avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    18 jan 2022, 16:19    0   

Hoewel elektrische motoren in de motorwereld stilaan ingeburgerd geraken, blijven knappe koppen op zoek naar manieren om ook verbrandingsmotoren aan de rol te houden. Denk bijvoorbeeld aan de waterstofmotoren waar Kawasaki en Yamaha aan werken. Maar ook het Amerikaanse Astron Aerospace onderzoekt een piste, met z’n potentieel revolutionaire Omega 1. Dat is een erg compacte verbrandingsmotor die naar verluidt slechts 15,9 kg weegt. Maar wel eentje die dik 160 pk en 230 Nm levert. Bam!

Verbrandingsmotor van de toekomst?

In de hieronder ingevoegde video presenteert Astron Aerospace de Omega 1 in detail. Zij hebben de vier fasen van een viertaktmotor over twee afzonderlijke verbrandingskamers verdeeld. Twee primaire assen zijn verticaal gemonteerd en worden via een synchronisatietandwiel aan elkaar gekoppeld, zodat zij met dezelfde snelheid, maar in tegengestelde richting draaien.

Vier rotors zijn op de twee assen gemonteerd en lopen in twee paren. Eén keer bij de inlaat en de compressieslag en één keer bij de verbranding en de uitlaatslag. Daartussen bevindt zich een roterende klep en een voorkamer. In principe lijkt de motor enigszins op de Wankelmotor, zij het (naar verluidt) zonder de bijbehorende lekkages. Check de video zeker even om ‘m helemaal te vatten.

25.000 tpm

Tot dusver lijkt Astron Aerospace z’n motoren vooral ontwikkeld te hebben voor (koppel)gebruik in de luchtvaart, al valt het gebruik op motorfietsen niet uit te sluiten. Alleen al vanwege het lichte en compacte ontwerp, het vermogen, de zeer lage emissies, het extreem lage verbruik en een maximumtoerental van 25.000 tpm. Voor de goede orde: alle hier genoemde gegevens zijn afkomstig van Astron Aerospace en die moeten zich in de praktijk nog bewijzen.