Eerste test 2022 Triumph Tiger 1200: Troonpretendent

Triumph mikt hoog. Met de nieuwe Tiger 1200 GT en Rally wil het merk uit Hinckley een vooraanstaande rol gaan spelen in de klasse van de zware adventure motoren. Je moet niet eens tussen de lijnen lezen om te weten dat de ambities wel erg hoog liggen.

De Tiger 1200 GT Pro en GT Explorer zijn twee wegmodellen. De Rally Pro en de Rally Explorer zijn de all roads. De basis GT-versie ontbreekt op de foto.

Nu, een beetje ambitie kan nooit kwaad. Of moet je het gewoon lef noemen? Triumph zegt met zoveel woorden dat ze beter willen doen dan de koning van de klasse, de BMW R 1250 GS. Cijfergewijs doen ze dat alvast – alhoewel de vraag hier rijst of méér ook beter is. Hoe dan ook leveren de Tigers 150 pk, een heuse paardenstal om mee op avontuur te trekken. Ten opzichte van het vorig model, daalt het gewicht met 25 kg. Noteer ook dat we het over Tigers hebben. Er zijn immers twee modellen en die zijn onderling goed voor vijf varianten van de Triumph Tiger 1200.

Off Road paradijs bij de Wim Motors Academy in Portugal

Twee modellen, twee testdagen

We trokken twee dagen uit om de fel geanticipeerde Triumph(s) aan de tand te voelen. Op dag één gingen we op en rond het gi-gan-tische domein van de Wim Motors Academy in Portugal off road rijden met de Rally Pro. Genoeg voor dik 100 km onverhard rijplezier. Op dag twee reden we iets minder dan 300 km met de Tiger GT Pro, GT Explorer en Rally Explorer. De Pro versies zijn goed uitgeruste motoren, de Explorers zijn telkens de overtreffende trap. Met o.a. 10 liter meer in de tank, radarsysteem voor dodehoek detectie, verwarmd zadel en een aangepast design. Bekijk de Pro-uitvoeringen als goed uitgeruste adventures, met semi-actieve ophanging, 20 liter tanks, complete elektronica pakketten en een ranker design. Noteer ook dat beide Rally versies een Off Road Pro mapping hebben. Er is ook nog een basis GT, daar is het allemaal wat minder. Ook de prijs, maar het valt te verwachten dat ondanks dat gunstiger prijskaartje, de meeste Triumph klanten een Pro of een Explorer versie zullen kiezen. Dat waren ook de 4 types motoren die in Portugal op ons stonden te wachten. De standaard Tiger GT mocht het welpennest niet eens verlaten.

De GT Explorer met o.a. 30 L tank en de GT Pro (rechts) met 20 liter tank.

Eerst off road

Dag één werd dus een off road ervaring. Bij het testgebied stel je je een domein van honderden hectaren voor, doorspekt met brede wegen en kleine paadjes. Een waaier aan mogelijkheden met alles gaande van brede pistes tot single tracks in je reinste enduro stijl. We hadden het geluk (nu, ja) in de A Groep ingedeeld te worden en dus mochten we met de Tiger Rally 1200 met een groepje ervaren rotten twee vooraf uitgestippelde circuits afleggen van elk meer dan 60 km. We zullen het niet snel vergeten…

Dat de Triumph Tiger 1200 Rally Pro dit allemaal moeiteloos aankon, toont zijn potentieel.

In de juiste richting zetten en gas geven. De Tiger Rally doet de rest.

Cardan

Het zette ook de toon voor de rest van deze dubbele test. De wendbaarheid van de motor behoort tot zijn grote troeven, het gemak waarmee je het potentieel van het blok kunt gebruiken is een tweede groot pluspunt. Gek voor een Tiger, maar dit is een beresterk blok. En toch wordt dat vermogen in gelijk welke mapping vlot afgegeven. Het gas is perfect doseerbaar, er is geen on-off gevoel en je voelt te allen tijde dat je de motor helemaal onder controle hebt.

