avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    04 jan 2022, 10:44    0   

Het gedonder en gestuif in het Saoedische zand verraadt sinds enkele dagen dat de Dakar Rally opnieuw op volle toeren draait. Die heroïsche duinenrace inspireert niet enkel motormerken, maar ook custombouwers. Zo zette het Zwitserse VTR Customs z’n tanden in een BMW R nineT Urban G/S die nogal wat genen lijkt te delen met het Lac Rose-concept dat BMW zelf al tevoorschijn toverde. De knutselaars van VTR deden er evenwel nog een flinke schep bovenop.

De versie van VTR Customs is een ondubbelzinnig eerbetoon aan de motoren die in de jaren 80 deelnamen aan de befaamde en beruchte rally. Een bestaande Urban G/S kreeg een bestaande Dakar-kit aangemeten van het Italiaanse bedrijf Unit Garage. Die bestaat uit een brandstoftank van 22,5 liter, een tweedelig zadel en hertekende zijpanelen. VTR voegde er zelf een set Rizoma-achteruitkijkspiegels en een nummerplaathouder aan toe. Maar daarmee was het niet klaar. Minimale ledknipperlichten van Kellerman, goudkleurige spaakwielen en, zoals je kunt zien op de foto, een zeer knappe livrei geïnspireerd op die van de R 80G/S maakten het plaatje af. 

Al moet gezegd: gelet op het al rijke uitgangspunt dat de GS-versie en het Unit Garage-pakket boden, zijn de wijzigingen die de Zwitserse customontwerpers hebben aangebracht vrij beperkt. Integendeel zelfs. Maar de stijl en aantrekkingskracht zijn onbetwistbaar, toch?