Eerste test 2022 Husqvarna Norden 901: Het Norden kwijt?

Husqvarna wordt door velen nog steeds primair als een off road merk gezien. Maar nu is er de Norden 901, een motor die zich zal moeten meten met de gevestigde waarden in het adventure segment. Zijn ze bij Husky het noorden kwijt of is dit een concurrent voor de gekroonde hoofden en vooral: een voorbode van méér?

De Husqvarna Norden 901 is de eerste tour-gerichte motor in de geschiedenis van het merk.

Twee dagen testen

Na twee dagen intensief testen op San Miguel, het grootste eiland van de Azoren, kunnen we met zekerheid stellen dat dat eerste niet het geval is. Ze weten bij Huskie verdomd goed waar ze met deze Norden naartoe willen. Dit is het eerste tour-gerichte model in de 120-jarige geschiedenis van het merk. Gebruik makend van de KTM 890 Adventure basis, is Husqvarna 2 jaar na het tonen van het prototype al klaar met de Norden 901. De insteek is anders dan bij de KTM. Terwijl de oranje broer (en dan vooral het R-model) een off road is die ook iets kan op de weg, is de Norden 901 een echte reisenduro. Een motor die je toelaat grote afstanden af te leggen en zowel op als naast de weg zijn mannetje kan staan.

Kilometers vreten; één van de favorieten hobby’s van de Norden.

Geen broedermoord

Husqvarna wil de Norden breder positioneren dan de concurrent uit eigen stal. Meer zelfs, ze zien de 890 Adventure niet als een concurrent. Motoren boven de 1000 cc – de Africa Twin op kop – zijn de grootste tegenstrevers. Althans, dat zeggen ze bij Husqvarna. Het anders stellen, zou broedermoord zijn, toch? Het toont wel aan dat ze zich met dit potent 889 cc blok willen meten met grotere jongens. Zou kunnen lukken, want het vermogen is bijna identiek aan dat van de CRF1100L. Anderzijds snoepen ze ook mee van de sterk groeiende markt van de middenklasse adventures. Dat doet de Norden 901 dan weer door zijn wendbaarheid, gebruiksgemak en relatief laag gewicht. Niet zozeer door zijn afmetingen, want de Huskie is vrij ruim bemeten. Met een erg omfortabel zadel ook, dat alleen iets smaller had mogen zijn om vlotter te kunnen recht staan.

Imagogewijs eerder thuis in het ruige noorden dan het zonnige zuiden. In realiteit, kan ie alles aan.

Veelzijdigheid troef

Er wordt wel eens gesproken over vier seizoenen op één dag, wel op de Azoren, krijg je er vier op een uur. Dat zorgt voor een enorme verscheidenheid in de ondergrond. De basis? Een droge weg; die maakt ongeveer 10 procent van je route uit. Daarnaast heb je half natte wegen, natte wegen, natte wegen met mos, natte wegen met modder, natte wegen met bladeren, natte kasseien – bestrooid met alles wat hiervoor genoemd is én een keur aan onverharde ondergrond, nu en dan onderbroken door een riviertje of een beek.

4 seizoenen op één dag. Dat vergt veelzijdigheid.

Wisselende omstandigheden

Dat de Husqvarna Norden onder al deze omstandigheden vertrouwen bleef wekken, is het beste bewijs van zijn veelzijdigheid. Niet één keer hebben we getwijfeld aan de motor of met andere problemen bezig geweest dan wat we onder die wielen geschoven kregen. Dat zegt veel over de Norden. En ja het is dankbaar om hem op een veelzijdige locatie als de Azoren te testen. De rit op de paadjes die de Sete Cidades vulkaan beklimmen, behoort tot het mooiste wat je op een motor kan doen. Donkerbruine aarde onder je wielen, tropisch groen langs de weg, links de Atlantische oceaan en rechts de een azuurblauw kratermeer dat honderden meters lager ligt. Indrukwekkend.

We waren net zo goed onder de indruk van de Azoren als van de Norden.

Geenheidsworst

Minder indrukwekkend, maar toch mooi om vast te stellen, is dat de mannen bij Kiska de Norden 901 niet alleen een eigen design gegeven hebben, maar dat dit ontwerp ook nog past binnen wat we van Husqvarna ondertussen gewend zijn. Dit is nieuw, maar tegelijk ook zeer herkenbaar. Wie naar de Norden kijkt, ziet ook elementen uit de Vitpilen en eenzelfde strak en sober ontwerp dat zelfs terug te vinden is in de enduro’s en mx motoren van het merk. Er valt niet te twisten over geuren en smaken, maar de Norden 901 is een knappe verschijning, met een eigen stijl. Eenheidsworst? Ze hebben er bij Husqvarna nog niet van gehoord.

Minimalistisch maar herkenbaar design.

Chips

Je kunt hem bovendien helemaal naar je hand zetten via verschillende rij-modi. Opletten: het ABS achteraan wordt los van de modi uitgeschakeld, als je’m in bijvoorbeeld Off Road modus uitschakelt, blijft-ie ook uit als je naar de Rain modus gaat. Daar valt iets voor te zeggen.

We vonden het anderzijds nu en dan vervelend dat de uitgeschakelde tractiecontrole terug aan staat telkens je de motor uitschakelt. Niet door de contactsleutel om te draaien dus, maar gewoon met de killswitch. Best lastig als je eens stopt, maar gewoon vervelend als je off road de motor doodremt. Terug starten, is eenvoudig, maar je rijdt de volgende helling dan wel op met tractiecontrole opnieuw aan.

