avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    03 dec 2021, 17:36    0   

Net voor de deuren van Motorcycle Live in het Verenigd Koninkrijk openzwaaien, presenteert het herboren BSA z’n eerste worp onder Indiase vlag in thuisstad Birmingham: een nagelnieuwe Gold Star 650. De nieuwkomer met de legendarische naam – en looks! – moet, als alles goed gaat, begin 2022 al op de markt komen.

BSA Gold Star 650

Mahindra, dat sinds 2016 alle aandelen van het Britse motormerk BSA (Birmingham Small Arms) in handen heeft, wil het podium dus duidelijk niet langs de achterdeur betreden. Het brengt de legendarische ééncilinder van weleer terug op de bühne: ook deze BSA Gold Star krijgt een monocilinder aangemeten, zij het een watergekoelde variant. De nieuwe moet 45 pk en 55 Nm gaan presteren. Met dat rapport is de Gold Star 650 niet enkel een leuke partij voor A2-rijders, maar moet hij ook de populaire Royal Enfield Continental GT het vuur aan de schenen leggen. Rondom het klassiek ogende blok is een stalen buizenframe gebouwd, met vooraan een telescoopvork met een enkele remschijf, en achteraan al even retro ogende stereovering met een enkele remschijf. Vooraan staat Brembo in voor de remmerij, maar ook tweekanaals ABS zou aanwezig zijn.

Wij zijn verrast door, maar vooral waanzinnig gelukkig met de klassieke vormgeving die quasi volledig overeind blijft: van de spaakvelgen, over de knappe ronde koplamp (zij het met DRL), bakken chroom en een klassieke druppeltank. Een heel herkenbare Gold Star, die een dubbele analoge tellerpartij krijgt. De revival van de Britse merken – na Royal Enfield en Triumph – lijkt dus meer dan ingezet.

De nieuwe lading BSA’s zou overigens grotendeels in India geproduceerd worden, maar de assemblage zou in het VK plaatsvinden. Dat is deel van een deal die Mahindra heeft met de Britse regering, en waar 4,6 miljoen Pond mee gemoeid is. Aanvankelijk zal Mahindra middels dat steunpakket motoren met verbrandingsmotoren bouwen – zoals bovenstaande Gold Star 650 – maar in de toekomst moeten ook elektrische motoren ontwikkeld worden.

Wij kijken alvast uit naar de eerste testrit met de Gold Star 650!