avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    15 sep 2022, 16:40    0   

De Chinese motorfietsfabrikant QJ Motor is – zoals u intussen weet – geen kleine garnaal in de motorwereld, waarvan de tentakels tot ver in Europa reiken. Zo bouwt MV Agusta z’n kleinste Lucky Explorer, de 5.5, rond een QJ-krachtbron. Datzelfde blok stuwt nu ook de nieuwste worp van de Chinezen zelf aan – wat ons alvast mooie inzichten verschaft op de specs van de MV.

De nieuwkomer luistert naar de weinig gevleugelde naam GS550. Gelukkig doen de looks van en componenten op het halfliter-sportmotortje wel dromen. Het snaarstrakke kuipwerk (met winglets!) is om duimen en vingers bij af te likken – en hint meer dan een beetje naar de ledkijkers van Ducati’s Panigale V4. Ook de enkelzijdige achterbrug, de KYB-ophanging en Brembo-remmen voegen wij toe aan het lijstje met troeven.

In het vooronder huist een 554cc paralleltwin, die naar alle waarschijnlijkheid kan rekenen op een dubbele bovenliggende nokkenas en vloeistofkoeling. Die combinatie zou naar verluidt goed zijn voor dik 57 pk en 51 Nm, én een top van ruwweg 180 km/u. Ruim voldoende voor beginnende laagvliegers, dunkt ons. Voorts krijgt de QJ GS550 sleutelloze bediening, een TFT-kleurenscherm en elke mogelijke smartphoneconnectie. Leuk pakketje, waarvan helaas nog geen beschikbaarheid en/of prijzen bekend zijn.