Producttest: Shoei NXR2
De kans is nogal reëel dat u op deze fijne webstek vaker onze Shoei NXR2 te zien kreeg, dan de grijns die schuilging achter het donkere vizier. En dat heeft zo z’n redenen. Enerzijds omdat de foto er beslist niet mooier op wordt als ik m’n helm afneem, anderzijds omdat de NXR2 zo verdomde lekker om m’n harses gesnoerd zit. En dat is slechts een van z’n troeven…
Geen spatje verval
Ik heb ’t even moeten nakijken: in november 2022 lag m’n nieuwe Shoei NXR2 in z’n doos op de tafel te blinken. Met andere woorden: hij heeft er op enkele maanden na twee trouwe dienstjaren opzitten. Dat vermeld ik graag even omdat hij eigenlijk nog steeds voor nieuw zou kunnen doorgaan. Van de voering, over het donkere vizier waarmee hij geleverd werd, tot elke sluiting, drukknop en de afwerkingslaag: ondanks de duizenden kilometers om m’n kruin en tienduizenden kilometers in m’n reistas richting persintroducties is er nog geen greintje verval te bespeuren. Krasvast, slijtvast en nog steeds perfect om m’n hoofd geklemd zoals hij uit de verpakking kwam. Geweldig.
Licht en stil
De NXR2 is de eerste Shoei-integraalhelm – eerste Shoei tout court – die de ECE 22.06-helmstandaard wist te halen. Dat terwijl het gewicht (1.390 gram) nog lager ligt dan dat van z’n voorganger, en er op vlak van geluidsdemping weinig te wensen overblijft. Vanaf je het vizier dicht klikt, zakt ook het volume van de buitenwereld met een opmerkelijk aantal decibels. Ik weet dat ’t niet hoort, maar in de NXR2 draag ik niet altijd gehoorbescherming – bij korte, relaxte ritjes dempt de Shoei ruim voldoende om de oordopjes voor één keer in m’n borstzak te laten.
Nadeel?
De NXR2 voelt niet enkel compact als je ‘m in de hand hebt, ook op je hoofd lijkt het amper een ‘laagje om je bol’, wat zowel z’n sportieve look als z’n draagcomfort kracht bijzet. Oordeel zelf op basis van de beelden. Zelf draag ik een maatje S, maar dankzij de vier (XXS-S, M, L, XL-XXL) verschillende glasvezel schaalmaten vind jij geheid ook je perfect passende exemplaar. Z’n compacte vorm heeft één ‘nadeel’: een zonnevizier ontbreekt op de NXR2 – wie niet zonder zo’n ingebouwde zonnebril kan, klikt beter door naar de GT-Air (3 is de nieuwste versie). Maar die afwezigheid is bewust gekozen: de voornaamste insteek is immers sportief gebruik (en eventueel racegebruik). Enkel zonder zo’n ingebouwd vizier kan je ‘m ook op circuit gebruiken. Ook de sluiting via dubbel-D zet die insteek kracht bij.
Gebruiksgemak
Ook naar gebruik hebben we eigenlijk enkel lof over voor Shoeis strakste integraalhelm: een vizier wisselen (13 versies beschikbaar!) is middels de schuif-en-klik-elementen op de flanken in enkele seconden gepiept, openen lukt middels een drukknop centraal onder het vizier (handig met beide handen), de ventilatieopeningen op kin en voorhoofd laten zich heel makkelijk bedienen met handschoenen aan – je voelt de wind echt over je kruin trekken tot de ‘afvoer’ in de achterspoiler, en in de winter kwijt de meegeleverde winddeflector zich perfect van z’n taak. Op warmere dagen (vooral in combinatie met regen) laat je dit kleinood beter achterwege – dan durft het vizier (in de zone rond de meegeleverde Pinlock) immers te beslaan. Moet de voering eruit om te wassen (of om een audiosetje te monteren), dan lukt dat bliksemsnel middels de stevige drukknoppen.
Conclusie
Een van de ‘perks’ van het werk als motorjournalist is dat je vaak keuze te over hebt op vlak van motoroutfits, en door diverse merken helmen ter beschikking gesteld krijgt. Waardoor ook de onderlinge verschillen snel komen bovendrijven, en je al snel je ‘favorietjes’ hebt. Welaan: op vlak van integraalhelmen in mijn motorgarderobe is de Shoei NXR2 met voorsprong de primus inter pares. Van z’n nagenoeg perfecte pasvorm en draagcomfort, over de slijtvastheid en geluidsdemping tot z’n gebruiksgemak. En hij oogt ook nog eens geweldig strak. Ik kan ‘m na twee jaar amper op een foutje betrappen. Kwaliteit die wat mag kosten – en dat ook enigszins doet.
Prijs: 499,95 euro
Maten: XXS-XXL
Kleuren: 24 versies
Score: 4,5/5