avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    04 aug 2022, 16:47    0   

Neen, een gemakkelijk seizoen was het tot nu toe niet voor Andrea Dovizioso. In de afgelopen 11 races scoorde de voormalige wereldkampioen in de 125cc-klasse amper 10 punten op zijn Yamaha M1. De Italiaan besliste zopas om daarom vervroegd met GP-pensioen te gaan. Hij racet nog tot de GP van San Marino (Misano) en trekt zich dan definitief terug uit het wereldkampioenschap. Zijn vervanger voor de laatste races wordt MotoGP-testrijder Cal Crutchlow. De aankondiging komt er net voor de wedstrijd op Silverstone, komende zondag, bij monde van Lin Jarvis.

“Nooit op mijn gemak”

Andrea Dovizioso: “In 2012 was de ervaring met de Iwata-fabrikant in de MotoGP zeer positief. Sindsdien heb ik altijd gedacht dat ik graag een contract zou willen hebben. officieel bij Yamaha. Deze mogelijkheid deed zich in 2021 voor. Ik besloot het te proberen, omdat ik geloofde in dit project en in de mogelijkheid om het goed te doen. Helaas is de MotoGP de afgelopen jaren grondig veranderd. Sindsdien is de situatie heel anders geweest. Ik heb me nooit op mijn gemak gevoeld met de motor en ik heb zijn potentieel niet optimaal kunnen benutten. Ondanks de onschatbare en voortdurende hulp van het team en heel Yamaha.”

“De resultaten waren niet goed, maar verder beschouw ik het nog steeds als een heel belangrijke levenservaring. Als er zoveel moeilijkheden zijn, is het noodzakelijk om de situatie en je emoties goed te kunnen beheersen. We hebben de gestelde doelen niet gehaald, maar het overleg met de Yamaha-technici en met die van mijn team is altijd positief en constructief geweest. Zowel voor hen als voor mij. De relatie bleef eerlijk en professioneel interessant, zelfs op de meest kritieke momenten. Dat was niet zo vanzelfsprekend . Voor dit alles en voor de steun bedank ik Yamaha, RNF Racing Team, WithU en de andere sponsors. Het ging niet zoals we hadden gehoopt, maar het was goed om het te proberen. Mijn avontuur zal eindigen in Misano. Maar de relatie met alle mensen die bij deze uitdaging betrokken zijn, zal voor altijd intact blijven.”

Wereldkampioen

Andrea Dovizioso werd in 2004 wereldkampioen in de 125cc-klasse, en maakte de drie daaropvolgende jaren furore in de kwartliterklasse. Een derde en twee tweede plaatsen in het kampioenschap (na Jorge Lorenzo) waren ruim voldoende voor een opstap naar de koninginneklasse. In de MotoGP wist de Italiaan 26 poles, 21 podia en 15 overwinningen te scoren in de MotoGP. Geniet van je pensioen, Dovi!