avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    15 jul 2022, 17:49    0   

Laat de taart aanrukken en ontsteek de kaarsen: in 2023 viert Bombardier Recreational Products (BRE) de 50e verjaardag van z’n merk Can-Am. Dat doen de Canadezen met een knal: ze lanceren meteen vier (!) nieuwe motoren. Stuk voor stuk elektrische motoren, dat dan weer wel.

Onlangs gaf Can-Am alvast een teaser vrij, die alvast een tipje van de sluier licht. Als we de silhouetten even proberen te ontwaren, dan gokken we op een naked, een soort adventurebike, een cruiser en een sporttourer. In patentaanvragen konden we overigens ontdekken dat het merk waarschijnlijk voor een gedeeld frame zal gaan voor de vier machines – en dat de verschillen dus vooral op het vlak van ophanging en subframe zullen liggen.

In plaats van een riemaandrijving, lijkt Can-Am daarenboven voor kettingaandrijving te kiezen. Al zal die wel door de gesloten achterbrug lopen. Interessant daarbij is dat tussentijdse smering en afstelling overbodig zou moeten zijn. Op de tekeningen zien we immers een ingebouwde kettingspanner én de ketting zelf loopt constant door een oliebad. Interessant!

Voor de rest zijn er weinig details rond de vier nieuwkomers bekend. Wel geeft Can-Am al mee dat ze pas in 2024 in de showrooms zullen staan. We kijken alvast uit naar de eerste test!