Dat klinkt makkelijker dan het is, want ondanks een dieet dat 25 kg bespaarde, blijft deze Rally Pro toch 249 rijklare kilo’s op de schaal brengen. De lichtste Tiger 1200, de GT, weegt 240 kg rijklaar. Dat kon nog iets lichter had Triumph niet voor een cardan aandrijving gekozen. Dat deden ze toch, in de eerste plaats voor het onderhoudsvriendelijke karakter en ten tweede omdat de typische cardanreacties zo goed als onbestaande zijn. Stap je geblinddoekt op de motor, dan weet je niet dat het achterwiel door een cardan aangedreven wordt. Doe je dat niet geblinddoekt, dan zie je een stuk beter tijdens het rijden.

Aan de andere kant van de cardan zit een ingenieus afgewerkte swingarm.

Triumph Tiger 1200: Gedeelde genen

De Rally voelt veel lichter aan dan hij is en dat komt door zijn laag zwaartepunt. Dat is dan weer te danken aan dat driecilinderblok. Het deelt zijn genen met de driepitter uit de onvolprezen Speed Triple, maar intern is het blok grondig anders. De elektronica is ook aangepast en met de T-Plane ontstekingsvolgorde voelt de driepitter aan als een kruising tussen een twin en een V4. We reden in de Off-Road Pro mode en dat wil zeggen dat het volle vermogen beschikbaar is, maar het ABS achteraan wordt uitgeschakeld. Vooraan grijpt het later in. Dat laat wat glijden en driften toe en biedt een controle die je onder deze omstandigheden echt nodig hebt. Beide Rally’s hebben deze modus; de GT’s hebben enkel de gewone Off Road setting.

Ander handig dingetje: je kunt met één druk op de knop altijd naar je laatst gekozen mapping terug. Spaart tijd.

Gemakkelijk en logische te bedienen elektronica

280 km door de bergen

De tweede testdag, startten we aan het stuur van de Tiger 1200 Rally Explorer. Met 30 liter tank dus en de dodehoek detectie, maar ook nog steeds met het 21 inch voorwiel. Met het zadel in de hoogste stand zit je dan 895 mm hoog. Wie kleiner is dan 1 m 75 kan dan maar beter kiezen voor de laagste zadelstand, 2 cm minder dus. De Rally Explorer is een mastodont. Maar wel eentje die zich al bij al heel vlot laat rijden op de openbare weg. Laten we het stil houden voor de mannen Triumph, maar er werd bij momenten onfatsoenlijk hard gereden met de Rally Explorer. Harder dan je van een motor met 261 rijklare kilo’s en een 30 liter tank zou verwachten. Ook hier komen die wendbaarheid en het gemak waarmee je het vermogen controleert, weer naar boven.

Maar ook het nut van de GT uitvoeringen. Want hoe goed die Rally ook rijdt op de openbare weg, de GT doet het toch nog een stuk beter. De GT Pro mag je wat ons betreft net zo goed als een sport tourer als een adventure bestempelen. De combinatie van de radiaal gemonteerde monobloc Brembo Stylema remmen, het 18 inch voorwiel en de semi-actieve ophanging zorgt voor een sportief potentieel dat op dit type motor zelden gezien is.

De GT Explorer is ondanks het hogere gewicht, zeer wendbaar.

Sportiviteit en comfort

Nu, als je een blok met 150 pk bouwt, mag je ook wel een rijwielgedeelte uitknobbelen dit potentieel aan kan. Maar toch, dit is verrassend. Omdat je naast je mappings ook nog je ophanging kunt gaan instellen op je rijstijl, ligt het sportieve potentieel hoog. Maar de slinger zwaait net zo goed naar de andere kant door. Als je rustig en comfortabel wilt rijden, gaat dat net zo goed. Je stelt het windscherm moeiteloos met één hand in, kiest de mapping die je het best ligt en voor de rest is het genieten. Eén van de kenmerken van puur genot is trouwens de afwezigheid van vervelende bijzaken. We vonden er nauwelijks op de GT. Met onze lengte zaten we bij de hoogste stand van het windscherm met het hoofd in de turbulentie en dus was de laagste stand beter. Los daarvan: niks dan lof. De zithouding bied een goede balans tussen comfort en sportiviteit, er is goed zicht in de spiegels en alles werkt zoals het hoort.

