avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    14 mrt 2023, 16:17    0   

Exact een jaar nadat het de plannen voor z’n SuperTouring 1190 onthulde, liet Buell op de Daytona Bike Week een nagenoeg productierijpe versie zien. Een knoert van een sporttouringmotor die het moet hebben van brute looks en onversneden power.

185 pk

Motorisch is de SuperTouring alvast identiek aan de Super Cruiser: ook deze telg kan rekenen op de 1.190cc vloeistofgekoelde V-twin-motor die 185 pk presteert bij 10.600 tpm en 138 Nm bij 8.200 tpm. De compressieverhouding bedraagt overigens niet minder dan 13.4:1 – dat is het soort compressieverhouding dat je aantreft op een MV Agusta Brutale 1000 RR. Om maar te zeggen dat Buell de limieten van z’n blok duidelijk heeft opgezocht. Ommetje richting Spa-Franco, een paar sessies knallen en rustig huiswaarts tuffen? Kolfje naar de hand van dit beest, zo lijkt het wel.

Stilaan klaar voor productie

Uiterlijk werd de SuperTouring wel bijgespijkerd. Designer J. Ruiter voorzag ‘m van lekker sportieve lijnen, een carbon (?) benzinetank, een dubbelloops uitlaatdemper langs de swingarm, een erg knap trellis-subframe en tekende ook een stel winglets langs de kopkuip. De beelden die het Amerikaanse merk de wereld instuurt, lijken aan te tonen dat de SuperTouring stilaan klaar is voor productie. Zelf mikt het merk nog steeds op 2025, maar het huiswerk lijkt gemaakt.

Voor het vernieuwde ontwerp consulteerde Buell overigens z’n eigen fans, vertelt engineering specialist Jacob Stark: “De SuperTouring was een geweldige kans voor ons om te luisteren en te praten met onze fans. Het bracht ons ertoe nieuwe idee├źn te verkennen, het platform te ontdekken om onze comfortzone uit te breiden.”

Prijs en beschikbaarheid

Wie nu al zit te verlekkeren aan z’n computerscherm, zal nog even geduld moeten hebben. De SuperTouring 1190 komt naar alle waarschijnlijkheid pas in 2025 – net zoals z’n broertje Super Cruiser. Op de website van Buell zien we dat de nieuwkomer een prijskaartje van 21.995 dollar – of circa 20.540 euro – om het oor heeft. Net zoals bij z’n cruiserbroertje volstaat een voorschot van 50 dollar om jouw exemplaar te reserveren.