avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    14 nov 2022, 11:42    0   

Watertanden was het, op de EICMA-stand van de Franse luxefabrikant Brough Superior. Dat hoeft geen verrassing te heten, aangezien het merk van Thierry Henriette zijn gamma zeer exclusieve motoren blijft diversifiëren met nieuwe varianten. In die optiek heeft het merk nu z’n Dagger onthuld, een sportief broertje voor de Lawrence naked.

Chroom, goud en zwart

Zoals steeds bij Brough Superior werd de show niet gestolen door de stand of teasers vooraf, maar wel door de motor zelf. De basis mag dan wel identiek zijn aan de Lawrence, maar deze Dagger krijgt een adembenemend mooie livrei in chroom, goud en zwart – afgekruid met een laagje carbon. Daarenboven wordt op deze variant op de Lawrence een klein kopkuipje, de kenmerkende girder-voorvork, de motorbeschermplaat, de zijkapjes, het achterspadbord en de duoseatcover uitgevoerd in carbon. Temidden van al die koolstofvezel elementen blijft de fenomenale 997 cc V-Twin z’n ding doen. De eveneens in chroom, goud en zwart uitgevoerde krachtbron presteert 102 pk en 87 Nm koppel, zoals z’n broertjes. Al is de hoog gemonteerde uitlaat op deze versie vervangen door een discretere einddemper onder de motor.

17-duims

Al is het niet al uiterlijke opsmuk die de sportieve inborst van de Dagger bepaalt: zo krijgt deze telg ook aangescherpt rijwielgedeelte, met een scherpere geometrie voor meer levendigheid, een lager stuur en 17-inch wielen. Ja, zelfs aan de voorkant – een unicum op de moderne Broughs.

Prijskaartje

Over de prijs blijft het opvallend stil bij Brough Superior. Maar reken toch op de hogere kant van de bedragen met vijf cijfers. Ter vergelijking: de meest recente Brough Superior Lawrence Nefud moest 65.000 euro kosten bij z’n lancering. Tel daar – gezien de copieuze hoeveelheden carbon – gerust nog een pak pleuro’s bij.