avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    28 feb 2022, 13:21    0   

Vrij onverwachts komt Buell met het nieuws dat het twee nieuwe motoren zal onthullen op de Daytona Bike Week volgend weekend. De uiteindelijke productie is volgens de in Michigan gevestigde motorbouwer voorzien voor de herfst van dit jaar. De twee modellen zullen het gamma nagenoeg verdubbelen: ze komen naast de Hammerhead 1190 superbike, de 1190SX naked en de 1190HCR hill climb racer.

Als eerste staat de Super Touring op de planning: een touring- en adventuremotor met het inmiddels gekende blok van Buell, de 1.190 cc V-twin. De Super Touring 1190 zal daarmee 185 pk en 137 Nm koppel presteren. Als we van de eerste renderingen mogen uitgaan, zal de Buell vooral een uitdager worden voor de Harley-Davidson Pan America 1250. Naar verwachting te koop in 2023, vanaf 21.995 dollar, (omgerekend 19.655 euro).

Het tweede model dat op de Daytona Bike Week onthuld zal worden, is de Buell Baja DR, de “DR” voor ‘Dune Racer’ oftewel duinracer. Een woestijnstormer dus, met een trellisframe dat uit de 1190HCR competitiemotor is geplukt. Die laatste is enkel verkrijgbaar met een verlengde swingarm en sleepte in 2020 de AMA Pro National Hillclimb-titel nog in de wacht – een feature dat voor dagelijks gebruik sneuvelt op de Baja DR.

Wat rest is een kortere en verstelbare achterbrug, waarmee je de wielbasis kan aanpassen van 168 tot 178cm. Het blok levert op deze telg dik 175 pk en 137 Nm aan het achterwiel – da’s 10 pk minder dan de HCR, maar we gokken dat ’t nog steeds ruimschoots volstaat. Daarover gesproken, laat Buell-CEO Bill Melvin weten dat hij fier is dat ze de ‘snelste allroad ter wereld’ hebben gebouwd. “Minder dan 1% van de wereld is verhard door bestrating, de Buell Baja DR is ontworpen om de andere 99,7% te domineren.” Wij kunnen alvast niet wachten om ‘m te testen!

Nog even geduld

Al zullen we wel nog even moeten wachten om de beide machines om ’t oor te strelen. De productie is pas (ten vroegste) voor eind dit jaar voorzien. Maar de Daytona Bike Week loopt van 4 tot 13 maart, en Buell heeft beide debuten gepland voor 5 maart. Dus krijgen we snel meer te zien. Kan je niet wachten? Dan kan je voor meer info en de betaling van een voorschot (van amper 22 euro) kan je terecht op de website van Buell.