Het driecilinderblok levert fenomenale prestaties maar is zeer goed controleerbaar.

New kid on the block

Lager gewicht en meer vermogen zijn altijd goed beginpunten geweest om een revolutionair model te maken. Maar dat is altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan. Triumph heeft zijn zwaarste Tiger helemaal opnieuw uitgevonden en gewoon een totaal nieuwe motor gebouwd. De grote verdienste is dat ze er in geslaagd zijn om al die nieuwe ideeën en onderdelen op elkaar af te stemmen én in harmonie te laten werken. Niet één keer, maar zowel op de GT als Rally versie. Met indrukwekkende cijfers op het vlak van vermogen en gewicht daaraan gekoppeld. Dat de adventure klasse er een challenger, een waanzinnig goede motor én een belangrijke speler bij heeft, staat buiten kijf.

Technische gegevens Triumph Tiger 1200 GT (Rally) (Explorer)

MOTOR    

Type vloeistofgekoelde drie-in-lijn, DOHC

Cilinderinhoud 1.160cc

Boring x slag  90 x 60,7 mm

Kleppen/cilinder    4 

Carburatie elektronische injectie

Koppeling natte multiplaat, slipperkoppeling

Transmissie    zesbak

Eindoverbrenging    cardan

PRESTATIES    

Maximaal vermogen   110,4 kW (150 pk) @ 9.000 tpm

Maximaal koppel     130 Nm @ 7.000 tpm

ELEKTRONICA   

Motor rijmodi, power modi, quickshifter, engine brake control,

Rijwielgedeelte     bochten-ABS, tractiecontrole,

RIJWIELGEDEELTE    

Frame     stalen buizen frame met alu subframe

Vering voor    49mm UPSD Showa semi actief

Instelmogelijkheden volledig elektronisch instelbaar   

Vering achter  monoshock semi actief

Stelmogelijkheden   volledig elektronisch instelbaar

Veerweg v/a    200 mm (220 Rally)

Rem voor  Radiaal gemonteerde 320mm dubbele remschijf met Brembo Stylema monobloc vierzuigerklauwen

Rem achter     282mm enkele remschijf met Brembo monozuigerklauw

Banden v/a     120/70 R19, 150/70 R18 (90/90-21, 150/70-18 Rally)

MATEN & GEWICHTEN  

Wielbasis 1.560 mm

Balhoofdhoek 24,1° (23,7 Rally)   

Naloop         120 mm (112 Rally)

Zithoogte 850-870 mm (875-895 Rally)

Rijklaar gewicht 240 kg (245 Pro, 255 Explorer, 249 Rally Pro, 261 Rally Explorer) 

Tankinhoud     20 liter  (30 liter op beide Explorer versies)

PRIJS & INFO  

België        € 18.400 € 20.900 (GT Pro)€ 22.400 (GT Explorer)€ 21.900 (Rally Pro) € 23.500 (Rally Explorer)

Nederland     € 20.700 € 23.600 (GT Pro) € 25.500 (GT Explorer) € 24.850 (Rally Pro) 28.600 (Rally Explorer)

Importeur Triumph Benelux

Internet          www.triumphmotorcycles.be

Motornieuwsbrief

Wil je gratis op de hoogte gehouden worden van alle motornieuws? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis elke week nieuws, tests, de leukste routes en nog veel meer!
Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.
Schrijf je in en ontvang de laatste motorupdates

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.