Onze vrouw in het BK: wedstrijdverslag 2h Endurance op Zolder!

Samen met Jef Van Calster de 2h Endurance van Circuit Zolder meerijden, ik had er immens veel zin in! Jef behaalde respectievelijk een 2e en 1e plaats in het BK SSP Croix enkele weken geleden, dus we streefden samen naar een mooie (podium)plaats…

Foto: WEP Photography

We zouden de eerste sessie om 9u20 splitten en nadien om en om de sessies rijden. Ik reed uit, voor mijn eerste meters op Zolder sedert september vorig jaar. Terug wat zoeken en aanpassen aan de snellere bochten na de ‘Mickey Mouse’-battle op Circuit Croix-en-Ternois. De eerste sessie is nooit mijn favoriete. En dat is licht uitgedrukt. Na 10 minuten kwam ik binnen, Jef loste me af. Twee ronden, rode vlag. De warm-up zat erop.

Elkaar waard

De volgende drie sessies waren kwalificaties. 10u20, Jef vertrok. Opnieuw rode vlag na enkele rondes. Jef moest daarnaast nog wat in ritme komen, hij had weinig tot geen ervaring met de 600cc in Zolder. Maar dat zou goed komen, daar had ik alle vertrouwen in! 11u20, Jill aan de beurt. Ik wist een tijd te zetten van 1.41.9, nog een halve seconde van mijn PR, maar ik had ons daarmee wel gekwalificeerd als 1e in onze klasse! Dat zat goed! Aangezien Jef nog wat meters wou maken en ik zou starten, besloten we dat Jef de laatste twee sessies op zich zou nemen. Ook hij perste er een 1.41.6 uit, waardoor we wisten dat we elkaar waard waren. Super, off we go!

Foto: Ivan Tarantsov

Lege pitbox

Na de kwalificaties verschenen we uiteindelijk als 4e SSP en 19e algemeen (van de meer dan 40 teams) op de startgrid. Ik mocht starten, dikke pret! Focus! Bam! Ik kon een 1.41.3 klokken (waarmee ik mijn PR toch met 0.1 klopte) en wist na enkele rondes al P3 te bekleden. Gas Jill, blijven gaan, in The Zone komen. Afspraak was elke 30 minuten wissel, dus stak ik mijn been uit en reed ik binnen zoals verwacht. Box 21! Daar zag ik moeder zwaaien met haar groen-roze laarsjes, maar Jef stond niet klaar! Stop aan de gasten en een lege pitbox! What the fuck? Bleek ik mijn transponder een kwartier na start te zijn verloren! Gelukkig had de crew zo snel als mogelijk een andere gescoord en Jef laten vertrekken. Met dank aan Motorsportschool Zolder, zo konden wij alsnog mijn geklokte rondes erbij krijgen. De tijd ertussen waren we natuurlijk kwijt. Stonden we inmiddels P6 (we kwamen van P10 ofzo in onze klasse).

Foto: WEP Photography

Alles of niets

OK, even tijd nemen om de emoties te laten bedaren en tot de conclusie te komen dat Jef waarschijnlijk binnen de 10 minuten terug binnenkomt. De remblokken moesten in tussentijd nog vervangen worden. Stress! All hands on deck! De pompende achterband zou wel nog lukken voor de laatste stint… Jef reed 1.42’ers, het zat goed. De crew vertelde me dat podium er nog inzat, maar eerlijk, ik wist het zo niet. Jef kwam binnen, maar we waren nog aan de remmen aan het sleutelen, dus reed Jef opnieuw uit. Een klein beetje adrenaline was een understatement. Ik zette m’n helm op, ging terug in volle focus en zou all the way gaan. Alles of niets. Ik reed uit en zag in ronde twee iemand highsiden over z’n eigen koelvloeistof. Enkele rondes later lag het vol zand in Jacky Ickx. Rode vlag. Binnen. Intussen stonden we P5, en was er nog een klein uur te gaan. Er was nog hoop!

Podium? Podium!!!

Herstart, twee warm-up laps en gas! Opnieuw reed ik 41’ers en kwam ik net iets later dan afgesproken binnen. Goede wissel, Jef rijdt uit voor de laatste 25 minuten! P5…. P4…. 41’ers met nog 3 seconden achterstand. P3!!! Wow! Echt? Nu volhouden. Duimen. Afwachten! 16u55! Finishvlag! P3! We did it! Mijn eerste podium ooit, zo blij! Om 18u was het tijd voor het podium. Omroep: “En op plaats 3: Derous-Dewever! Heh? En wij? Hoe? En dan op plaats 2: CHICK & CHIPS! Dat zijn wij! PODIUUUUUMMMMM!!! P2 verdikke! Loi-Briers hadden een wissel te weinig, waardoor zij met straftijd P4 eindigden… Een dag vol turbulentie, maar wat een resultaat!

Foto: WEP Photography


Dit smaakt absoluut naar meer! Volgende wedstrijddag is donderdag 19/5 voor de Van Zon Sprint Series @circuit Zolder. Ook daar participeer ik bij Supercup, het hoogste wedstrijdniveau op Vlaamse bodem. Opnieuw iedereen welkom voor koffie en gebak!

Vele groetjes en bedankt!

Jill #5

Motornieuwsbrief

Wil je gratis op de hoogte gehouden worden van alle motornieuws? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis elke week nieuws, tests, de leukste routes en nog veel meer!
Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.
Schrijf je in en ontvang de laatste motorupdates

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.