avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    14 jul 2022, 15:52    0   

Goed nieuws voor wie vreest dat hij/zij binnen afzienbare tijd niet meer met z’n oldtimer zal kunnen rondbollen. Het Nederlandse bedrijf LM Creations heeft namelijk een ombouwkit gelanceerd waarmee een bestaande BMW R45, R60, R75, R80, R90 of R100 (1969-1995) kan worden omgebouwd tot een elektrische motorfiets, zonder aan het kenmerkende uiterlijk van de boxertwin te raken. En: er staan nog een pak andere klassiekers van andere merken op de planning.

Knipoog

Bij auto’s is zo’n conversie – waarbij de verbrandingsmotor wordt geruild voor een elektromotor, maar de looks worden behouden – al een pak beter ingeburgerd. Maar de kit van LM Creations is wel op dezelfde leest geschoeid.

Al kan je onder de carrosserie van een wagen uiteraard meer verbergen, én is het blok bij veel motoren een belangrijk onderdeel van de styling. Maar daar heeft LM Creations een mouw aan gepast: de elektromotor steekt immers in een speciaal gegoten alu behuizing, die de carters van het originele blok nabootst én waarbij de kleppendeksels (zonder cilinders) behouden blijven. Zij het niet functioneel, maar puur optisch een knipoog blijft naar de boxer van weleer. De overbrenging verloopt vervolgens via de originele transmissie – compleet met koppeling en een versnellingsbak met meerdere versnellingen – richting achterwiel.

Niet topzwaar

De elektromotor produceert een al bij al bescheiden 20 kW (27 pk) en een koppel van 53 Nm bij 7.500 tpm. Dat moet in combinatie met originele BMW-gearing voldoende zijn voor een pittige acceleratie. De 4,3 kWh-accu zit onder de glasvezel tankcover verborgen, die op het originele BMW-frame zit gebout. Ook de remmen en de ophanging blijven origineel.

Of de motor dan niet topzwaar wordt, met die accu onder de tankdop? Aangezien het gewicht beperkt blijft tot 24 kg – ruwweg een volle tank – valt het al bij al mee. Al heeft die summiere omvang wel het gevolg dat de actieradius niet fameus is: bij stadsgebruik bedraagt die amper 80 kilometer. Het hoeft weinig betoog dat die radius verder slinkt op secundaire wegen en bij tussenspurtjes…

Prijskaart(je)

Inclusief btw kost de elektromotor 3.950 euro, het accupakket 4.550 euro, de lader 959 -1.450 euro en de replica tankcover 550 euro. Bestel je al die onderdelen samen als ombouwkit, dan krijg je 950 euro korting, waardoor de complete kit ofwel 8.950 euro (1,8 kWh-lader) ofwel 9.450 euro (3,3 kWh-lader) kost.

Als je meer wilt weten of de toekomstige kits wil zien, klik dan zeker even door naar LM Creations.