Oostenrijkse regering plant inbeslagname en doorverkoop voertuig bij (extreem) hardrijden
De Oostenrijkse regering, die beslist niet zacht omspringt met hardrijders en verkeersveiligheid binnen de landsgrenzen, overweegt een aanscherping van de regels. Die zouden in extreme gevallen tot een definitieve inbeslagname en doorverkoop van het voertuig op een veiling moeten leiden.
Oostenrijk is al jaren extreem streng op vlak van snelheidsbeperkingen en zet ook in 2023 vol in op verkeersveiligheid. Maar alles kan beter, volgens huidig minister van Verkeer, Leonore Gewessler (Die Grünen, groene partij). Zij overweegt immers een verdere aanscherping van de sancties, tot en met de inbeslagname en de verkoop van het voertuig. “Een harde maar noodzakelijke maatregel”, verklaart de minister daarover.
Vanaf 60 km/u te snel
Concreet wordt het voertuig in beslag genomen van wie in de stad 60 km/u boven de toegestane limiet rijdt (doorgaans 50 km/u), of de snelweglimiet (130 km/u) met meer dan 70 km/u overschrijdt. Ook het rijbewijs wordt dan tijdelijk ingetrokken. Bij recidivisten, én zij die eenmalig de limiet binnen de bebouwde kom met 80 km/u of de snelwegslimiet met 90 km/u overschrijden, zou het voertuig niet enkel in beslag genomen worden, maar ook door middel van opbod verkocht kunnen worden. Als de motor van een snelheidsduivel wordt geveild, moet 70 procent van de opbrengst naar een verkeersveiligheidsfonds gaan, de rest naar de betreffende gemeente.
“Enkelingen op onze straten willen gewoon niet luisteren. Bij hen werken straffen zoals een verplichte verkeerscursus niet”, verklaart Gewessler. “Je moet het moordwapen uit de handen van die mensen nemen.” Over het wetsvoorstel wordt momenteel grondig vergaderd, maar de Oostenrijkse regering zou zo snel mogelijk willen overgaan tot implementatie. Een gewaarschuwd motorrijder…