Rijden we binnenkort maximaal 100 km/u op onze snelwegen?
Als het van Vlaams minister van Klimaat Melissa Depraetere (Vooruit) afhangt, wel. Tegen deze zomer wil de Vlaamse regering uitpakken met een forse maatregelen om de C02-uitstoot terug te schroeven. Een beperking van de maximale snelheid op snelwegen – zoals bij onze noorderburen, is wat de minister betreft een oplossing. Maar ze kreeg vanochtend al meteen de wind van voren van minister van Mobiliteit De Ridder (N-VA).
40 procent minder
Het voorstel van minister Depraetere kwam gisteren aan bod tijdens een podcast van de collega’s bij HLN, ‘Het Rapport Van De Wetstraat’. De verlaging van de maximaal toegelaten snelheid van 120 naar 100 km/u zou voor een lagere uitstoot van broeikasgassen moeten zorgen, waardoor die met 40 procent zou dalen tegen 2030 (met 2005 als startpunt). Maar ook de veiligheid op de wegen zou erop vooruit gaan. De minister van Klimaat staat overigens niet alleen in die visie: eerder opperden VIAS (2019) en Groen (2022) al eenzelfde voorstel.
Forse Tegenwind
Maar het voorstel lijkt al stilgeboren voor het goed en wel is uitgesproken. Coalitiepartners CD&V en NV-A hebben hun ongenoegen over de eenzijdige communicatie al geuit. Van de noemer ‘pestmaatregel’ (CD&V) tot ‘zal er absoluut niet komen’ (NV-A). Vooral die laatste bemerking lijkt van tel, aangezien die werd geponeerd door minister van Mobiliteit Annick De Ridder. Zij verklaart op X – het voormalige Twitter – het volgende: “De Vlaamse Regering is volop bezig met de opmaak van het nieuwe Vlaamse Klimaat- en Energieplan. Daarin moeten we op vraag van Europa maatregelen nemen om tot een 40 % CO²-reductie te komen. Welke concrete maatregelen ik binnen mijn bevoegdheden zal voorstellen, zal ik in de schoot van de regering bespreken, niet in de media. Maar laat me duidelijk zijn: een verlaging van de maximum snelheid op snelwegen zal ik NIET op tafel leggen. Deze maatregel gaat er dus absoluut niet komen.”
Verre van op schema
Uit onderzoek van enkele maanden geleden bleek dat Vlaanderen verre van op schema zit om de benodigde klimaatdoelstellingen te halen. Voor Europa moest de CO2-uitstoot in Vlaanderen met 40 procent omlaag tegenover 2005, waarbij we volgens de laatste prognoses stranden op een verlaging van 33,2 procent. Welke maatregelen dan wel op tafel komen, is nog onduidelijk. Al kijkt minister Depraetere wel onomwonden richting de landbouw en viel ook de term ‘rekeningrijden’ opnieuw. We zullen het, vermoedelijk heel binnenkort, wel gaan horen.