Opvallend is ook dat de Bluetooth connectiviteit een optie is. Door het enorme tekort aan computerchips, werd er bewust voor gekozen om de Bluetooth verbinding optioneel te maken. Niet om moeilijk te doen, gewoon omdat er wereldwijd een groot tekort is aan chips. Behalve bij Lays dan.

Het 889 cc blok kan zich meten met zwaardere concurrenten.

Heerlijk blok

Nu, als het brede zadel en het aanspringen van de tractiecontrole de enige problemen zijn bij de nieuwe Norden, dan zegt dat ook best veel over het niveau waarmee deze reisenduro zijn intrede maakt. De twee hiervoor genoemde bezwaren, zijn trouwens geen breekpunten. Neem het smallere optionele zadel of kies voor de al even optionele Explorer modus – waar je bijvoorbeeld een tractiecontrole op niveau 1 kunt kiezen en toch heel wat wielspin krijgt. Wat rest, is een motor die nagenoeg vrij is van kritiek en een heleboel troeven te bieden heeft.

Het pittige tweecilinderblok is daar één van. Met de diverse standaard rij-modi en de andere die in optie verkrijgbaar zijn, stel je de motor helemaal af op je wensen. Maar welke modus je ook kiest, je hebt altijd een goed reagerend blok dat ook opvallend trillings arm is. Koppel daaraan de fijn werkende quickshifter en je weet dat je met dit blok letterlijk en figuurlijk alle kanten uit kunt. Met wat goede wil hanteer je zelfs een supermotard-stijl op de weg, maar het is wel duidelijk dat de Norden 901 vooral een motor is die -sportief als het kan, gezapig als het moet – graag kilometers afmaalt.

Standaard is de WP ophanging goed ingesteld voor een breed gebruik.

Prijs

De WP-ophanging staat in standaardtrim goed afgesteld voor zo goed als elk gebruik. Het niet instelbare windscherm leek ons voor aanvang van de test vrij laag, maar het bleek wel meer dan afdoende bescherming te bieden en turbulenties weg te werken. Wie het wil, kan nog kiezen voor een optioneel hoger scherm, maar met onze 1m80 hadden we daar zelfs op de snelweg niet eens behoefte aan. Als er dan toch iets uit de accessoire catalogus mag komen, is het een middenbok. Het ware mooi geweest had die er standaard op gezeten.

Stellen dat de Norden 901 voor zijn prijs wel een middenbok mocht hebben, zou echer wat kort door de bocht zijn. De prijs is immers nog niet bekend. Die volgt nog deze maand en ergens in december moet ie bij de dealers staan.

Priceless. Op dit ogenblik althans…

Sterk debuut

De Norden 901 is de de eerste tourmotor in de 120-jarige geschiedenis van Husqvarna. Het merk is er in geslaag om hem anders te postitioneren en anders te laten rijden dan de motor waarop hij gebaseerd is. Dat is een verdienste op zich, maar het wordt helemaal mooi als je ziet welke mate van veelzijdigheid en gebruiksgemak Husqvarna aan zijn Norden meegegeven heeft. Als dit de motor is die het profiel moet bepalen van de toekomstige Husqvarna wegmodellen, dan staat er ons nog veel moois te wachten. Héél benieuwd naar wat dit zal gaan kosten.

Foto’s: Marco Campelli, Sebas Romero

Technische gegevens Husqvarna Norden 901

MOTOR    

Type Vloeistofgekoelde paralleltwin, viertakt, DOHC

Cilinderinhoud 889cc

Boring x slag  90,7 x 68,8 mm

Kleppen/cilinder    4

Compressieverh.     13,5:1

Carburatie     elektronische Keihin injectie

Koppeling natte multiplaat, assist & slip

Transmissie    6 versnellingen

Eindoverbrenging    ketting

PRESTATIES    

Maximaal vermogen   77 kW (104 pk) @ 8.000 tpm

Maximaal koppel     100 Nm @ 6.500 tpm

ELEKTRONICA   

Motor rijmodi, quickshifter,ABS achter uitschakelbaar

Rijwielgedeelte     tractiecontrole, uitschakelbaar

RIJWIELGEDEELTE    

Frame     chroom molybdeen trellis frame

Vering voor    43 mm WP upsd vork

Stelmogelijkheden   volledig instelbaar

Vering achter  WP Apex Monoshock

Stelmogelijkheden   veervoorspanning, uitgaande demping

Veerweg v/a    216/221 mm

Rem voor  Dubbele 320mm-schijven met radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen

Rem achter     260mm-schijf met tweezuigerremklauw

Banden v/a     90/90-21, 150/70 R18

MATEN & GEWICHTEN  

Wielbasis 1.528 mm

Balhoofdhoek   25,8°

Naloop    106 mm

Zithoogte 854/874 mm

Drooggewicht   204 kg

Tankinhoud     19 liter

PRIJS & INFO  

Prijs  14.799 euro

Importeur België: Husqvarna Belux

Importeur NL: Husqvarna Nederland

Internet  www.husqvarna-motorcycles.com/

Motornieuwsbrief

Wil je gratis op de hoogte gehouden worden van alle motornieuws? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis elke week nieuws, tests, de leukste routes en nog veel meer!
Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.
Schrijf je in en ontvang de laatste motorupdates

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.