avatar Gijs GilisGijs Gilis    28 jun 2021, 20:23    0   

Segways? Dat zijn toch van die zelfbalancerende tweewielachtigen waar hordes toeristen een culturele rondrit mee door een historische grootstad maken? Juist. Maar in 2015 werd Segway overgenomen door de Chinese startup Ninebot, en die heeft heel wat andere plannen met het merk. De Apex H2 is een concept van een waterstof-hybride motorfiets die in 2023 op de markt moet komen.

80 pk, 150 km/u

Ninebot is al langer met de Apex H2 bezig, want al in 2019 verscheen er een eerste concept. De hybride elektrisch-waterstof aandrijflijn zal ongeveer 80 pk hebben, waardoor de Segway een topsnelheid van 150 km/u zou moeten halen en een 0 naar 100 km/u-tijd van minder dan 4 seconden. We zien op het concept ook een dubbele enkelzijdige swingarm, dus zowel voor- als achteraan, waardoor het lijkt alsof hij zwevende wielen heeft. Aan een futuristische look ontbreekt het in ieder geval niet.

Verwisselbare waterstofbussen

Net zoals je bij een normale verbrandingsmotor benzine verbruikt om ergens te geraken, heb je in dit geval waterstof nodig dat via een speciale brandstofcel omgezet wordt in bruikbare elektrische energie. Dat waterstof komt van waterstofbussen die snel verwisselbaar zijn, waardoor je in theorie niet te veel tijd verliest bij een benzine-/waterstof-/laadstation. Daardoor zouden problemen omtrent de actieradius en laadtijd van huidige elektrische motoren zomaar kunnen verdwijnen. Momenteel wordt er verwacht dat de Apex H2 ongeveer 9.000 euro zal kosten, maar dat lijkt ons net iets te veel goed nieuws in één bericht. Hopelijk vergissen we ons…