Rough Crafts YenereZ 700 FT: knappe kruising tussen Yamaha's Ténéré 700 en YZ450F
Wat als… je een Yamaha’s onmetelijk populaire Ténéré 700 zou kruisen met de YZ450F-crosser? Je zou er heel lang over kunnen nadenken. Of het gewoon doen: Rough Crafts combineerde de beide machines tot de indrukwekkende YenereZ 700 FT – een visueel pareltje met heel wat in z’n mars.
Het zal je vermoedelijk niet verwonderen, maar Winston Yeh – de eigenaar van Rough Crafts – is met deze build allerminst aan z’n proefstuk toe. Tot op heden heeft de motorkunstenaar maar liefst 80 custommotoren op z’n naam staan. Al zou deze toepasselijk genaamde ‘YenereZ 700 FT’ weleens de kroon kunnen spannen… Het idee ontstond toen Yeh via sociale media op de Estenson Racing YZ450F flat tracker botste, en begon te dromen van een minstens even coole build.
Hart van de Ténéré
Om deze flattracker over het stof te katapulteren, koos Rough Crafts voor Yamaha’s gelauwerde CP2 uit de Ténéré-donormotor (2021). Een 689cc paralleltwin dus, die standaard dik 72 pk en 68 Nm voorhanden heeft. Details qua prestaties hebben we niet, maar RC heeft wel DNA-luchtfilters en een gloednieuwe Rough Crafts x JZO Crafts 2-in-2 uitlaatlijn toegevoegd, inclusief hoge demper aan de rechterkant.
Motor van Frankenstein
Het stalen subframe van de Tenere viel ten prooi aan de slijpschijf, en werd het vervangen door het aluminium exemplaar YZ450F. De kabelboom onderging de nodige snoeiwerken en alle overtollige kuipwerk ging op de schop. Vervolgens ontwierp JZO Crafts een volledig custom aluminium brandstoftank (6,8 liter) voor deze motor van Frankenstein. Daarenboven werden de originele ophangpunten van de Tenere en YZ gebruikt om het nieuwe kuipwerk te bevestigen. Onder de neus steekt een Öhlins RXF 48 S-voorvork met racewaardige flattrack-kalibratie (en afgestemd op het gewicht van de Ténéré 700). Achteraan steekt een Öhlins YA818-monoshock met een volledig door Rough Crafts op maat gemaakte link.
Flattrack-kuur
Als kersen op de taart passeerden de wielen nog even langs Roland Sands voor een speciale flattrack-kuur, waarna Dunlop K180-rubber mocht leveren. Topmerk Beringer stond in voor de remmerij, en Koso zorgde voor een minimalistische, retestrakke tellerpartij.