twin. Kortere veerwegen zorgen ervoor dat je minder duikt bij het remmen naar de bocht. In combinatie met de 17 duims-wielen resulteert dat in een heerlijk stuurgedrag en een uitstekende stabiliteit. We zagen dat de voorrijder op een Africa Twin veel meer wiegbewegingen te verwerken kreeg en minder stabiel naar de bochten reed dan wij. Zolang er geen onverharde ondergrond onder de wielen schuift, is de NT1100 de betere van de Africa Twin.

Uit de wind
Als het lang rechtdoor gaat, toont de windbescherming zijn nut. Onze Spaanse collega’s, die een dag voor ons de test deden, kregen een pak regen over zich heen. Ze lieten weten dat buiten de hielen, het ganse lichaam letterlijk uit de wind gezet wordt. En dus ook van opspattend water beschermd is. Honda gebruikt daarvoor extra wind geleiders onder het windscherm en aan de benen. Dat windscherm is alleen instelbaar in stilstand, Honda ziet dit als een extra veiligheid. ’t Is maar hoe je het bekijkt. In de praktijk stelden we hoe dan ook vast dat eens je de stand van het windscherm gekozen hebt, je er niks meer aan verandert. Wij kozen de op één na laagste stand en dat was zelfs op de snelweg goed. Tenzij je een lange rit naar het zuiden of een andere windstreek plant, zul je zelden aan de hoogte en de hoek van het scherm raken.

Doelen
De extra windgeleiders vallen niet op in het strakke design van de Honda NT1100. De koffers zijn goed in het geheel verwerkt en dat zorgt ervoor dat de Honda achteraan toch amper 91 cm breed is. Een helm kun je er niet in kwijt, maar los daarvan is de opbergruimte best groot. Dat betekent meteen ook dat je de NT1100 vlot kunt gebruiken als woon-werk motorfiets. Niet alleen een stuk smaller dan je doorsnee adventure met aluminium koffers, maar ook wendbaar en comfortabel.
Honda koos voor een design zonder striping over andere opvallende grafische elementen. Kniesoren zullen het saai noemen, als je de motor in het echt bekijkt, lijkt ‘strak’ een betere omschrijving. En strak, is ook hoe de motor rijdt als je wat harder wilt gaan. Sportiviteit en comfort gaan hier hand in hand en dat is toch een beetje de essentie van wat je in een beetje Gran Turismo toch graag wil terugvinden. Sport en comfort in combinatie met het eerder genoemde gebruiksgemak bij dagelijkse trips, betekent dat dit een polyvalente motorfiets geworden is.

Geen opvolger
Vertrekkend vanop een bekende basis, heeft Honda een motor gebouwd die werkelijk alle vakjes aanvinkt op de lijst van een moderne sport-tourer. De motor vult niet alleen een gat op in Honda’s gamma, hij voldoet ook aan de eisen die je mag stellen aan een moderne alleskunner. Elektronica, design en uitrusting staan op een hoog niveau. Honda staat bekend op motoren waarop je je snel thuis voelt en de nieuwe NT1100 knoopt helemaal aan bij die traditie. Maar hij doet meer dan dat. Hij biedt naast de hiervoor genoemde kwaliteiten ook een meer dan gezonde portie rijplezier. En dat is uiteindelijk waar het bij motorrijden toch allemaal moet om draaien. Het plezier van die knauw met je rechterpols. Als dat aangevuld wordt met de kwaliteiten die we hiervoor opsomden, kom je tot de vaststelling dat Honda meer gedaan heeft dan een opvolger bouwen voor één van zijn bekende modellen. Ze hebben gewoon een nieuwe topper op de markt gebracht.
Foto’s: Félix Romero, Zep Gor, Ciro Meggiolaro

Technische gegevens 2022 Honda NT1100
MOTOR
Type Vloeistofgekoelde parallel tweecilinder met acht kleppen, 270° krukas en Unicam
Cilinderinhoud 1084
Boring x slag 92 x 81,5 mm
Kleppen/cilinder 4
Compressieverh. 10,1:1
Carburatie elektronische injectie
Koppeling natte multiplaat, DCT als optie
Transmissie 6 versnellingen
Eindoverbrenging ketting
PRESTATIES
Maximaal vermogen 77kW (102 pk) @ 7.500 tpm
Maximaal koppel 104 Nm @ 6.250 tpm
ELEKTRONICA
Motor rijmodi,ABS achter uitschakelbaar, instelbare motorrem
Rijwielgedeelte tractiecontrole, uitschakelbaar
RIJWIELGEDEELTE
Frame semi dubbel wiegframe
Vering voor 43 mm Showa SFF BP upsd vork
Stelmogelijkheden volledig instelbaar
Vering achter Showa Monoshock
Stelmogelijkheden volledig instelbaar
Veerweg v/a 150 mm
Rem voor Dubbele 310mm-schijven met radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen
Rem achter 256mm-schijf met tweezuigerremklauw
Banden v/a 180/70-17, 180/55-18
MATEN & GEWICHTEN
Wielbasis 1.535 mm
Balhoofdhoek 26,5°
Naloop 108 mm
Zithoogte 820 mm
Drooggewicht 238 kg (DCT 248 kg)
Tankinhoud 20,4 liter
PRIJS & INFO
Prijs België Vanaf 13.999€
Prijs Nederland Vanaf 16.399 €
Importeur Honda Benelux