avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    03 mei 2023, 16:32    0   

Als je even nadenkt over de onderdelen van je motor die bij een valpartij het vaakst beschadigd raken, dan kom je al snel uit bij: stuur, kuipwerk, (eventuele) valbeugels en – haast onvermijdelijk – richtingaanwijzers. Dat laatste zou, als het aan BMW Motorrad ligt, binnenkort verleden tijd moeten zijn. De Duitsers zouden volgens verschillende motormedia immers twee patentaanvragen ingediend hebben voor systemen die richtingaanwijzers kunnen intrekken tijdens offroadritjes of tijdens een sessie op circuit.

Eerste versie: inklappend

Een eerste patentaanvraag laat een systeem zien waarbij de richtingaanwijzers manueel kunnen uitgeklapt en vastgezet worden naast de nummerplaat. Om misbruik te voorkomen heeft BMW interne verlengstukken bedacht op de draaibare richtingaanwijzers die naar achteren uitsteken wanneer ze in de offroadpositie worden gedraaid, zodat ze alleen verborgen kunnen worden als er geen nummerplaat is gemonteerd.

Tweede versie: inschuivend

Een tweede variant toont een soort railsysteem dat de richtingaanwijzers naar binnen laat schuiven, zonder ze volledig te laten verdwijnen. Zo blijven ze functioneel, al voldoen ze niet meer aan de wetgeving rond hun positie. Maar hoe minder ver ze uitsteken, hoe kleiner de kans op afbreken bij valpartijen en/of blijven haken.

Een nieuw feature op de komende (?) BMW R 1300 GS? Dat weten we binnenkort, vermoedelijk.