avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    25 jan 2023, 11:46    0   

Dat dergelijke plannen er waren, is nooit een geheim geweest: CFMoto presenteerde eind 2017 immers al een radicale conceptmotor. Het concept van weleer blijkt inmiddels een stuk verder ontwikkeld en zal waarschijnlijk als hypernaked op de markt komen onder de naam 1250NK. Het is nog even wachten op een officiƫle aankondiging van CFMoto uit, al zijn er wel patenttekeningen opgedoken die behoorlijk wat details van het nieuwe model laten zien.

SuperDuke achterna?

De band tussen de Oostenrijkse motorfabrikant KTM en de Chinese motorfabrikant CFMoto is zoals bekend behoorlijk hecht. Zo produceert CFMoto tegenwoordig al enkele motorblokken voor de Oostenrijkers, en bouwt het zelfs volledige modellen voor KTM – zoals de 790 Duke en 790 Adventure. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat CFMoto mag putten uit die technologie voor de aandrijving vn hun eigen modellen. Voor wat hoort wat, nietwaar? Volgens de recent opgedoken patenttekeningen zou nu ook een licht aangepaste versie van het 1.301cc grote SuperDuke-blok z’n weg vinden naar het CF-gamma. Krijgen we op deze Chinees dan ook 180 pk en 140 Nm?

Op het eerste zicht

Over de motor zelf is nagenoeg niks geweten, al kunnen we een en ander afleiden uit de patenttekeningen zelf. Dat het V-twinblok in een trellisframe gehuisvest zal worden, bijvoorbeeld. Maar ook de enkelzijdige swingarm springt meteen in het oog. Aan de voorzijde spot de gemiddelde motorrijder al snel de snuit van de recent gepresenteerde 800NK, inclusief de V-vormige ledkoplamp en dito windscherm.

Een opvallend verschil ten opzichte van de conceptmotor is dan weer de knoert van een uitlaatdemper die aan de zijkant gemonteerd zit – en niet onder het blok is weggemoffeld zoals eerder getoond. Een gevolg van de Euro5-normering? Dat horen we vast binnenkort. Want hoewel de 1250NK officieel nog voorgesteld dient te worden, lijkt die onthulling niet veraf… We houden u zoals steeds op de hoogte!