avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    20 dec 2021, 15:27    0   

Een behoorlijke spaarsok onder uw matras verstopt? Zin om lekker decadent door de modder te ploeteren? Dan heeft Brough Superior misschien wel waar u al uw hele leven naar verlangt: een Brough Superior Lawrence Nefud. Voor amper 65.000 euro. Eh, wordt er nog gescrambled, of wat?

De levens van Thomas Edward Lawrence en George Brough – de de legendarische oprichter van Brough Superior – waren nauw met elkaar verbonden: de Britse archeoloog en officier die beroemd werd als Lawrence of Arabia was een fervent fan van het merk en liet acht motorfietsen ontwerpen door George Brough. De nieuwe line-up van de fabrikant besloot in maart dit jaar al om een passende hulde te brengen aan de passie van zo’n personage met de Brough Superior Lawrence. Maar waar hebben we die Nefud-versie aan te danken?

Nefud?

Wel, dat zit zo. 105 jaar geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, trok de Arabische opstand door de Nefud-woestijn om de stad Aqaba te veroveren, die toen in handen was van het Ottomaanse Rijk. De rol van Lawrence daarin was zo significant dat in 1962 de kaskraker ‘Lawrence of Arabia’ in de bioscoop verscheen. Naar aanleiding daarvan kondigde Brough Superior de Lawrence Nefud aan, een scramblerversie op basis van die eerder gepresenteerde Lawrence.

Offroad

De letters op de tank staan steevast garant voor een uitgesproken stijl, maar er is meer. Zo werd de ergonomie aangepast ten opzichte van de SS100, met een hoger stuur en verlaagde voetsteunen – kwestie van ook naast de platge(t)reden paden uit de voeten te kunnen. De wielen blijven evenwel gegoten exemplaren, maar krijgen wel Michelin Anakee Wilds omgegord. De voorvork blijft verrassend genoeg een girder-vork, maar het blok krijgt wel een beschermplaat onderaan. Geen overbodige luxe, aangezien de machine in de basis gewoon de roadster van weleer blijft… Onder die motorprotector steekt de gekende V-twin van 997 cc, die 102 pk presteert. En zoals ’t een Brough betaamt, zijn de meeste onderdelen uit alu (billet) gefreesd, waardoor het gewicht onder de 190 kg blijft.

Wakosta?

Er is één element waarbij je meteen merkt dat ook deze Lawrence Nefud uit de Franse fabriek van Brough Superior komt gerold, en dat hangt ‘m om het oor: het prijskaartje. Hadden we al verteld dat deze telg 65.000 euro moet kosten? Het is moeilijk voor te stellen dat iemand zo’n fortuin over rotsen en door de modder gaat jagen, maar zeg nooit nooit. Vooral niet als het om de motorfietsen van George Brough gaat.