avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    05 dec 2021, 15:18    0   

Niets minder dan een verbazingwekkende historische vondst is het, het prototype dat ontdekt en gerestaureerd werd door de vooraanstaande vintage Triumph-verzamelaar Dick Shepherd. Het 1901-prototype herschrijft de geschiedenisboeken en voegt eigenlijk ook een heel nieuw hoofdstuk toe aan de periode voorafgaand aan Triumphs officiële verkoop, vanaf 1902.

Motor uit België

De geruchten over het bestaan van dit allereerste Triumph-prototype waren hardnekkig, want er werd naar verwezen in advertenties en recensies die in 1901 verschenen. Het prototype was ontwikkeld op basis van een standaard Triumph-fiets, met een motor die werd aangeleverd door de Belgische fabrikant Minerva. Dat deed het merk om interesse te wekken en tegelijk te peilen bij het publiek of er daadwerkelijk vraag naar een Triumph-motorfiets zou zijn.

Het Minerva blok kwam uit België

Brief uit 1937

Dick Shepherd vertelt daarover: “Toen ik werd benaderd door een vriend van een verzamelaar, die helaas onlangs was overleden, om een oude Triumph te taxeren, was ik ongelooflijk enthousiast. Zeker toen ik ontdekte dat de motorfiets die zij hadden unieke details had die ik nooit op de eerste productie-Triumphs had gezien. Samen met de motor had de verzamelaar ook een brief van Triumph ontvangen, gedateerd in 1937, waarin de unieke herkomst van de motorfiets werd omschreven en belangrijke details werden verstrekt.”

Jawel, het prototype had pedalen. Moeilijk voor te stellen als je nu met een Speed Triple RS rijdt…

Overeenkomst met Minerva

“Met een motornummer dat strookte met verwijzingen in Minerva’s motorgegevens van een eerste overeenkomst met Triumph uit 1901, werd het historische belang van deze motorfiets meteen duidelijk.”

“Als levenslange fan van de geschiedenis en de successen van dit ongelooflijke Britse merk, geeft het mij enorm veel voldoening om deze geweldige overlever te hebben ontdekt. En uiteraard ook om hem te hebben gerestaureerd in de glorieuze staat waarin hij zou hebben verkeerd, toen hij in 1901 voor het eerst werd tentoongesteld.”

Onthulling op 14 december

Het prototype uit 1901, dat voor het eerst werd onthuld tijdens de Motorcycle Live show in het Verenigd Koninkrijk, zal op 14 december te zien zijn tijdens een speciaal evenement in Triumphs Factory Visitor Experience. Daar zal de machine voor het eerst in meer dan 100 jaar in het openbaar bereden worden. Deze ongelofelijke, historische motor zal vervolgens samen met de miljoenste Hinckley Triumph te zien zijn in een nieuwe, speciaal voor het 120-jarig jubileum gemaakte vitrine, die in Triumphs bezoekerscentrum te bezichtigen is.

Het Triumph Factory Visitor Experience is gratis te bezoeken en bevindt zich in Triumphs hoofdkantoor in Hinckley, Engeland. Het is dagelijks geopend van woensdag tot en met zondag, van 10.00 tot 16.30 uur.