Witte waterstof: de duurzame oplossing?
Witte waterstof komt immers gewoon uit de bodem zoals aardgas, maar volgens huidige berichtgeving mogelijk in veel grotere hoeveelheden dan aardgas. Volgens sommige bronnen zou deze waterstof tot voorbij 2100 de helft van alle benodigde waterstof op de planeet leveren.
Welles – Nietes
Waterstof is al lang de ‘welles – nietes’ zoektiocht als het op duurzame energie aankomt. Het voordeel van waterstof is dat bij verbranding met zuurstof enkel water vrijkomt. Maar grijze waterstof wordt gemaakt van aardas of kolen, blauwe door eerst CO2 op te vangen, en groene door elektrolyse van water met wind- of zonnestroom.
Projecten
Waterstof wordt nu vooral gebruikt in de chemische industrie, eventueel als opslagbuffer voor stroom en uiteraard ook bij emissieloze voertuigen, al dan niet in een zogeheten brandstofcel. Onlangs toonde Kawasaki nog een motor die op waterstof rijdt, terwijl bijvoorbeeld BMW al lang werkt aan waterstof aangedreven verbrandingsmotoren. Ook Yamaha werkt, in samenwerking met Kawasaki, aan waterstofmotoren en ook Suzuki heeft zo’n project lopen.
Makkelijke exploitatie
Waterstof komt van nature voor op aarde, maar werd nog nooit in grote hoeveelheden gevonden. De vooruitzichten zijn dat er honderden megatonnen witte waterstof per jaar gewonnen kan worden, wat maakt dat witte waterstof een duurzame opvolger van olie en aardgas kan worden en maakt misschien de productie van groene waterstof met fossiele of hernieuwbare energie overbodig. Die zouden duurzaam en relatief gemakkelijk geëxploiteerd kunnen worden.
Onuitputtelijk
Die winning zou ook een stuk goedkoper zijn dan de productie van waterstof in een fabriek, of het nu met fossiele brandstoffen of groene stroom gebeurt. Omdat witte waterstof ontstaat uit een reactie tussen ijzer en en water, gaan er stemmen op dat witte waterstof een zo goed als onuitputtelijke bron is. Hopelijk goed nieuws dus vanaf het duurzame energiefront…